Het einde van het jaar is de perfecte tijd om al je verzekeringen eens onder de loep te nemen, waaronder de zorgverzekering. Bij welke aanbieder zit je nu eigenlijk? Welke zorg zit er allemaal in je gekozen pakket? Kan dat komend jaar bij een ander goedkoper? En kan het misschien ook duurzamer?
Kwalitatief goede zorg is belangrijk, maar kost ook een boel geld. Zorgverzekeraars beleggen daarom met het geld dat ze van ons ontvangen aan premie. Beleggen kan in van alles en kan dus ook niet zo duurzaam zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beleggen in fossiele brandstoffen en wapens. Wie een goede stap op het gebied van duurzaamheid wilt zetten doet er dus goed aan om over te stappen naar een duurzame zorgverzekeraar.
Overstappen naar duurzame zorgverzekering
Veel mensen – inclusief ikzelf – zijn aan het einde van het jaar helemaal niet zo bezig met wel of niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vaak zoeken we eens in de zoveel tijd uit waar we het goedkoopste uit zijn voor de zorg die we graag willen of nodig hebben en dan vinden we het voorlopig wel goed. Ik deed het ook lange tijd zo, tot ik hoorde dat een zorgverzekering ook wel of niet duurzaam kan zijn vanwege hun beleggingsbeleid. Daarom ging ik op onderzoek uit en ontdekte dat het eigenlijk vrij makkelijk is om te kijken welke zorgverzekering het meest duurzaam is.
Duurzame zorgverzekeraar
De meest interessante website die ik over dit onderwerp vond is de Eerlijke Geldwijzer, een portal waar je kan controleren hoe goed jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds scoort op het gebied van duurzaamheid. Binnen de scores wordt gekeken naar verschillende thema’s zoals klimaat, mensenrechten en dierenwelzijn. Eerst wordt er gekeken naar het beleid van de banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Daarna wordt er ook gekeken naar hoe goed ze in de praktijk scoren.
Wat opvalt binnen de verzekeringswijzer is dat de score voor het beleid regelmatig hoger ligt dan de score in de praktijk binnen een specifiek duurzaamheidsthema. Vooral op het gebied van mensenrechten, klimaatverandering en dierenwelzijn scoren veel verzekeraars slechter dan hun beleid in eerste instantie doet voorkomen. Als ik kijk naar het geheel en de uitleg van een praktijkonderzoek erbij pak is het erg teleurstellend hoe slecht veel verzekeraars over het algemeen nog scoren op duurzaamheid. Werk aan de winkel dus en jij kan daarin alvast wat betekenen door te stemmen met je portemonnee.
Als je kijkt naar de scores van verzekeraars die ook een zorgverzekering aanbieden komen er maar twee relatief duurzame zorgverzekeraars uit de bus: A.S.R. (Ditzo en De Amersfoortse) en Achmea (o.a. Zilveren Kruis en De Friesland). Zij scoren op bijna elk duurzaamheidsthema een (ruim) voldoende als het aankomt op beleid. Het praktijkonderzoek laat soms helaas nog wat anders zien. Wil je weten of deze duurzame zorgverzekeraars ook nog een beetje betaalbaar zijn? Via de vergelijkingswebsite Independer kun je tegenwoordig ook duurzaamheid meenemen in de zoektocht naar een duurzame zorgverzekering.
Mijn keuze
Zelf koos ik uiteindelijk voor de zorgverzekering van Ditzo. Deze verzekering valt onder A.S.R. en is dus de meest duurzame keuze, ook kwam deze zorgverzekering bij mij naar voren als degene met de beste prijs-kwaliteit. De best geboden alternatieven kosten me minimaal €4 tot bijna €28 per maand meer voor dezelfde basisverzekering. Ook heb ik volledig vrije keuze in ziekenhuizen en krijgt de verzekering op het moment van schrijven een gemiddelde beoordeling van een 8,1 (Independer). Dat is hoger dan de andere geboden zorgverzekeraars krijgen.
Welke duurzame zorgverzekering uiteindelijk voor jou de beste keuze is bepaal je natuurlijk zelf. De basisverzekering is bij elke aanbieder hetzelfde, maar de aangeboden zorg en de bijbehorende tarieven voor een aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. Let verder op zaken zoals keuze uit ziekenhuizen, mogelijke vergoedingen voor medicijnen die je gebruikt en het eigen risico met mogelijke termijnbetaling. Mijn beste keuze hoeft immers niet ook jouw beste keuze te zijn voor een duurzame zorgverzekering te zijn.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.