Op reis gaan met je huisdier is niet alleen een groot avontuur, maar brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Zo wil je het niet alleen leuk en comfortabel maken voor je trouwe viervoeter (hond of kat), maar ook goed voorbereid zijn op zorg en mogelijke noodgevallen onderweg. In deze blog deel ik daarom een overzicht van essentiële en handige zorgbenodigdheden voor onderweg wanneer je op reis gaat met je huisdier.
Huisdier EHBO-Kit en zorgbenodigdheden voor onderweg
Wie wel eens heeft gezocht op bepaalde zorg onderweg voor zijn huisdier, komt al snel uit bij een EHBO-Kit. Deze kits bestaan afhankelijk van het merk en type kit vaak uit een aantal standaard producten zoals verband en gaasjes, wondverzorgingsdoekjes, wegwerphandschoentjes, een schaartje, spuitje en een tekenpincet. Het is aan te raden om zo’n EHBO-Kit aan te schaffen of zelf samen te stellen. Misschien heb je er al eentje voor jezelf, voeg dan eventueel nog wat toe wat van toepassing is op je huisdier. Ik gebruik deze grotere EHBO-tas voor in de camper en stel zelf de de kit samen. Voor tijdens het hiken of kamperen met een tent pak ik er dan wat uit en doe de producten in dit kleinere tasje die ik makkelijk mee kan nemen. Voor noodgevallen heb ik zo gelijk alles bij de hand en handig in één tas. In deze kits neem ik dan ook de volgende zorgproducten voor hond en/of kat mee:
Middel tegen vlooien, teken en wormen
Buiten heeft je hond of kat een grotere kans om vlooien, teken of wormen op te lopen. Geen van deze insecten of parasieten is een pretje. Het is namelijk niet alleen een naar idee dat deze beestjes over of in je huisdier kruipen, maar ze kunnen je hond of kat ook erg ziek maken of een allergische reactie oproepen. Het is daarom aan te raden om je huisdier te behandelen tegen deze ongewenste gasten. Vlooien en wormen komen het hele jaar door voor. Daarom is het aan te raden om je huisdier hier preventief of anders met regelmaat tegen te behandelen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.
Teken komen in het noorden van Europa niet het hele jaar voor. Ze worden namelijk pas actief vanaf een graad of 7, waardoor de maanden maart t/m oktober de meeste teken actief zijn. Reis je naar het zuiden van Europa, wees je er dan van bewust dat de temperatuur daar ook in de winter hoog genoeg is voor teken. Bovendien zijn teken ook gevaarlijk voor mensen en doe je er dus goed aan om ze zoveel mogelijk te weren. Dit kun je doen door aangepast gedrag en het gebruik van (natuurlijke) middelen. Zo houden teken zich vooral schuil in struiken, hoog gras en tussen dode bladeren. Tekenbeten kun je daardoor al deels voorkomen door met je hond of kat zoveel mogelijk op de paden of in laag gras te blijven lopen.
De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Niet alle wormen geven evenveel hinder, maar er zijn ook wormen die je huisdier erg ziek kunnen maken of zelfs dodelijk zijn. Denk aan long- en hartworm. Ontworm je huisdier daarom regelmatig en let op bij de keuze voor een wormkuur welke wormen worden bestreden.
Ik gebruik de volgende producten voor het weren en doden van vlooien, teken en wormen:
De genoemde producten hoeven niet per se ook voor jouw huisdier de beste middelen te zijn. Ik combineer een aantal natuurlijke middelen, omdat deze vlooien en teken weren (bij veel chemische middelen moet een teek of vlo eerst je huisdier bijten om ze te doden) en sommige huisdieren niet goed reageren op pipetjes of kauwtabletten. Eventueel vul ik dat aan met één chemisch middel (combineer nooit chemische middelen!) en gebruik dit alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld als mijn huisdieren ineens veel teken hebben, vlooien hebben opgelopen of we in een gebied zijn met veel teken. Ik geef alleen de wormkuur preventief. Wormen zijn namelijk lang niet altijd zichtbaar in bijvoorbeeld de ontlasting, terwijl ze je huisdier ondertussen wel erg ziek kunnen maken.
