De zon achternareizen, werken vanuit de hangmat en de mooiste plekken op deze aardbol bezoeken. Ondertussen wordt er vanachter de laptop geld verdiend en komen op social media de meest jaloersmakende foto’s voorbij. Het leven van een digital nomad lijkt een droom en daardoor is deze levensstijl populairder dan het ooit is geweest.
Maar is het leven van een digital nomad wel zo mooi als overal wordt omschreven? Is deze levensstijl het meest ideale? Moet je dit wel willen? Tijd om wat misverstanden recht te zetten.
#1 Een digital nomad verdiend goed
Onzin. Althans, voor de meeste reizende freelancers gaat dit niet op. Uit onderzoek blijkt dat de digital nomad het gemiddeld met een maandelijks inkomen van $1000 moet doen. Dat is niet veel…
Bijna al het geld gaat naar reizen en standaard levensonderhoud zoals boodschappen en een dak boven het hoofd. Dat klinkt als een eenvoudige opgave, maar dat mijn gemiddelde lezer goed moet sparen voor een reis zegt al genoeg. Dat heeft doorgaans niets te maken met te weinig verdienen, maar andere prioriteiten stellen. Een mooi ingericht huis, een leuke auto voor de deur, rondhuppelende kids en een overvolle kledingkast slaan een flinke slag op de portemonnee en zijn daardoor niet of minder goed te combineren met een reizend bestaan.
Geeft niks. Ieder zijn dromen, wensen en keuzes. Net als de fulltime digital nomad de keuze maakt om dat allemaal niet of in veel mindere mate te doen. Al die reizen moeten immers ergens van betaald worden en je kan nu eenmaal niet alles hebben.
#2 Altijd op vakantie
Of je nu fulltime of parttime als digital nomad door het leven gaat, reizen vormt een groot deel van je leven. Deze levensstijl is op het moment vooral een trend en een droom van jongeren omdat het wordt geassocieerd met vakantievieren. Dat valt echter vies tegen.
Het is niet een grote vakantie, want zoals je in mijn eerste punt al hebt kunnen lezen levert deze levensstijl doorgaans geen vetpot op. En dus moet er gewerkt worden, misschien meer en onregelmatiger dan je lief is. Zeker op reis houden klanten geen rekening met locatie, dagen en tijd. Op donderdagvond nog even de mail beantwoorden en op zondag die ene klant met deadline helpen is eerder regel dan uitzondering.
Geregeld ben je dan ook ’s avonds en in het weekend aan het werk terwijl de echte vakantiegangers de toerist uithangen. Dat weet je als je bewust hiervoor kiest, maar de dromers onder ons zien dit belangrijke punt nog weleens over het hoofd…
#3 Werken op het strand met de zon op je bol
Dan even een kritische noot naar andere digital nomads die deze levensstijl promoten door onrealistische fotokiekjes te delen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom een leven als digital nomad ineens zo geliefd is, en dat terwijl er een verkeerd beeld wordt geschetst.
Al die foto’s met lachende digital nomads die in de zon aan het zwembad of op het strand aan het werk zijn is namelijk dikke onzin. Heb je dat thuis op een mooie zonnige dag weleens geprobeerd in de tuin? Door de zon zie je namelijk helemaal niks meer op je computerscherm en dat is gewoon super onhandig.
Uiteindelijk werk je gewoon vanuit je accommodatie of op het houten stoeltje in de koffietent iets verderop.
#4 Sociaal met vrienden wereldwijd
In de praktijk is het leven van een digital nomad vooral erg eenzaam. Onderweg en op locatie is een ontmoeting geen probleem, maar doorgaans tref je vooral de reizende toerist en geen gelijkgestemden. Dat betekent dat jij moet werken terwijl je nieuwe reisvrienden iets leuks gaan ondernemen. En tuurlijk kun je ’s avonds met ze de beach bar induiken voor een verfrissende cocktail, maar weet dat je dan de volgende dag toch echt die laptop eens open moet klappen wanneer je toeristische vrienden heerlijk gaan relaxen op het strand.
Er moet gewerkt worden en juist op reis is dat moeilijk te combineren met het maken van nieuwe vrienden. Wil je dat toch? Ga dan op zoek naar speciale accommodaties voor de reizende werker om gelijkgestemden tegen te komen. Jullie begrijpen elkaar beter, geven elkaar de ruimte, kunnen wellicht op werkvlak nog iets voor elkaar betekenen en kunnen samen leuke uitstapjes maken wanneer het jullie uitkomt.
#5 Een reislustig en rustig leven
Ja en nee. Reizen is natuurlijk een bewuste keuze van een digital nomad en dankzij die keuze wordt je weggetrokken van de dagelijkse sleur, de sociale druk en de druk vanuit de maatschappij. Dat is fijn en rustig, iets wat de vakantieganger die wat langer op reis is geweest ook zal herkennen.
Dat neemt niet weg dat het digitale nomaden bestaan ook een onzeker avontuur is dat je qua gevoel moet omarmen in plaats van dat het je stress oplevert. Je bent immers zelfstandig ondernemer en daardoor loop je meer risico dan wanneer je een baan in loondienst hebt. En met het gemiddelde salaris uit punt 1 is het ook niet mogelijk om je goed te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of is het mogelijk een serieus pensioen op te bouwen.
En de toekomst? Op de korte termijn zijn er soms al veel vraagtekens, laat staan als we kijken naar de toekomst op lange termijn. Waar ben ik volgende maand, wat ga ik verdienen en is het genoeg om van rond te komen zijn voorbeelden van korte termijn onzekerheden. Dat is het risico van het vak. Maar die onzekerheden, daar moet je tegen kunnen.
Deze digital nomad trend is niet altijd wat het lijkt en hoewel het een droom voor velen is, is de realiteit dat niet. Gelukkig zitten er ook veel voordelen vast aan het digitale nomaden bestaan, maar die moeten belangrijk genoeg voor je zijn om de nadelen voor lief te nemen of zelfs te omarmen. Die opgave is doorgaans lastiger dan je denkt.
Toch is er ook een tussenoplossing en dat is door het leven gaan als parttime digital nomad. Ik heb mijn leven op deze manier ingericht en dat maakt alles net iets eenvoudiger. Zo kan ik deze levensstijl prima combineren met een relatie (alhoewel in mijn geval mijn vriend ook freelancer is en het daardoor makkelijker te combineren is), heb ik een huis gekocht als fijne thuisbasis die gelijk moet dienen als mijn pensioenpotje en heb ik zowel een leven on the road als heerlijk thuis in Utrecht. Dat neemt niet weg dat er in mijn leven nog steeds veel prioriteiten gesteld moeten worden om dit te kunnen doen en blijven er onzekerheden wat betreft inkomen en goede verzekeringen. Maar die risico’s en ‘opofferingen’ neem ik voor lief om vrij te kunnen leven op een manier zoals ik dat graag wil.