Het moment is daar. Je gaat voor langere tijd backpacken, op wereldreis of hebt zelfs gekozen voor het bestaan als digital nomad. De wereld wacht op je, maar voor je jezelf vol in het avontuur stort is het verstandig om ook naar de praktische kant te kijken. Bijvoorbeeld een reisverzekering.
Is een reisverzekering echt nodig?
Het is een veel gestelde vraag binnen backpackersgroepen op Facebook. Een goede reisverzekering mag wat kosten en om die reden vragen veel reizigers zich af of dat het wel waard is. Ja, dat is het. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de medische kosten na een ongeluk? Heb je recht op een vergoeding wanneer je dure camera wordt gestolen? En is er wat geregeld wanneer je onverhoopt naar huis moet vanwege een overlijden binnen de familie? Het zijn niet de leukste omstandigheden om over na te denken, maar des te beter het is om deze zaken goed te regelen. Sluit dan ook niet zomaar een reisverzekering af, maar doe research naar de vergoedingen, inbegrepen of juist uitgesloten zaken.
Met een goede reisverzekering kun je immers pas écht onbezorgd op reis.
Doorlopende reisverzekering
Wie langer dan een paar weken en vaker dan een keer of twee per jaar op reis gaat kan het best een doorlopende reisverzekering afsluiten. Door maandelijks een vaste premie te betalen kun je onbezorgd meerdere keren per jaar of wat langer achtereenvolgens op reis wanneer je maar wil. Wie goed zoekt vindt al snel een aanbod met doorlopende reisverzekeringen tot 180 dagen. Voor de echte reisliefhebber een fijne optie waarmee maar liefst een half jaar aaneengesloten gereisd kan worden. Echter, voor de wereldreiziger of digital nomad schiet zo’n doorlopende reisverzekering al snel tekort. Hoewel beide type reizigers aan populariteit winnen, wordt het aanbod aan reisverzekeringen ineens veel beperkter.
Reisverzekering voor een wereldreis
Hoe avontuurlijker de reiziger, des te moeilijker de reisverzekering. Op wereldreis loop je nu eenmaal meer risico en ons Nederlandse systeem is überhaupt niet zo happig op wereldreizigers. Gelukkig zijn er ook verzekeraars die de wereldreiziger wel kunnen waarderen en kunnen helpen met het afsluiten van een goede reisverzekering. Voor wereldreizen zijn er twee reisverzekeringen die door veel reizigers worden aanbevolen: De Globetrotter van Allianz Global Assistance en de Special ISIS van de Goudse verzekeringen.
Voor mijn wereldreis koos ik voor de Globetrotter reisverzekering van Allianz. Hoewel beide verzekeringen zeer uitgebreid zijn, vond ik Allianz op een aantal punten beter scoren. Zo betaal je bij de Globetrotter verzekering één keer eigen risico per jaar en bij de Special ISIS een eigen risico bij elke gebeurtenis. Verder heb ik bij de Globetrotter verzekering meer keuze over wat ik wel of niet mee wil verzekeren (zo betaal je niet voor onnodige zaken) en heb ik een uitgebreide bagagedekking.
Wereldreis? Globetrotter Reisverzekering! (tip)
Reisverzekering voor digital nomads
Als digital nomad wordt het beste van beide werelden gecombineerd. De wereld rondreizen en ondertussen geld verdienen dankzij het digitale tijdperk waarin we ons bevinden. Soms speelt het leven van een digital nomad zich wel jaren achtereenvolgens in het buitenland af of is er zelfs de beslissing gemaakt om definitief niet meer terug te keren naar het thuisland zonder elders een vaste woon- of verblijfplaats te realiseren. De gevolgen van deze leefstijl begint bij de uitschrijving binnen de Nederlandse gemeente en afhankelijk van de persoonlijke situatie zal ook het stopzetten van de zorgverzekering snel volgen. Voor deze uitzonderlijke situatie is dan ook een speciale reisverzekering voor digital nomads nodig.
Zowel de Globetrotter verzekering van Allianz als de Special ISIS van de Goudse kunnen ook geschikt zijn voor digital nomads. Beide verzekeringen zijn ook af te sluiten wanneer de Nederlandse zorgverzekering stopgezet moet worden en de reisverzekeringen hebben een looptijd van 2 en 4 jaar.
Wie grootste plannen heeft kan gelukkig terecht bij de Nederlandse verzekeraar OOM die een speciale OOM Wonen in het Buitenland-verzekering heeft. Elke Nederlandse digital nomad die voor onbepaalde tijd gaat reizen en geen zorgverzekering in Nederland meer heeft kan hier terecht voor een goede en uitgebreide reisverzekering.
Waarop letten bij het afsluiten van een reisverzekering?
Begin bij het begin. Hoelang ga je op reis? Daar heb je misschien nog geen concreet antwoord op, maar meestal heb je wel een globaal idee. Zo weet je vaak wel of het een drie-jaren plan wordt of niet. En dat terwijl de digital nomad er misschien wel definitief voor kiest om Nederland achter zich te laten.
Daarna zijn er tijdens het afsluiten van een passende reisverzekering nog een aantal aandachtspunten:
- Is de dekking wereldwijd of alleen binnen Europa? (zijn bepaalde landen uitgesloten?)
- Hoe zijn de medische kosten geregeld?
- Welke avontuurlijke sporten zijn wel of niet meeverzekert?
- Heb je plannen om te werken tijdens de reis en hoe zit het met de dekking van het type werk?
- Hoe is de bagagedekking en past deze bij de inhoud van je tas?
- Hoe zit het met eigen risico?
Heb jij weleens gebruik moeten maken van je reisverzekering?
Dit artikel bevat een affiliate link waardoor ik een kleine vergoeding ontvang wanneer jij via de link een aankoop doet. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Met de vergoeding help je mij om Wander Rebel verder te kunnen uitbreiden en verbeteren.