Een maandje werken in Thailand. Op workation in Marokko. De zomervakantie in Nederland. De ene reis is nog niet afgelopen of de volgende staat alweer in de agenda. Dit is het leven van een digital nomad zoals veel mensen die kennen. Financieel onafhankelijk zijn en kunnen werken vanaf tropische locaties. Verdienen digital nomads dan echt zó goed?
Het begrip digital nomad is inmiddels op te splitsen in meerdere varianten, maar de echte die hards hebben een fulltime reizend bestaan. Ze wonen en werken waar en wanneer ze maar willen. Het is een bestaan waar veel mensen van dromen, mede dankzij social media. Daar vliegen de jaloersmakende foto’s je om de oren. Van een remote kantoor op het strand tot lekker relax werken vanuit de hangmat. Het leven van een digital nomad is genieten geblazen. Je komt immers niet alleen op de mooiste plekken van de wereld, maar financieel gaat het ook voor de wind. Dat moet haast wel met al die snoepreisjes, toch?
Online geld verdienen klinkt als een makkelijke opgave, maar dat is het helaas niet. Uit onderzoek van Harvard blijkt namelijk dat de gemiddelde digital nomad niet meer dan zo’n $1000 per maand binnenhaalt. Het onderzoek is van een paar jaar geleden, maar door de vele nieuwkomers zullen de huidige statistieken niet veel beter zijn. Binnen het onderzoek wordt namelijk gewaarschuwd voor opkomende concurrentie. Digital nomad beroepen zoals tekstschrijvers, vertalers, bloggers en fotografen schieten immers als paddenstoelen uit de grond.
En alsof het bedrag nog niet laag genoeg is, wordt het gemiddelde ook nog eens behoorlijk omhoog gehaald door digital nomads die wel goed verdienen. Denk aan ondernemers die werkzaam zijn binnen schaarste markten zoals de ICT. De meeste digital nomads verdienen gemiddeld dus nog minder dan die genoemde $1000. In Nederland voldoet dit inkomen niet aan het minimumloon van een fulltime baan. Steker nog, het inkomen valt bij ons onder de armoedegrens…
Maar, hoe dan?
$1000 is niet veel en hoewel niet elke digital nomad het met zo weinig geld hoeft te doen, zijn er wel degelijk veel mensen die hiervan rond moeten komen. Hoe ze hun reizende bestaan dan weten te behouden? Meestal door te kiezen voor bestemmingen waar het dagelijks leven veel goedkoper is dan in Nederland. Laat ik het zo zeggen, er is een reden waarom Zuidoost-Azië met plekken zoals Canggu, Chaing Mai en Kuala Kumpur zo hoog scoren in de Nomad List. Dat is niet alleen vanwege de cultuur en het heerlijke Aziatische eten. $1000 is daar veel geld. Daar kan je makkelijk een maand van rondkomen, zonder heel zuinig aan te doen. Ook uiteten gaan en een snorkeltripje behoren binnen dit budget tot de mogelijkheden.
Maar reken je jezelf niet rijk. Een leven als digital nomad is zo makkelijk nog niet en zelfs in Zuidoost-Azië is $1000 als ondernemer nog steeds geen vetpot. Je kan er prima van leven, maar je zal ook het een en ander moeten opgeven. Een woning in Nederland aanhouden, elke week nieuwe kleding shoppen of een gezin starten is met zo’n inkomen nauwelijks mogelijk. En vergeet ook niet dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en het opbouwen van pensioen.
Droom vs. realiteit
Het mooie bestaan van een digital nomad kan ik deels beamen. Het is fantastisch als je werk geen belemmering is om te reizen wanneer je maar wil, maar het bestaan wordt wel iets te vaak geromantiseerd wat mij betreft. Denk ook aan de nadelen zoals het niet hebben van een eigen plek, het missen van vrienden/familie en het administratieve gedoe rondom belastingzaken, pensioen, verzekering enzovoorts. Daarbij komt nog dat plekken zoals Noord-Amerika, Oceanië en het noorden van Europa geen vanzelfsprekendheid zijn om te verblijven. Net als de gemiddelde Nederlander moet ook de digital nomad daar vaak wat spaargeld voor opzij zetten.
Met dit artikel wil ik vooral aangeven dat je niet zomaar even als digital nomad aan de slag kan. In de eerste plaats natuurlijk omdat het geen beroep is, maar een levensstijl. Je zal daarom eerst het ondernemerschap moeten induiken, tenzij je een vaste baan hebt waarin het mogelijk is locatieonafhankelijk te werken. Verder moet je goed nadenken over de consequenties van dit bestaan en er realistisch ingaan. De hoofdprijs verdienen is misschien niet nodig, maar weet dat je dan keuzes zal moeten maken en het bestaan er iets minder rooskleurig uitziet dan voorbijkomt op die mooie Instagram kiekjes.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant: