Door de opkomst van locatie-onafhankelijk werken kiezen steeds meer ondernemers voor een vrijer bestaan. Sommigen kiezen definitief voor een bestaan als digital nomad, maar locatie-onafhankelijk werken biedt ook uitkomst voor wie parttime wil reizen of voor moeders die het ondernemerschap willen combineren met de zorg voor de kinderen thuis.
Hoe dan ook, op afstand werken heeft ook een aantal nadelen. Zo kan een relevant netwerk opbouwen lastig zijn en kunnen potentiële klanten wat wantrouwend zijn naar iemand die niet fysiek op kantoor aanwezig is. De inzet voor het werk van die persoon is immers niet altijd controleerbaar en het is minder persoonlijk. Als remote ondernemer doe je er dan ook goed aan om dat wantrouwen bij potentiële opdrachtgevers zoveel mogelijk weg te nemen. Dat doe je door je online zichtbaarheid waardevol en persoonlijk te maken. Dat kan door te werken aan je personal branding waarin je laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je kan betekenen.
#1 Jouw verhaal
In Nederland zijn er ruim een miljoen zzp’ers. Uniek zijn is daardoor niet zo vanzelfsprekend meer en daardoor hebben we meer concurrenten dan ooit. Om boven dat maaiveld uit te steken moet je opvallen, maar daarvoor hoef je niet per se de beste in je vak te worden. De ene klant past nu eenmaal beter bij de één dan bij de ander en dat is precies waar personal branding het verschil maakt. Klanten zijn op zoek naar iemand die hun probleem kan oplossen en waarmee ze zich kunnen identificeren. Bijvoorbeeld doordat dezelfde waarden, interesses en manier van communiceren wordt gedeeld. Je hebt misschien dan wel veel concurrentie, maar niemand is precies zoals jij. Jijzelf bent dus het onderscheidend vermogen en door dat duidelijk uit te dragen naar de buitenwereld trek je klanten die daarbij passen.
Bij personal branding gebruik je dus jouw persoonlijkheid, kennis en ervaring om jezelf te onderscheiden van vergelijkbare concurrenten. Het gaat om jouw verhaal en die is uniek. Laat dus zien wie je bent, waar je voor staat en wat je kan betekenen.
#2 Doelgroep
Het bepalen van de juiste doelgroep is een belangrijk onderdeel van je personal branding strategie. Het probleem is alleen dat we niet durven te kiezen. We zijn bang om groepen uit te sluiten en daarmee klanten mis te lopen. Daarom spelen we liever op safe en kiezen we voor een zo breed mogelijke groep. Dat kun je doen, maar klanten bewust aanspreken wordt daarmee een stuk lastiger. Immers als iedereen je doelgroep is, is niemand je doelgroep. Binnen personal branding spreken we dan ook liever over de ideale klant. Voor wie wil je werken? Waarschijnlijk voor klanten die het best bij jou passen. Maak daar een profiel van en zorg dat al je communicatie uitingen daarop aangepast worden. Zo zorg je ervoor dat de juiste mensen zich met jou kunnen identificeren en je voortaan alleen nog hoeft te werken voor klanten waar je ook echt graag voor wil werken.
#3 Visuele identiteit
Het eerste waar we aan denken bij de start als ondernemer is het laten ontwerpen van een logo. En begrijp me niet verkeerd, een logo kan van absolute meerwaarde zijn maar het heeft niet zo veel prioriteit meer als vroeger. We doen tegenwoordig immers liever zaken met mensen dan met logo’s. Daarmee zijn logo’s niet meteen overbodig, maar het is wel goed om te kijken naar de gehele visuele identiteit van jou als ondernemer. Het gaat nu meer om een vorm van herkenning en de uitstraling die past bij jouw merk. Focus je daarom niet te veel op het hebben van een logo, maar kijk liever naar visuele elementen die online direct zichtbaar zijn. Immers de eerste indruk telt en die kun je maar één keer maken. Zorg er dus voor dat zaken zoals je website, profielfoto’s, kleurgebruik en feeds op social media in lijn zijn met jouw personal branding. Dat betekent een duidelijke en herkenbare stijl die aansluit bij wie jij bent en waar je voor staat.
#4 Merkassocaties
Alle elementen binnen ons brein die een link maken naar een bepaald merk noemen we merkassociaties. Het element en de associatie kan van alles zijn, maar de kunst is om de gewenste associatie te koppelen aan jou als ondernemer. Zo worden specifieke elementen bepalend voor het beeld dat mensen van jou hebben. Net zoals de rookworst onlosmakelijk is verbonden met de Hema en we bij Volvo denken aan veilig autorijden. Door verschillende elementen consistent uit te dragen en met elkaar te combineren creëer je een sterk netwerk van associaties. De vraag is dus waar jij om bekend wil staan? Vervolgens is het een kwestie van segmenteren (kies hooguit een paar herkenbare/aantrekkelijke associaties uit) en deze consistent uitdragen op het internet via bijvoorbeeld je website en social media. Hoe beter je dat doet, des te groter de kans dat je het imago krijgt wat je graag wil hebben.
#5 Merkactivisme
Wie nog een stap verder wil binnen het netwerk van associaties kan zich bezig houden met merkactivisme. Het begrip is nog niet zo bekend en dat komt omdat veel personal branding coaches dit deel achterwege laten. Opvallend, want daar ben je personal brand coach voor zou ik zeggen… Afijn, met merkactivisme deel je een specifieke boodschap waaruit blijkt waar je voor staat en waarin je een duidelijke positie durft in te nemen. Bijvoorbeeld over feminisme, politiek, milieu, genderidentiteit of andere kwesties die binnen onze maatschappij spelen. Dat vergt wel wat lef, want er zullen ook mensen zijn die het niet met je eens zijn en daar fel op kunnen reageren. Dat is precies de reden waarom merkactivisme binnen veel personal branding programma’s niet aan bod komt. De kans bestaat immers dat het geheel verkeerd uitpakt en je te maken krijgt met een slecht imago. Denk aan Shell die mensen voor 1 cent per liter hun schuldgevoel aan de pomp laat afkopen, terwijl ze zelf doorgaan met olie winnen. Het gaat er dan ook om goed te zijn in plaats van goed te willen doen. Een groot verschil als je het mij vraagt.
Kijk daarom vooral naar het doel van jouw activisme. Wat wil je zien veranderen in de wereld en begin bij jezelf. Als persoon en door anderen te inspireren en te verbinden. Jouw vorm van activisme of kijk op bepaalde maatschappelijke kwesties hoef je trouwens niet aan de grote klok te hangen. Hou het klein, dicht bij jezelf en zorg dat de boodschap past bij wie je bent. Want zoals gezegd: het gaat er niet om goed te doen, maar om goed te zijn.