De toekomst van onze dieselcampers is onzeker. De fossiele brandstof ligt al jaren onder vuur vanwege de stikstof uitstoot en zo is reizen met de camper ineens een vervuilende bezigheid. Vliegschaamte kan zomaar omslaan in camperschaamte, maar hoe terecht is dat en hoe kun je toch milieuvriendelijk kamperen met een dieselcamper?
Om gelijk maar het goede nieuws te delen: reizen met de camper is bijna altijd minder vervuilend dan dezelfde reis per vliegtuig. De camper scoort niet alleen beter in uitstoot van de reis naar de bestemming toe, maar scoort vooral ook beter op locatie. Kamperen is veel milieuvriendelijker dan slapen in een hotel. Er wordt simpelweg minder water, stroom en verwarming of airco gebruikt. Dat wil niet zeggen dat we niets meer kunnen doen om milieuvriendelijk te kamperen met de camper. Er zijn namelijk genoeg ‘groene’ mogelijkheden!
#1 Bouwjaar 2005 / Euro4
Ben je nog op zoek naar een camper of een bestelbus om te gaan verbouwen naar camper? Wie aangewezen is op een tweedehands exemplaar kan vanwege het milieu het beste kiezen voor een camper met een bouwjaar van na 2005 met een Emissiestandaard van minimaal 4. Dieselvoertuigen vanaf dit bouwjaar rijden veel zuiniger en met de Europese Emissiestandaard 4 mag je voorlopig ook nog de meeste milieuzones binnen Europa in. Heb je meer budget om te besteden, kies dan voor een dieselcamper met roetfilter (meestal vanaf 2010). Je hoeft dan ook geen fijnstoftoeslag te betalen.
#2 HVO
Voor campers en bestelbussen (die worden omgebouwd tot camper) is rijden op elektriciteit nog altijd nauwelijks een optie. De aanschafwaarde is erg hoog en als je kijkt naar het doel van dit soort voertuigen is de actieradius en trekkracht van een elektrisch exemplaar veel te laag. Waarschijnlijk blijven we nog lange tijd afhankelijk van diesel, maar we kunnen wel overstappen op het tanken van HVO. HVO (hydrotreated vegetable oil) is een brandstof die gemaakt is van volledig hernieuwbare plantaardige oliën die eerst een voedseldoel hebben gediend, denk aan oud frituurvet bijvoorbeeld. De diesel gaat dus niet ten koste van de voedselketen en heeft zijn uitstoot al gehad. HVO zorgt voor een CO2-reductie van maar liefst 90% en de brandstof is zuiverder. Dat maakt de diesel niet alleen emissiearm, maar het is ook nog eens beter voor je camper.
Note: de diesel is verkrijgbaar onder de naam Neste MY Renewable Diesel en is geschikt voor alle dieselmotoren. Check wel eerst het instructieboekje of vraag de fabrikant of de diesel wordt toegestaan zonder het vervallen van de garantie.
#3 Lichtgewicht bepakken
Er zijn nog veel mensen die bewust of onbewust op reis gaan met een te zwaar beladen camper. Buiten het feit dat je met een B-rijbewijs geen voertuigen boven de 3500 kg mag besturen, is het ook gevaarlijk en minder milieuvriendelijk. Het onderstel van de camper is mogelijk niet sterk genoeg om zoveel gewicht te dragen en logischerwijs rijdt een minder zwaar beladen camper zuiniger dan eentje die helemaal vol geduwd is met spullen. Bepaal daarom tijdens het inpakken van de camper of je de spullen onderweg echt nodig hebt of dat je het ook gewoon thuis kan laten.
#4 Reis lokaal
Duurzaam reizen gaat natuurlijk veel verder dan alleen uitstoot, ook het steunen van de lokale bewoners is een manier om duurzaam te reizen. Dat kan door met de camper bijvoorbeeld eens bij de boer te kamperen of op een kleine camping die wordt gerund door lokale mensen uit de buurt. Verder is het goed om tijdens de boodschappen zoveel mogelijk lokale producten te kopen en drukke toeristische trekpleisters tijdens het hoogseizoen te vermijden om overtoerisme helpen te voorkomen.
#5 Koken op groen gas
Hoewel steeds meer mensen zich wagen aan koken op inductie, is koken op gas nog altijd de meest makkelijke en goedkope manier van koken in de camper. De meest campers koken dus nog steeds op gas, maar dat kan wel degelijk groen! Zo zijn er bedrijven zoals Benegas die de CO2 van het gas in hun flessen volledig compenseren door te investeren in duurzaamheidsprojecten zoals het planten van bomen. Daarnaast zijn de gasflessen herbruikbaar en een stuk lichter van gewicht dan stalen gasflessen.
#6 Camper isoleren
Voor wie van plan is om zelf een bestelbus om te gaan bouwen naar camper is het isoleren van de binnenruimte een milieuvriendelijke zet. Niet alleen is met goede isolatie de temperatuur binnen de camper beter te reguleren, maar je voorkomt ook roestvorming door condens. Door goed te isoleren gaat je camper dus langer mee. Lees hier meer over het isoleren van een camper.
#7 Energiezuinige apparatuur + zonnepanelen
Een groot voordeel van kamperen ten opzichte van bijvoorbeeld hotels is dat campers doorgaans beter zijn voorzien van energiezuinige apparaten. Zeker als zelfbouwer zijn er veel mogelijkheden om de camper milieuvriendelijk te bouwen en in te richten. Denk bijvoorbeeld aan led verlichting, een energiezuinige koelkast en misschien zelfs een compost toilet. Met een eigen set zonnepanelen op het dak maak je het natuurlijk helemaal af. Dan kan niet alleen alle apparatuur worden opgeladen met energie van moeder natuur, maar je bent ook voor een groot deel zelfvoorzienend en kan daardoor vaker en langer vrij staan.
#8 Afval scheiden en plastic vermijden
In de camper is het lastiger om voor elk soort afval een eigen prullenbak te hebben, maar op de camping hoeft dit niet zo’n probleem te vormen. Steeds meer campings bieden de mogelijkheid om afval te scheiden. Tijdens het wildkamperen zou je bij gebrek aan ruimte in ieder geval kunnen proberen om plastic afval apart te bewaren. Als er immers iets vervuilend is en goed is om te scheiden, dan is het wel plastic. Maar beter is het natuurlijk om plastic afval überhaupt zoveel mogelijk te vermijden. Dan kan bijvoorbeeld door plastic tassen te laten liggen door je eigen tas mee te nemen tijdens het boodschappen doen.
#9 Minder vlees eten
Vlees eten is slecht voor het milieu, maar op reis is het niet altijd even makkelijk om als vegetariër of veganist uiteten te gaan. Hoewel het aanbod snel groeit, zijn er nog steeds veel restaurants in binnen- en buitenland waar vlees oververtegenwoordigd is op de menukaarten. Wil je minder vlees eten? Met de camper mee op reis is het natuurlijk een stuk eenvoudiger om af en toe eens een vegetarische of veganistische maaltijd op tafel te zetten. Koken kan immers in de camper en je kan veel houdbare producten die je vanaf thuis kent al meenemen zodat je die op reis alleen nog hoeft alleen te vullen met verse ingrediënten zoals groenten van de lokale supermarkt.
#10 Duurzame producten op reis
Voor onderweg naar een bestemming of tijdens uitstapjes op locatie zijn er ook veel duurzame producten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een dopper tijdens het wandelen, het lezen van een boek op een e-reader in plaats van papieren exemplaren en een eigen shopper om boodschappen mee te doen zonder iedere keer gebruik te maken van plastic tasjes.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.