Tegen vlooien en teken (chemische middelen)
Stronghold plus (kat)
Stronghold Plus is alleen voor katten en via de dierenarts verkrijgbaar. Stronghold is een pipetje en werkt tegen vlooien, oormijt, luizen, teken en verschillende wormen, waaronder hartworm. Het is dus een handig (bijna) alles-in-één pipet. Ik geef dit mijn kat alleen in het tekenseizoen en begin er ook alleen mee als hij mee op reis is en buitenkomt. Thuis blijft hij namelijk veel meer binnen en vind ik het niet nodig om elke maand een chemisch middel te geven. Wil je ook Stronghold gebruiken? Let er dan op dat je Stronghold plus neemt. Alleen deze is ook werkzaam tegen teken.
Advantix (hond)
Stronghold Plus is niet verkrijgbaar voor honden en daarom heb ik gekozen voor Advantix. Ook dit is een pipetje wat je kan geven en werkt tegen onder andere vlooien en teken. Ik geef dit middel echter alleen in het tekenseizoen en ook alleen als ik merk dat de andere natuurlijke middelen die ik gebruik onvoldoende werken. Dit is vooral aan de orde na een zachte winter en een zomer waarbij er regelmatig regen valt waardoor de lucht niet te droog is. Het aantal teken neemt dan enorm toe.
Tegen vlooien en teken (natuurlijke middelen)
Traumapet Vachtspray (hond en kat)
Deze vachtspray is op natuurlijke basis zonder chemische middelen en is daarom veilig te gebruiken naast een ander (chemisch of natuurlijk) middel tegen vlooien en teken. De spray bevat onder andere arganolie en tijmolie, waarvan bekend is dat vlooien en teken er niet van houden. Het fijne is dat deze Traumapet vachtspray zowel veilig voor hond als kat te gebruiken is en de geur vlooien en teken weert in plaats van dat ze eerst je huisdier moeten bijten om dood te gaan.
Knoflook bonbon (hond en kat)
Ook van knoflook is bekend dat vlooien en teken er niet van houden. Je kunt daarom speciale knoflook bonbons kopen en deze als snack voeren aan je huisdier. Bij sommigen werkt dit goed, bij sommigen niet. Dit is ook afhankelijk van het type huisdier (hond of kat), het ras en de bijbehorende vacht, waar je zoal wandelt etc. Maar het is een lekkere snack, dus wat dat betreft is het zeker het proberen waard. Er is voor honden en katten een aparte knoflook bonbon verkrijgbaar. Let er wel op dat grote hoeveelheden knoflook slecht zijn voor je huisdier. Houd je daarom aan de geadviseerde dosering.
Karnemelk (hond en kat)
Door een paar keer per week een klein beetje karnemelk aan je huisdier te geven verandert de zuurtegraad van de huid waardoor deze onaantrekkelijk wordt voor vlooien en teken. Geef echter maar een klein beetje en let goed op hoe je huisdier op de karnemelk reageert. Sommige huisdieren zijn namelijk lactose intolerant en kunnen daardoor slecht reageren op karnemelk, ondanks dat karnemelk veel minder lactose bevat dan andere zure melkproducten zoals yoghurt.
Tickless (hond en kat)
Dit apparaatje bevestig je aan de halsband of het tuigje van je huisdier waarna deze (na het activeren) ultrasone geluiden uitzendt. Deze geluiden op een bepaalde frequentie kunnen wij en onze huisdieren niet horen, maar dat geldt niet voor vlooien en teken. Het geluid stoort de vlooien en teken, waardoor ze op afstand worden gehouden. Ook bij Tickless zijn de ervaringen wisselend, maar het kan geen kwaad en is daardoor mogelijk het proberen waard. Bovendien gaat het apparaatje minstens 6 maanden mee.
