Financiële vrijheid is alleen weggelegd voor de rijken, hoger opgeleiden en online ondernemers die met hun schaalbare verdienmodellen eindeloos kunnen verkopen. Als werknemer in loondienst of freelancer die zijn uren inruilt voor geld zit er immers een plafond aan wat je maximaal kan verdienen. En met minder geld wordt financiële vrijheid wel erg lastig. Of toch niet?
Om te beginnen is het eerst goed om te achterhalen wat nou precies de betekenis is van financiële vrijheid. Die is voor iedereen namelijk weer anders. Vaak wordt uitgegaan van zo vroeg mogelijk met pensioen kunnen gaan, omdat financiële vrijheid regelmatig in één zin met FIRE wordt genoemd. Wij maken ons daar in sommige blogs ook schuldig aan, maar er zit toch een duidelijk verschil tussen deze twee begrippen. FIRE staat namelijk voor financial independence & retire early, waardoor de focus voor een groot deel ligt op stoppen met werken om zo vroeg mogelijk met pensioen te kunnen. Financiële vrijheid kan dezelfde betekenis hebben, maar dat hoeft niet per se. Er zit namelijk nog een hoop tussen helemaal niet financieel vrij zijn en op je 35e al met pensioen gaan.
Financiële vrijheid is voor veel meer mensen haalbaar dan FIRE
Bij financiële vrijheid kun je eveneens het doel hebben om zo vroeg mogelijk te stoppen met werken, maar dat is lang niet wat iedereen wil. Zo streven wij wel naar financiële vrijheid, maar niet per se naar FIRE. Wij vinden ons werk veel te leuk en halen er veel voldoening uit. Stoppen met werken vinden we dan ook helemaal niet interessant. Het gaat ons om de vrijheid om in de toekomst eventueel wat minder te werken, om het creëren van meer financiële zekerheid, onafhankelijk zijn, om onze werkzaamheden verder uit te breiden omdat we kunnen investeren (bijvoorbeeld in een creatieve werkplaats) en om werken met onze passie voor reizen te kunnen blijven combineren zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over onze vaste lasten thuis. Kortom: meer vrijheid in tijd en geld om te kunnen doen wat we het liefste willen doen. Ook op het gebied van werk.
Afhankelijk van de betekenis die jij eraan geeft kan financiële vrijheid dus ook voor jou een veel realistischer doel zijn dan je misschien in eerste instantie dacht. Financiële vrijheid is daardoor voor veel meer mensen weggelegd dan FIRE. Ook voor mensen die niet rijk of hoogopgeleid zijn of die niet werken als online ondernemer met schaalbare verdienmodellen. Tuurlijk wordt het een stuk makkelijker met meer geld, maar het gaat er vooral om wat je ermee doet. Bovendien kun je financiële doelen ook aanpassen naar je situatie en veranderen die soms ook weer naar mate je verder bent in het proces. Zo wil de ene toewerken naar een vakantiehuis in het buitenland en hypotheekvrij leven, terwijl het sparen van een buffer voor meer financiële zekerheid of het aflossen van schulden voor een ander net zo goed als financieel vrij kan voelen.
Maak financiële doelen voor jezelf dan ook realistisch en deel het op in kleinere stappen. Zo blijf je gemotiveerd en wordt het makkelijker om je financiële doelen te halen. Nieuwe financiële doelen of huidige aanpassen kan altijd nog als je verder bent in het proces. Doe het stap voor stap.
Onze ervaring
Misschien denk je nu: ja leuk, maar jullie hebben makkelijk praten. Jullie zijn ook online ondernemers en zijn al lekker op weg met je financiële vrijheid. Dat klopt, maar zo was het niet altijd. Zo heb ik (Shamira) zowel mijn havo als vervolgopleiding niet afgemaakt, begon ik als administratief medewerker in loondienst met een minimum loon en had ik thuis niet het beste voorbeeld als het om geld ging. Ouders met schulden, deurwaarders, schuldsanering, eten halen bij de voedselbank en een van je ouders die in een chaletje op een camping woonde omdat meer niet betaalbaar was. Ik heb het allemaal voorbij zien komen.
