Op locatie werken met collega’s is hartstikke gezellig, maar veel beroepen kennen een digitaal aspect en zijn daardoor ook prima op afstand uit te voeren. En wie remote werkt is in de gelegenheid zijn leven een stuk vrijer en flexibeler in te richten. Zo is het ineens mogelijk om veel te reizen, maar ook vanuit huis werken of in die leuke koffietent in een andere stad behoort tot de mogelijkheden. Zolang je maar een laptop en internet hebt!
Toch staat niet elke baas of opdrachtgever te springen om meer remote werkers. Ze vinden aanwezigheid en persoonlijk contact belangrijk, maar er moet vooral ook gewoon gewerkt worden. En voor ze het weten zijn ze vooral de reizen van digital nomads of de papa/mamadag van een werknemer aan het sponsoren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We zullen onze baas en opdrachtgever er dan ook van moeten overtuigen dat remote werken ook écht werken is.
Remote werken? Overtuig je baas of opdrachtgever met deze 5 tips!
#1 Geef aan hoeveel je remote wil werken
Een goed begin is om aan te geven hoeveel je remote wil werken. Bijna niemand is het hele jaar door weg, zelfs onder digital nomads is het niet ongewoon om naast het reizende bestaan een vaste thuisbasis te hebben. Voor een opdracht als freelancer kan het dus prima zijn om een paar keer per jaar even op locatie langs te gaan. Gewoon omdat het goed is even face-to-face contact te hebben met je opdrachtgever. Maar remote werken kan ook incidenteel of op één of meerdere vaste dagen. Wees duidelijk in wat je wil zodat je baas of opdrachtgever een goed beeld krijgt van jouw idee over remote werken.
#2 Benoem de voordelen
Dat remote werken voor jou voordelen heeft weet je baas of opdrachtgever ook wel, maar levert het hen ook iets op behalve een blije opdrachtnemer of werknemer? Zeker! Zo blijkt uit onderzoek dat thuiswerkers veel productiever zijn en vaker overwerken dan mensen op kantoor. Thuis heeft men sneller de neiging om nog even wat af te maken en er is simpelweg minder afleiding van onderonsjes met collega’s, wandelingen naar het koffiezetapparaat en onnodige meetings. De waarde zit ‘m dus niet meer in de fysieke aanwezigheid van iemand, maar in de toegevoegde waarde die iemand met zich meebrengt. Benoem die voordelen en neem zo de zorgen van je baas of opdrachtgever weg.
#3 Kom met een plan
Om te bewijzen dat ook jij remote echt meer waarde toevoegt dan op kantoor is het goed om een plan voor te stellen. Dat kan een vast werkschema zijn of een deelname aan een team chat, maar bijvoorbeeld ook een takenlijst die volgens een deadline afgewerkt moet worden. Kom in ieder geval met een werkplan waaruit blijkt dat je ook remote aanwezig bent en openstaand werk hebt uitgevoerd. Vooral dat laatste is een goede zet. Zo geef je een baas of opdrachtgever wat controle over of er überhaupt gewerkt wordt.
#4 Goed contact met collega’s
Als freelancer is dit iets minder aan de orde, maar goed contact met collega’s in het algemeen is absoluut een meerwaarde. Zo zorg je er niet alleen voor dat jouw werkaanwezigheid wordt opgemerkt, maar ook dat er persoonlijk contact is en je sociaal mee blijft doen ‘op’ de werkvloer (en je dus niet die onzichtbare werknemer wordt). Zeker als je vaak of zelfs fulltime remote werkt is dit belangrijk. Laat eens je gezicht zien op kantoor als dat kan en onderhoudt het contact online via tools zoals Slack, Whatsapp, mail en social media.
#5 Stel een proefperiode voor
Bij twijfel kun je altijd een proefperiode voorstellen of oplossingen aandragen voor een middenweg. Neem zoveel mogelijk zorgen uit handen door duidelijke afspraken te maken (en die na te komen!).
Vertrouwen
De basis van remote werken is gebaseerd op vertrouwen. Je wil dat jouw baas of opdrachtgever je gaat betalen terwijl je niet op kantoor bij je andere collega’s zit. Geef hem of haar dan ook dat vertrouwen. Zorg dat er ook echt gewerkt wordt en dat je inzet toont in het onderhouden van contact met collega’s. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om ook alle andere voordelen nog even te benadrukken zoals bijvoorbeeld flexibele inzetbaarheid, mogelijkheden tot een internationaal netwerk en het makkelijk over kunnen nemen van avond/nacht deadlines door tijdverschil (als digital nomad).