Als digital nomad heb je soms niet meer nodig dan een laptop en internet, maar vooral dat laatste is onderweg in een camper niet altijd zo makkelijk te regelen. Toch is goed internet essentieel om je werk goed uit te kunnen voeren. Weinig is frustrerender dan vrij zijn om locatie-onafhankelijk te kunnen werken, maar zo langzaam internet hebben dat het niet eens lukt om bijvoorbeeld bestanden te delen of de cloud te synchroniseren.
Sinds 2012 werk ik al locatie-onafhankelijk. Ik werkte onder andere vanuit Australië, Curaçao, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje en Thailand. Dat klinkt allemaal heel mooi (en eerlijk, dat is het ook), maar internet blijft altijd een uitdaging op reis. Zo vond ik gek genoeg beter internet in Australië bij een café in de outback dan in Sydney en heb ik een paar keer in een koffiehoek van de BP in Nieuw-Zeeland moeten werken omdat er verder geen goed internet te vinden was. Best een uitdaging dus dat internet onderweg.
Maar hoe zit het dan met internet in de camper? Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen internet binnen de EU en buiten de EU. Binnen de EU zijn namelijk de roamingkosten afgeschaft, waardoor je de eigen internetbundel op je telefoon kan blijven gebruiken zonder dat daar extra kosten aan vastzitten. Toch is er wel een maar, zeker als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en voor je werk veel data nodig hebt waardoor je niet meer kunt voldoen aan de voorwaarden van redelijk gebruik van je mobiele provider. Wat werkt voor jou het beste? WiFi op camping, de data van je Nederlandse mobiele abonnement gebruiken of een lokaal simkaartje kopen i.c.m. een router?
Draadloos internet wordt steeds vaker gratis aangeboden op campings, maar op wat enkele plekken na is deze dienst vaak niet heel goed geregeld. De ontvangst op de camping is niet overal even goed en van snel internet is over het algemeen al helemaal geen sprake. Voor een betere ontvangst kun je gebruik maken van een externe WiFi versterker. De antenne die daarop zit kan het internet signaal beter opvangen dan de kleinere antenne die in je mobiele telefoon en laptop zit verwerkt. Het opgevangen signaal wordt vervolgens omgezet in een eigen netwerk (WiFi hotspot) waar je meerdere apparaten mee kunt verbinden. Een WiFi versterker zorgt alleen voor een beter bereik, het internet wordt er helaas niet sneller van.
Goed om te weten is dat je met internet op de camping verbinding maakt met een openbaar netwerk. Deze zijn zonder wachtwoord of via een vrij verkrijgbaar wachtwoord toegankelijk en daardoor ben je kwetsbaar voor hackers die data willen onderscheppen. Even je saldo checken via internetbankieren of als ondernemer bestanden van klanten delen via de cloud is dan niet zo’n goed idee. Dat probleem is op te lossen door gebruik te maken van VPN. Een VPN verbinding maakt gebruik van encryptie zodat data versleuteld is tot en met de server. Openbare netwerken zoals op de camping kunnen zo geen inzicht krijgen in jouw dataverkeer. Een bijkomend voordeel van VPN is dat je kan doen alsof je in Nederland bent en zo ook het Nederlandse aanbod van Netflix kunt kijken.
Als je enige IT kennis hebt kun je met een eigen of gehuurde server een eigen VPN opzetten (lees er hier meer over), maar online zijn er ook betaalbare en betrouwbare aanbieders te vinden. Nord VPN is zo’n partij en met één goedkoop abonnement heb je wereldwijd toegang tot een veilige VPN verbinding.
Als je net als wij liever off-grid kampeert of graag op natuurcampings staat is een draadloze WIFI verbinding geen optie. Je bent dan afhankelijk van 4G/5G, maar door het afschaffen van de roamingkosten in de EU kun je gewoon de eigen databundel van je mobiele abonnement gebruiken. Let echter wel op de voorwaarde van jouw provider voor onredelijk gebruik. Om misbruik in het buitenland te voorkomen geldt vaak een limiet in data en een periode van gebruik. Het gaat er vooral om dat je een duurzame band met Nederland hebt en je je abonnement vaker in Nederland gebruikt dan in het buitenland.