Tekentang en vlooienkammetje
Zowel chemische als natuurlijke middelen werken nooit 100%. Controleer je huisdier daarom dagelijks of na elke wandeling buiten, zeker als je veel in het groen bent geweest. Want hoe eerder je vlooien en teken weghaalt, des te kleiner de kans dat het een plaag wordt (bij vlooien) of ze je huisdier ziek maken met hun beet. Gebruik hiervoor een tekentang en vlooienkammetje.
Tegen wormen
Milbemax
Hoewel Stronghold ook werkt tegen rondwormen, haakwormen en hartworm, helpt het niet tegen lintwormen en spoelwormen. Mijn kat, die niet het hele jaar buiten loopt, ontworm ik daarom één of twee keer per jaar met Milbemax. Omdat honden meerdere keren per dag buiten lopen en vooral ook de neiging hebben om overal met hun neus in te zitten of zelfs rotzooi op te eten, ontworm ik mijn hond preventief elke drie maanden met Milbemax.
Overige zorgbenodigdheden voor je huisdier
Oog- en oordruppels
Ik ben geen dierenarts of deskundige, dus bij twijfel of een duidelijke ontsteking is het altijd aan te raden de hulp van een dierenarts in te schakelen. Maar de ogen en oren van je huisdier kunnen ook om een andere en meer onschuldige reden geïrriteerd zijn (en gaan ontsteken als je er niks aan doet). Denk aan een haartje, zandkorrel, harde wind of een allergische reactie die voor irritatie kunnen zorgen. Ik heb daarom altijd een setje oogdruppels en oordruppels van Traumapet mee. Deze druppels zijn voorzien van colloïdaal zilver. Dit is een edelmetaal met een antibacteriële werking zonder dat het een resistentie ontwikkelt zoals bij antibiotica het geval is. Ik heb dit daarom altijd mee om eventuele irritaties of beginnende ontstekingen te behandelen.
Honingzalf
Voor kleine wondjes op de huid heb ik altijd honingzalf mee. Dit verzacht de huid, vermindert de jeuk en heelt wondjes sneller.
Tandenborstel met tandpasta
Zowel honden als katten kampen vaak met gebitsproblemen zoals tandsteen en ontstoken tandvlees. Dit is in sommige gevallen te voorkomen of te verminderen met behulp van kauwsnacks zoals goede brokken, wortel, kauwstaven (hond) of Matatabi stokjes (kat). Maar het beste blijft toch om het gebit van je huisdier te poetsen en het gebit regelmatig te laten controleren bij de dierenarts, bijvoorbeeld bij een jaarlijks bezoek wanneer je ook gaat voor de jaarlijkse inentingen. Zo kun je het handig combineren.
Borstel/kam
De meningen over het wel of niet borstelen van je huisdier zijn erg verdeeld. Zelf borstel ik alleen als het nodig is. Met het borstelen van de vacht stimuleer je namelijk ook de haarproductie, waardoor je huisdier alleen maar meer gaat verharen. Mijn kat heeft een dunne korte vacht en borstel ik daarom nooit. Mijn Siberische husky daarentegen borstel ik wel regelmatig om losse haren, klitten en vuil uit de vacht te kammen, maar ook dat doe ik niet overmatig om onnodig veel extra haren te voorkomen. Mocht jouw huisdier ook een vacht hebben die gekamd moet worden. Vergeet dan niet om een geschikte borstel of kam mee te nemen.
Paspoort
Vergeet tijdens het reizen ook niet het EU-dierenpaspoort van je huisdier mee te nemen. Hierin staan namelijk niet alleen alle gegevens van je huisdier, maar ook welke vaccinaties hij/zij heeft gehad en of deze nog geldig zijn. Dit is vooral van belang i.v.m. rabiës. Een nog geldige vaccinatie is namelijk verplicht als je de grens over wilt, net als het chippen van je huisdier. Mocht je huisdier ergens een allergie voor hebben, schrijf dit dan op en bewaar het bij het dierenpaspoort. Dit kan belangrijke informatie zijn mocht je in het buitenland toch een keer naar een dierenarts moeten.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.