Niels had het wat dat betreft weliswaar beter, maar ook bij hem ging het niet vanzelf. Hij begon ook met een baan die niet heel goed verdiende, bouwde nauwelijks wat op voor zichzelf en toen we zijn eerste huis met €20.000 schuld moesten verkopen konden we samen financieel weer helemaal opnieuw beginnen. Bovendien verdienen we maar een deel van ons inkomen via schaalbare verdienmodellen. Wander Rebel bestaat uit veel van dit soort verdienmodellen (denk aan onze online cursus, e-books en affiliate marketing), maar we verdienen een groot deel van ons inkomen ook met onze IT- en fotografieprojecten waarbij we ook onze uren inruilen voor geld en er een plafond zit aan wat we kunnen verdienen.
Daar kiezen we bewust voor. Want hoe leuk we dit online platform ook vinden, we hebben meer werkzaamheden die we heel erg leuk vinden om te doen en soms is dat gewoon niet in een schaalbaar verdienmodel uit te drukken of is het zelf uitvoeren veel leuker dan het bijvoorbeeld te gieten in een online cursus. Dat hoeft ook niet. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je voldoening uithaalt. Een groot gevoel van vrijheid zou eigenlijk in je werk moeten zitten, juist omdat we er doorgaans veel tijd in ons leven aan besteden. Maar is financiële vrijheid dan nog wel voor jou weggelegd? Absoluut! Dat ligt aan de betekenis die jij aan het begrip financiële vrijheid geeft en de manier waarop je met geld omgaat.
Financiële vrijheid tips voor iedereen
Heb je geen rijke ouders? Heb je niet de best betaalde baan? En ben je geen online ondernemer met schaalbare verdienmodellen? Ook dan is financiële vrijheid voor jou weggelegd. Hieronder deel ik 5 tips die (bijna) iedereen kan toepassen en die ook jou verder kunnen helpen in jouw weg naar financiële vrijheid!
#1 Meer inkomen genereren
De basis van financiële vrijheid ligt wat mij betreft in het creëren van meer financiële zekerheid. Want een vakantiehuisje in het buitenland als financieel doel hebben is leuk, maar in de basis voelt financieel niets vrijer dan wanneer je elke maand gewoon zonder zorgen alle rekeningen kan betalen. Is dat bij jou nu niet het geval? Dan heeft meer inkomen genereren op dit moment voor jou de meeste prioriteit. Dat hoeft overigens niet gelijk om grote bedragen te gaan, maar pas wanneer je elke maand wat geld overhoudt kun je er slimme dingen mee doen om toe te werken naar financiële vrijheid. En er zijn best veel mogelijkheden om meer inkomen te genereren, maar je moet het ook willen. Bereid zijn om verder te kijken of om in jezelf te investeren. Meer inkomen genereren kan bijvoorbeeld door meer uren te maken (misschien werk je nu nog parttime), door verder te groeien naar een hogere- en beter betaalde functie d.m.v. ervaring of het opdoen van nieuwe kennis (denk aan omscholing of jezelf specialiseren binnen een specifiek vakgebied), door een andere en betere betaalde baan te zoeken die past binnen je huidige kennis en ervaring of door te onderhandelen over je salaris (of uurtarief wanneer je werkt als freelancer). Door ervaring, specialisatie en inflatie is het heel normaal om je tarief met enige regelmaat te verhogen of om salarisverhoging te vragen.