Zelf heb ik een T-Mobile Unlimited abonnement en Niels een Vodafone Red abonnement in combinatie met Ziggo thuis. In Nederland heb ik ongelimiteerd data en Niels 40GB, maar in de EU mogen we – op het moment van schrijven – bij elkaar 38GB per maand gebruiken. Voor een redelijk gebruik wordt bij beide providers gekeken naar een periode van vier maanden. Heb je in die periode het abonnement meer in het buitenland gebruikt dan thuis in Nederland? Dan wordt er contact met je opgenomen waarnaar je jouw duurzame band met Nederland moet aantonen en je jouw internetverbruik in het buitenland moet aanpassen
Voldoe je aan het redelijk gebruik en heb je voldoende aan de beschikbare data, dan kun je dus prima gebruik blijven maken van de eigen mobiele databundel. Om meerdere apparaten ermee te verbinden zal je wel een hotspot via je telefoon moeten maken. Het nadeel is dat zo’n hotspot er voor zorgt dat de batterij sneller leeg is en dit een nadelig effect heeft op de levensduur van de batterij. Als je dat niet wilt kun je beter gebruik maken van een MIFI-Router in combinatie met een extra (zakelijk) abonnement of toch ervoor kiezen om er een lokaal simkaartje in te doen. Lees hier verderop meer over.
Een 4G-Router is een externe router net zoals thuis waar een los simkaartje in kan om er een WiFi-Hotspot van te maken zodat er meerdere apparaten mee verbonden kunnen worden. Dat is handig voor in het buitenland om een (lokaal) prepaid simkaartje in te doen, maar ook in Nederland als je net als wij graag midden in de natuur kampeert en slecht bereik hebt met je telefoon. Een telefoon heeft een veel kleinere antenne en is daardoor slechter in staat om op een wat meer afgelegen plek een netwerk te ontvangen. Een 4G-Router kan door de grotere antennes het netwerksignaal veel beter ontvangen, waarnaar het wordt omgezet in een WiFi-Hotspot zodat je alsnog in de camper snel internet hebt.
Bij het kiezen van de juiste 4G-Router moet je vooral letten op de netwerken (3G, 4G en 5G), de frequenties die worden ondersteunt en in welke landen deze worden gebruikt. Let ook op de snelheid, maar zelfs om te kunnen streamen is minimaal 2,5MBps voldoende. Dat halen de meeste routers wel. Wij hebben gekozen voor de Teltonika RUT950 4G-Router. Deze is wat prijzig, maar als ondernemer is het de investering zeker waard. Zo heeft de router maar liefst drie manieren om internet te ontvangen (ook bruikbaar als WiFi-versterker op de camping), is de router voorzien van verschillende features waaronder VPN en ondersteunt het vele frequenties waardoor je overal in de EU (en wereldwijd!) een mobiel netwerk kan ontvangen. De router ondersteunt dus alle frequenties die in landen wereldwijd worden gebruikt.
Note: koop overigens nooit een 4G-Booster. Een 4G-Router ontvangt het signaal van een netwerk en zet deze om in een hotspot, maar een 4G-Booster zend het netwerk weer opnieuw uit. Dat mag logischerwijs niet (het is niet jouw netwerk) en daarom is een 4G-Booster in de meeste EU landen verboden en staan er hoge boetes op het gebruik ervan.
Als locatie-onafhankelijke ondernemer schrijf en fotografeer ik vooral en dan red ik het makkelijk met onze eigen bundels. Mijn werkzaamheden kosten niet overdreven veel data en grote bestanden zoals foto’s synchroniseer ik automatisch naar mijn SSD schijf en als ik onderweg snelle WiFi tegenkom tussendoor ook naar mijn Stack Cloud. Ook voldoe ik (op mijn wereldreis in 2017 na) aan de voorwaarde voor redelijk gebruik. Ik heb een duurzame band met Nederland (eigen woning en bedrijf) en gebruik mijn databundel thuis vaker dan in het buitenland. Ik kies er immers voor om locatie-onafhankelijk te werken, maar reis niet fulltime als digital nomad.
Maar wie net als ik ook locatie-onafhankelijk werkt, maar veel bezig is met video of andere grote bestanden die je dagelijks onderweg moet uploaden is de eigen databundel waarschijnlijk niet genoeg. Dat geldt ook als je verblijf langer in het buitenland is dan als redelijk wordt gezien door jouw mobiele provider. In dat geval moet je een lokaal simkaartje kopen en deze omzetten naar een WiFi-Hotspot via een 4G-Router. Dat kan heel eenvoudig via een prepaid simkaartje waar je een bepaalde hoeveelheid data (of onbeperkt) opzet. Vaak zijn er online mogelijkheden om er nieuw tegoed op te zetten als deze op is. Je hoeft dan niet steeds opnieuw een simkaartje te kopen.
Reis je door meerdere landen en heb je geen zin om in elk land een apart lokaal simkaartje aan te schaffen? Dan kun je online ook heel makkelijk een prepaid kaart met data kopen die bruikbaar is in de gehele EU! Afhankelijk van het land waar je verblijft is dat duurder in aanschaf dan een lokaal simkaartje, maar je kan gaan en staan waar je maar wilt en hebt altijd data tot je beschikking waar je online steeds weer een nieuw tegoed op kan zetten als deze op is.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.