Thuis, maar ook op reis kunnen we eigenlijk niet meer zonder internet. Het is een eerste levensbehoefte geworden en tijdens het opschrijven bedenk ik me dat deze ontdekking een beetje triest is. Maar… eerlijk is eerlijk. Het internet heeft ons en daarmee ook de reiziger veel gebracht. Zo is het kinderlijk eenvoudig om contact te houden met het thuisfront, kunnen vrienden en familie je volgen tijdens het reizen en is het zelfs mogelijk om reizen en werken te combineren.
Dat internet is zo gek nog niet!
Internet in het buitenland
Gelukkig zijn de roamingkosten voor landen binnen de EU definitief afgeschaft. Daarmee kan de eigen telefoonbundel worden meegenomen op vakantie zonder thuis een hoge telefoonrekening op de deurmat aan te treffen. Buiten de EU geldt dit (nog) niet en blijft het opletten geblazen. Voor je het weet kan even internetten in het buitenland een grotere hap uit je reisbudget snoepen dan je had voorgenomen. Dat is te voorkomen door een lokale simkaart met data aan te schaffen. Dan kun je tegen lokale tarieven gebruik maken van internet op je smartphone. Echter heeft niet elke smartphone ruimte voor twee simkaarten waardoor je mobiele nummer komt te vervallen. En reis je met het hele gezin of een groep vrienden? Dan heeft iedereen een eigen lokale simkaart nodig.
Overal en altijd online met een mifi-router
Die lokale simkaart is dus niet zo handig wanneer je vervolgens niet meer bereikbaar bent op het eigen mobiele nummer. De oplossing: een mifi-router. Dat is een klein apparaatje waar de lokale simkaart in kan en de data die daarop staat omzet in een WI-FI signaal. Door het signaal kunnen meerdere apparaten verbinding maken met het internet. Handig wanneer je als partners, vrienden of gezin samen reist of wanneer je internet zowel op je mobiel als op je laptop wilt hebben. Doordat de gekochte lokale simkaart in de mifi-router gaat kan de eigen simkaart in de smartphone blijven zitten en kan het eigen mobiele nummer behouden blijven.
Hoe werkt een mif-router?
1. Simkaart
Koop een lokale simkaart met de door jou gekozen databundel. Let bij de aanschaf op het formaat van de simkaart. De microsim volstaat bij de meeste mifi-routers.
2. Mifi-router omzetten naar WI-FI
Dan kun je de mifi-router gaan omzetten naar een WI-FI verbinding. De gegevens die hierbij horen worden aangegeven op het scherm van de router. Zo niet, dan kun je deze terugvinden in de bijbehorende documentatie.
3. Mobiel/Laptop verbinden met WI-FI
Om zelf verbinding te maken met het WI-FI netwerk log je in binnen de gebruikersomgeving van de mifi-router. Hoe je dit doet hangt af van het model router, maar meestal zijn er twee mogelijkheden.
– Inloggen middels een daarvoor beschikbare app. Bij deze mogelijkheid hoef je alleen nog het wachtwoord uit de meegeleverde documentatie in te voeren.
– Inloggen middels een browser. Bij deze mogelijkheid voer je ook het meegeleverde wachtwoord in, maar benader je eerst de gebruikersomgeving door het IP adres van de router (ook te vinden in de meegeleverde documentatie) in de adresbalk van je browser in te voeren.
4. Eigen netwerk
Mocht je de behoefte hebben om een eigen netwerknaam en wachtwoord in te stellen dan kan dat bij de instellingen binnen de gebruikersomgeving. Hier kun je het netwerk ook onzichtbaar maken zodat iemand alleen verbinding kan maken met jouw netwerk als hij of zij de naam van het netwerk kent.