#2 Spaar een goede buffer
Wat betreft die basis voor het creëren van meer financiële zekerheid is het ook verstandig om een goede buffer op te bouwen. Je elke maand zorgen maken over of je alle rekeningen kan betalen geeft je geen vrij gevoel, maar dat wordt nog erger als je plots een keer een financiële tegenvaller hebt en niets hebt om op terug te vallen. Bijvoorbeeld omdat je een tijdje zonder werk komt te zitten of omdat je auto kapot is en de reparatie erg duur uitvalt. Je slaapt echt lekkerder (en voelt je vrijer) als je een potje met geld achter de hand hebt waar je direct bij kan als er een keer iets is.
Deze eerste twee tips voelen misschien een beetje als een open deur in trappen, maar de meeste vrijheid op het gebied van financiën ervaar je past echt als je financieel geen zorgen meer hebt. Alle financiële doelen die daarna komen zijn echt bijzaak en komen voort uit een luxepositie.
#3 Consumeer bewust
Een andere tip die iedereen zou kunnen toepassen is bewust consumeren. Veel mensen denken dat ze helemaal niet zoveel uitgeven aan spullen die ze toch niet nodig hebben, maar als iedereen eerlijk naar zichzelf zou zijn is dat vaak toch niet helemaal het geval. Afschrijvingen van de Action, die ene kledingwinkel en Bol.com komen dan toch wel regelmatig voorbij en hoeveel daarvan had je nou écht nodig? Het is ook niet zo gek. We worden als consument continu met reclames en allerlei andere (verkapte) advertenties geconfronteerd waardoor we in de verleiding komen om impulsaankopen te doen die alleen maar onnodig extra geld kosten. Want wat nog weleens wordt vergeten is dat er twee manieren zijn om elke maand meer geld over te houden waar je wat slims mee kan doen: dat is zoals eerder omschreven meer geld verdienen, maar minder geld uitgeven kan natuurlijk net zo goed en daar valt vaak best nog wel wat winst te behalen. Consumeer daarom wat bewuster. Doe bijvoorbeeld één keer in de week boodschappen in de plaats van elke dag, werk met lijstjes en vaste budgetten, laat kapotte kleding en andere spullen repareren in plaats van gelijk iets nieuws kopen en vraag jezelf wat vaker af of je een product wel echt nodig hebt. Less is more.
#4 Werk met een side hustle
Een side hustle staat los van je echte werk en hoofdinkomen, maar is een activiteit ernaast waarmee je wat extra geld kan verdienen zonder dat het je heel veel tijd of moeite kost. Het is dus echt iets voor erbij, maar het kan je wel een leuk extra zakcentje opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld spullen zoals gereedschap verhuren via Peerby, bijles geven, oppassen of een pakketpunt openen. Genoeg mogelijkheden en afhankelijk van de side hustle kun je er soms best een leuk bedrag extra mee verdienen.
#5 Heb je een koophuis? Los af.
Voor huurders gaat dit helaas niet op, maar als je in het bezit bent van een koophuis is aflossen een slimme zet. In verhouding ligt het rendement weliswaar veel lager dan wanneer je het geld bijvoorbeeld zou beleggen, maar aflossen is wel een zekerheid. Elk beetje dat je aflost zorgt immers voor minder hypotheekschuld en dat heeft meerdere voordelen. Zo gaan je hypotheeklasten omlaag en je bouwt vermogen op. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap. Met het aflossen van een hypotheek creëer je dus meer financiële zekerheid (want steeds minder vaste lasten), terwijl je tegelijkertijd toewerkt naar financiële vrijheid omdat je vermogen opbouwt. En aflossen heeft ook zeker zin als je op dit moment alleen nog met kleinere bedragen kan aflossen. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. Bovendien kun je vaak kiezen tussen een eenmalige aflossing of periodiek aflossen waarbij je het bedrag ook kunt aanpassen. Je kunt daardoor wat meer aflossen als je een meevaller hebt of juist wat minder als het financieel even niet gaat of het zelfs even helemaal stopzetten. Wat je zelf prettig vindt.
Ben je (locatie-onafhankelijk) ondernemer en wil je ook toewerken naar financiële vrijheid? Check dan eens onze Online Cursus Financieel Fit & Vrij