De herfst is prachtig om met je hond mooie wandelingen te maken, maar dit seizoen brengt ook een aantal extra gevaren met zich mee. Veel herfstvruchten die je onderweg tegenkomt kunnen namelijk schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor honden. In deze blog deel ik daarom welke vruchten gevaarlijk zijn, hoe je symptomen van een vergiftiging herkent en wat je moet doen als je hond toch iets heeft gegeten.
#1 Eikels
Eikels, de vruchten van de eikenboom, zie je veel tijdens de herfst. Soms liggen paden of het gras rondom de boom bezaaid met tientallen eikels. Eikels bevatten echter een hoog gehalte tannine (dit geldt ook voor eikenbladeren), een chemische stof die giftig is als een hond ervan eet. Tannine kan maagklachten veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot nier- en leverproblemen waar je hond aan kan overlijden. Symptomen die horen bij een eikelvergiftiging zijn braken, diarree, lusteloosheid, buikpijn en een verminderde eetlust. Heeft je hond eikels gegeten, neem dan direct contact op met de dierenarts.
#2 Kastanjes
Er zijn twee soorten kastanjes: de tamme kastanje (eetbaar voor mensen) en de wilde kastanje die ook wel paardenkastanje wordt genoemd. Het is de wilde kastanje die giftig is voor honden. Deze kastanje bevat namelijk net als eikels de giftige stof tannine. Het eten van kastanjes kan leiden tot dezelfde vergiftigngsverschijnselen als bij het eten van eikels. Bovendien kan het eten van een kastanje ook verstoppingen in het spijsverteringskanaal veroorzaken door hun grootte. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als je hond een kastanje heeft gegeten.
#3 Beukennootjes
Hoewel beukennootjes ook tannine bevatten, is de concentratie zo laag dat dit alleen giftig is als er buitensporig veel van wordt gegeten. Wel kan het eten van beukennootjes maag- en darmklachten veroorzaken. Het inslikken van een beukennootje kan namelijk leiden tot verstopping in het maagdarmkanaal (wat wel levensbedreigend is en middels het uitbraken van het nootje of een operatie behandeld moet worden) of schade door scherpe randjes en splinters.
#4 Dennenappels
Ook dennenappels zijn niet giftig voor honden, maar toch wil ik ze wel benoemen omdat ze veel in de herfst voor komen en wel voor serieuze problemen bij je hond kunnen veroorzaken. Dit heeft te maken met het formaat en de vorm van een dennenappel. Door hun grootte is er kans op verstikkingsgevaar en door de scherpe randen kan een dennenappel ook zorgen voor schade in de mond of het maag-darmkanaal indien de hond de dennenappel opeet. Bovendien is een dennenappel groot genoeg om vast te komen te zitten in het maagdarmkanaal, wat kan leiden tot een blokkade en levensbedreigend is. Hetzelfde dus als met beukennootjes, al is de kans groter bij dennenappels door hun grotere formaat en scherpere vorm. Dennenappels zijn dus niet per se giftig, maar zeker wel gevaarlijk en dus goed om op te letten.
#5 Walnoten
Ook walnoten zijn niet per se giftig voor honden, maar als ze beschimmeld zijn kunnen ze wel mycotoxinen bevatten. Deze schimmels zijn gevaarlijk en kunnen ernstige vergiftigingsverschijnselen bij je hond veroorzaken. Denk aan braken, diarree, koorts, spierkrampen en bij ernstige gevallen een aantasting van het zenuwstelsel. Het is daarom beter om überhaupt te voorkomen dat je hond walnoten van de grond eet, maar let er dus vooral op dat deze niet beschimmeld zijn.
#6 Paddenstoelen
Paddenstoelen in allerlei soorten, kleuren en maten komen veel voor in de herfst en kunnen extreem gevaarlijk zijn voor honden. Er zijn namelijk meerdere wilde paddenstoelen die giftig zijn, waarvan sommige een dodelijke afloop kunnen hebben. Symptomen van een paddenstoelvergiftiging zijn hevige buikpijn, braken, diarree en geelzucht (bij leverbeschadiging). Heeft je hond toch een paddenstoel gegeten? Dan is het belangrijk om direct naar de dierenarts te gaan. Sommige paddenstoelen kunnen namelijk snel tot dodelijke complicaties leiden.
#7 Bessen
Niet alleen duiken er veel paddenstoelen op in de herfst, maar ook bessen komen vaak in grote aantallen tevoorschijn. Hoewel sommige bessen ongevaarlijk zijn, kunnen andere bessen wel giftig zijn voor je hond. Gevaarlijke bessensoorten zijn de mispel wanneer deze onrijp wordt gegeten (onrijp bevatten ze net als eikels veel tannine), vlierbessen (bevatten cyanogene glycosiden wat giftig is) en de felrode hulstbes die giftig is en ernstige klachten kan veroorzaken als er veel van wordt gegeten. Heeft je hond tijdens de wandeling bessen gegeten, maar weet je niet precies welke bessensoort het is. Neem de bes dan mee indien je hond klachten krijgt en je naar de dierenarts moet.
#8 Slakken
Als laatste wil ik ook slakken nog even noemen. Door de koelere temperatuur en de toenemende luchtvochtigheid is de herfst ook het ideale seizoen voor slakken. Het eten van slakken of likken aan het slijm kan echter serieus gevaarlijk zijn voor je hond. Slakken dragen namelijk regelmatig parasieten zoals longworm bij zich, die je hond kan oplopen wanneer hij een slak eet, eraan zit of aan het slijm likt. De longworm nestelt zich vervolgens in de longen van de hond en veroorzaakt zo schade aan de longen en klachten als hoesten, ademhalingsproblemen, bloedingen en mogelijk zelfs hartproblemen. Op tijd en langdurig behandelen is belangrijk om verdere schade te voorkomen.