Overwinteren in het warme zuiden en lekker vertoeven aan het strand. Spanje is een populaire vakantiebestemming voor wie de kou liever ontvlucht en ook een prima bestemming als je jouw hond of kat mee wilt nemen. Wel zijn er natuurlijk een aantal regels en andere dingen waar je rekening mee moet houden.
Voor vertrek, bij aankomst en tijdens verblijf in Spanje
Dierenpaspoort
Om je hond of kat te kunnen identificeren bij een controle bij de douane of de politie dien je te beschikken over een officieel EU-dierenpaspoort. Dit paspoort moet door een erkende dierenarts zijn uitgegeven en bevat o.a. informatie over het ras, het chipnummer en de vaccinaties die je huisdier heeft gehad en of deze nog geldig zijn.
Microchip
Voor alle EU-landen geldt dat je verplicht bent om je hond of kat te laten chippen met een microchip als je hem of haar mee de grens over wilt nemen. Dit geldt ook voor Spanje. Zorg er dus voor dat je huisdier een geldige chip heeft voordat je koers zet naar de Spaanse Costa.
Rabiës (hondsdolheid) Vaccinatie
Spanje vereist net als alle EU-lidstaten dat alle honden en katten die het land binnenkomen een geldige vaccinatie tegen Rabiës hebben gehad. Deze vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn toegediend en moet geldig zijn op het moment van binnenkomst. Let er echter op dat de vaccinatie ook op de terugweg nog geldig is. Je gaat dan weer de grens over naar een ander EU-land, wat dezelfde regel heeft m.b.t. deze vaccinatie. Let er tevens op dat de vaccinatie pas na het zetten van de microchip wordt toegediend of op dezelfde dag. Anders is de vaccinatie niet geldig.
Aanmelden huisdier douane
Bij aankomst in Spanje is het niet verplicht om door een speciale douanepoort te gaan of je huisdier ergens aan te melden als je voldoet aan alle bovengenoemde eisen. Je moet bij een controle natuurlijk wel de nodige documenten (EU-dierenpaspoort met vaccinatie-informatie en chipnummer) kunnen tonen. Let op: voor gevaarlijke hondenrassen (lees hier verderop meer over) gelden andere of aanvullende regels.
Aanlijnplicht
In stedelijke gebieden en publieke ruimtes moeten huisdieren meestal aangelijnd zijn. Verder kunnen er vooral in het zomerseizoen bepaalde beperkingen gelden m.b.t. het aanlijnen of de toegang tot parken, stranden etc. Check daarom altijd de lokale regels en borden waar meer informatie op te vinden is. Verder dien je altijd hondenpoepzakjes bij je te hebben als je met een hond bent, anders kun je een boete krijgen.
Gevaarlijke hondenrassen
Goed om te weten is dat er specifieke regels gelden voor bepaalde hondenrassen die als gevaarlijk worden beschouwd. Dit zijn o.a. de Pit Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en Akita Inu. Ook kruisingen met deze rassen, honden die fysiek dezelfde kenmerken hebben of in het verleden gevaarlijk of agressief gedrag hebben getoond vallen in deze categorie. In Spanje moeten deze honden altijd aangelijnd zijn met een lijn van maximaal 2 meter. Ook moeten ze een muilkorf dragen wanneer zij zich in de publieke ruimte bevinden en zijn ze soms verboden in parken of stranden waar andere honden eventueel wel welkom zijn.
Verder kunnen de regels verschillen per regio in Spanje, maar voor toeristen is het meestal voldoende om alle documenten (zoals paspoort, chip en rabiës vaccinatie) in orde te hebben en een internationaal huisdierverzekering af te sluiten die eventuele schade of letsel veroorzaakt door de hond dekt. Bezoek je een bepaalde regio of verblijf je ergens langere tijd, informeer dan bij de gemeente van je bestemming of een aanvullende registratie van de hond nodig is. Bij aankomst in Spanje moet je ook door de rode poort bij de douane gaan zodat zij de hond en benodigde documenten kunnen controleren.
Veilig vervoeren
In Spanje moet je huisdieren veilig vervoeren, bij voorkeur in een bench/transportbox of in een speciaal autotuigje die je in een veiligheidsgordel kan vastklikken. Houd er verder rekening mee dat de temperaturen in Spanje erg warm kunnen zijn, ook in de wintermaanden al. Laat je hond of kat daarom nooit achter in de auto of camper als de temperaturen daar niet veilig voor zijn en zorg voor voldoende drinkwater.
Vlooien, teken en wormen
Als laatste is het goed om er rekening mee te houden dat vlooien, teken en wormen ook in Spanje voorkomen. Sterker nog, daar vind je meer verschillende soorten. Waaronder de reuzenteek en wormen die hartworm kunnen overdragen. Ook muggen, zandvliegen en stalvliegen kunnen een gevaar vormen en je huisdier erg ziek maken.
Paklijst hond mee naar Spanje
- EU-dierenpaspoort met alle gegevens
- Opvouwbare voer- en drinkbakken
- Grote zak brokken (of check bij een dierenwinkel zoals TiendAnimal of jouw merk brokken in Spanje zelf ook te koop is)
- Middel tegen vlooien/teken/wormen zoals Advantix, Milbemax, Seresto, Tickless, vachtspray en/of knoflook bonbons
- Tekentang set (ook handig voor jezelf)
- Een goed zittend tuigje en riem
- Poepzakjes
- Speelgoed zoals een Kong, bot of touw
- Bench of harnas met dierengordel voor het veilig vervoeren in de auto
- Mand, kussen of deken om op te liggen
- Verhoogd hondenbed (indien je gaat kamperen)
- Aanlegspiraal (indien je gaat kamperen)
Paklijst kat mee naar Spanje
- EU-dierenpaspoort met alle gegevens
- Opvouwbare voer- en drinkbakken
- Voldoende brokken (of check bij een dierenwinkel zoals TiendAnimal of jouw merk brokken in Spanje zelf ook te koop is)
- Middel tegen vlooien/teken/wormen zoals Stronghold Plus, Milbemax, Seresto, Tickless, vachtspray en/of knoflook bonbons
- Tekentang set (ook handig voor jezelf)
- Een goed zittend tuigje en riem
- Krabmeubelen en speelgoed zoals krabpaal, springveertjes of speelmuisje
- Kattenrugzak, bench of dierengordel voor het veilig vervoeren in de auto
- Aanlegspiraal (indien je gaat kamperen)
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.