Veganistische restaurants, een waterfles met filter en slapen bij de locals. Duurzaam reizen is hartstikke hip, maar toch vliegen we nog heel wat af met zijn allen. Dat vliegen slecht is voor het milieu weten we best, maar we reizen nu eenmaal zo graag dat we het vliegen liever door de vingers zien en ons liever op andere milieubelastende zaken focussen. Zonde, want milieubewust vliegen hoeft echt niet zo moeilijk te zijn.
Vliegen is slecht voor het milieu. Dat weten we best. Maar stoppen met vliegen is voor veel reisliefhebbers toch wel een dingetje. Ergens willen we wel het goede voorbeeld geven en daarom verleggen sommigen de aandacht maar naar reizigers die nog plastic flesjes kopen, hun afval zomaar op straat gooien of slapen in commerciële hotelketens (de klootzakken). Reisbloggers schrijven er zelfs volop over. Duurzaam reizen is hartstikke hip, maar het onderwerp vliegen komt nauwelijks aan bod. Wie een mening heeft over duurzaam reizen moet ook kritisch naar zijn eigen vlieggedrag durven te kijken. Vliegen is namelijk zo vervuilend dat het maar moeilijk te compenseren is. Zo moet je volgens het boek ‘De verborgen impact‘ 1000 bomen per persoon planten voor een retourtje Bali. Dat doet natuurlijk niemand. Duurzaam reizen op de plaats van bestemming is een stap in de goede richting, maar laten we vooral dat vliegen niet vergeten.
Milieuvriendelijk vliegen. Kan dat wel?
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: milieuvriendelijk of duurzaam vliegen bestaat niet. Maar mogen we dan helemaal nooit meer vliegen? Vast wel. Laten we vooral ook niet vergeten dat de toeristische sector een grote economie is waar héél veel mensen wereldwijd afhankelijk van zijn. Helemaal stoppen met vliegen is dan ook niet de oplossing, maar het moge duidelijk zijn dat minder- en milieubewust vliegen noodzakelijk is om klimaatverandering tegen te gaan. Helaas werkt de overheid nog niet echt mee. Het missen van vliegtaxes zoals BTW op vliegtickets en belasting betalen over kerosine zorgen ervoor dat reizen met het OV nog altijd duurder is dan reizen met het vliegtuig. Dat is raar, maar als consument blijven we verantwoordelijk voor onze eigen keuzes. Wie immers een verschil wil maken begint bij zichzelf.
Milieubewust vliegen. Hoe doe ik dat?
Milieuvriendelijk vliegen kan niet, maar we kunnen wel bewust met onze vliegreizen omgaan. Dat doen we niet door ons gedrag goed te praten of de schuld bij de overheid neer te leggen. Dat doen we vooral door kritisch naar onszelf te kijken en verandering door te voeren in ons eigen vlieggedrag. Dat kan ook zonder dat reizen opgegeven hoeft te worden. Dat doe je zo:
1. Beperk je vliegreizen
Het belangrijkste wat je kunt doen om milieuvriendelijk te vliegen is natuurlijk gewoon minder vliegen. Zoals in het voorbeeld al naar voren kwam is vliegen nauwelijks te compenseren met andere duurzame keuzes. Beperk je vliegreizen daarom zoveel mogelijk en vlieg bijvoorbeeld nog maar één keer in de paar jaar. Reis dus wat vaker dichtbij huis en bewaar de vliegreizen voor bestemmingen waar je écht graag heen wilt en waar het vliegtuig noodzakelijk voor is. Door zo’n reis te spreiden over langere termijn worden dit soort reizen ook meer bijzonder.
2. Slow travel
Voor een week helemaal naar Bali vliegen is natuurlijk onzin. Kies er daarom liever voor om per keer langer op reis te gaan om zo het aantal vliegreizen te beperken. Neem ook op locatie de tijd om een land, de mensen en hun cultuur te leren kennen. Wie rustig reist ziet immers niet alleen meer, maar beperkt ook zijn uitstoot doordat je deze kan spreiden over een langere periode. Door de tijd nemen kun je bovendien ook duurzamer op locatie van A naar B reizen. Bijvoorbeeld met de fiets, trein of boot.
3. Alternatieve manier van reizen
Wie toch vaker dan eens op reis wil kan ook kijken naar alternatieve manieren van reizen. Er leiden meer wegen naar Rome en dus is vliegen zeker niet de enige mogelijkheid om op een bestemming te komen. Binnen grote delen van Europa kan er ook prima gereisd worden per trein, bus, auto of camper. Allemaal vervoersmiddelen die al vele malen beter zijn vergeleken met het vliegtuig, zeker als het vervoer met anderen wordt gedeeld. Maar het kan ook avontuurlijker. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie zeiltocht op zee, een meerdaagse wandeling waarbij je middenin de natuur je tent opzet of de Trans Mongolië Express die helemaal richting China rijdt?
4. Vlieg rechtstreeks
Voor verre- of minder toegankelijke bestemmingen is het beter voor het milieu om een rechtstreekse vlucht te boeken. Vliegtuigen stoten namelijk het meeste uit tijdens het stijgen en dalen. Hoe minder je dat onderweg naar je bestemming dus doet, des te milieuvriendelijker het vliegen. Een rechtstreekse vlucht is vaak wel iets minder leuk voor de portemonnee, maar die extra tussenstops zijn onnodig extra belastend voor het milieu. Bovendien ben je met al die tussenstops ook nog eens extra tijd kwijt aan wachten. Zonde.
5. Compenseer het vliegticket
Een vliegticket compenseren door een boom te planten is dweilen met de kraan open. Niet alleen omdat één boom geen echte compensatie is, maar ook omdat die ene boom er tientallen jaren over doet voordat-ie de toen uitgestoten CO2 gaat opnemen. Dat is echter niet gelijk reden om het dan maar helemaal niet te doen. Beter iets dan niets. Maar wil je het écht goed doen als je toch besluit te vliegen? Plant dan niet één boom bij het boeken van je vliegticket, maar compenseer de hele reis via Trees for all
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.