Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen, maar als digital nomad is dat zo makkelijk nog niet. Immers voor elk jaar in het buitenland moet je 2% van het AOW-pensioen inleveren. Dat gaat dus hard als je een paar jaar fulltime in het buitenland rondreist als digital nomad… En mogelijk zijn er zelfs nog meer regels die jouw pensioen in de weg kunnen zitten waardoor je geen potje voor later hebt. Maar hoe bouw je dan wel pensioen op als digital nomad?
Niemand wil later alleen afhankelijk zijn van AOW, dat is immers ook maar een inkomensaanvulling tot bijstandsniveau. En nu sparen niets meer oplevert, je als digital nomad geen eigen woning hebt en zelfs AOW moet inleveren voor elk jaar dat je in het buitenland verblijft wordt het opbouwen van pensioen ineens een stuk lastiger. Toch is het belangrijk om dat goed te regelen. Een goed pensioen is immers een zorg van nu. Daarom een paar tips voor het opbouwen van pensioen als digital nomad.
#1 Verzeker je AOW bij de Sociale Verzekeringsbank
Zoals gezegd moet je voor elk jaar in het buitenland en zonder inschrijving bij een Nederlandse gemeente 2% van het AOW-pensioen inleveren. Dat klinkt weinig, maar dat percentage loopt snel op als je een paar jaar fulltime in het buitenland reist als digital nomad. En dat terwijl alleen AOW al niet zoveel is. Gelukkig zijn er mogelijkheden om dit vrijwillig te verzekering bij de Sociale Verzekeringsbank.
#2 Pensioenbeleggen bij pensioenbank
Woon je niet in Nederland, maar ben je nog wel in het bezit van een BSN en Nederlandse IBAN? Dan is het bij Brand New Day ook als digital nomad mogelijk om pensioen op te bouwen middels pensioenbeleggen. Daar zitten wel een paar voorwaarden aan vast. Zo moet je wonen in een van de landen uit de Europese Economische Ruimte (EER) en zoals gezegd een BSN en Nederlandse IBAN hebben. Houd er tevens rekening mee dat je geen jaarruimte opbouwt over de periode dat je niet belastingplichtig bent voor de Nederlandse fiscus.
Goed om te weten is namelijk dat een uitschrijving bij een Nederlandse gemeente niet automatisch betekent dat je ook geen fiscaal inwoner van Nederland meer bent. Het kan dus zijn dat je fulltime reist als digital nomad en toch in Nederland belastingplichtig blijft. De Belastingdienst kijkt namelijk vooral naar de duurzame band die je met Nederland hebt. Heb je hier een bankrekening? Ga je hier naar de huisarts? En heb je hier een mobiel abonnement afgesloten? Dan zijn dat allemaal redenen waardoor je een duurzame band met Nederland blijft houden en daar belastingplicht bent.
Als je pensioen gaat beleggen bij Brand New Day wordt jouw geld ingelegd op basis van leeftijd, de gekozen pensioenleeftijd en een gekozen risicoprofiel. Zij nemen het beleggen vervolgens volledig voor je uit handen zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Dit zorgt voor minder risico (ze werken o.a. met automatische risicoafbouw) en als ondernemer heb je mogelijk recht op fiscaal voordeel. Je hoeft dan pas inkomstenbelasting te betalen als je de gerechtigde pensioenleeftijd hebt behaald en het opgebouwd vermogen gespreid laat uitbetalen. Daardoor betaal je minder belasting.
Lees meer over belastingvrij pensioenbeleggen of open hier direct een rekening bij Brand New Day.
#3 Zelf beleggen
Pensioenbanken beleggen met de inleg van hun klanten omdat het gemiddeld het meeste rendement oplevert, op de lange termijn gemiddeld zo’n 7% tot 8%. Beleggen levert dus (veel) meer op dan sparen en is voor de lange termijn zeer geschikt om er je pensioen mee op te bouwen. Maar als je niet voldoet aan de voorwaarden, zoals het hebben van een BSN en Nederlandse IBAN of niet woont in een EER land, is het niet mogelijk om je pensioen te regelen via een Nederlandse pensioenbank. Je kunt dan overwegen om zelf te beleggen.
Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld voor een bepaalde termijn vastzet met de verwachting dat die investering later meer waard wordt. Uit onderzoek blijkt dat op de lange termijn gemiddelde rendementen van 7% tot 8% mogelijk zijn. Het is dan echter wel belangrijk om voldoende te spreiden, periodiek in te leggen en zoals gezegd voor de lange termijn te gaan. Beleggen brengt immers risico’s met zich mee en je kan ook (een deel van) je inleg verliezen. Lees je dus eerst goed in als je besluit om zelf te beleggen.
Wil je ook zelf beleggen? Open dan net als ik een rekening bij de DEGIRO via deze link en we ontvangen allebei €20 transactietegoed (check de voorwaarden van DEGIRO).
#4 Investeren in vastgoed
Als je fulltime reist als digital nomad zonder vaste thuisbasis, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je geen vastgoed kunt bezitten. In Nederland, maar misschien juist wel in het buitenland. Bij het kopen van vastgoed heb je immers de mogelijkheid om de hypotheek af te lossen en zo vermogen in steen op te bouwen. Het grote voordeel als digital nomad is dat je vastgoed in bezit kunt hebben zonder er zelf te wonen. Je kunt het dan verhuren en zo extra inkomen genereren of het gebruiken om de hypotheek af te lossen. Ook op die manier ontstaan er weer mogelijkheden om pensioen op te bouwen als digital nomad.
*Check goed de regels omtrent het kopen en verhuren van vastgoed. De regels en voorwaarden verschillen per land, hypotheekverstrekker en zijn mogelijk ook afhankelijk van waar jijzelf bent ingeschreven.
#5 Sparen
Een andere mogelijkheid om pensioen op te bouwen als digital nomad is natuurlijk gewoon door te sparen. Echter zijn de spaarrentes al lange tijd niet zo aantrekkelijk meer en wordt spaargeld door inflatie ook nog eens steeds minder waard. Daardoor is deze manier van pensioen opbouwen minder interessant dan de vorige genoemde tips. Maar beter iets dan niets natuurlijk. Het voordeel van sparen is dat er in ieder geval een potje met geld wordt opgebouwd en je daar ook op een later moment nog iets mee kan doen. Denk aan zelf beleggen bijvoorbeeld, het inleggen bij een pensioenbank of het bijleggen als je een huis gaat kopen omdat je je over een paar jaar misschien wel ergens vast wil vestigen.
Dit artikel bevat een affiliate- en gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.