Ik ben gek op reizen, maar de afgelopen jaren ben ik dat mede omwille van het milieu steeds vaker gaan doen met mijn eigen huisje op wielen. Zo kan ik het vliegtuig zoveel mogelijk laten staan en toch blijven reizen. Maar ik ga graag nog een stapje verder als het aankomt op duurzaam reizen, want ook in de camper of tijdens het kamperen kunnen er nog talloze duurzame keuzes worden gemaakt.
Inmiddels is onze tweede zelfbouw camper ‘af’ en reis ik samen met man en kat weer parttime in ons eigen huisje op wielen. Die is dit keer een stuk duurzamer dan onze eerste zelfbouw camper. Zo koken we bijvoorbeeld op inductie in plaats van op gas, zijn we van een Euro 4 bus naar een Euro 5 bus gegaan en hebben we veel gewerkt met bouwmaterialen die we nog over hadden in plaats alles nieuw te kopen. Maar ook voor onderweg en tijdens het kamperen kiezen we steeds vaker voor duurzame items.
Duurzame camper items en inpaklijst
In dit artikel deel ik mijn favoriete duurzame items voor in de camper. Zowel voor het bouwen van een eigen camper als voor onderweg en tijdens het kamperen zelf.
#1 Armaflex isolatie
Als je zelf een bestelbus gaat ombouwen naar camper, dan wil je waarschijnlijk de bus ook goed isoleren. Wij hebben hiervoor Armaflex gebruikt. Dit is een isolatiemateriaal met een gesloten celstructuur waardoor er geen ruimte overblijft voor lucht en condens. Daardoor gaat de carrosserie van je bus veel langer mee en dus is het duurzaam materiaal om een camper mee te isoleren. Armaflex heeft een zelfklevende kant en kan direct op het metaal van de bus geplakt worden. Helaas komt er door die zelfklevende kant wel wat plastic vanaf, maar door het voorkomen van condens op het metaal is het toch een duurzaam isolatiemateriaal.
Bestel Armaflex 19 mm, 6 mm en tape in de webshop
#2 Zonnepanelen
Als iets duurzaam is dan is het natuurlijk wel je eigen energie opwekken met zonnepanelen. Ze zijn in verschillende modellen, formaten en capaciteiten beschikbaar, waardoor er altijd wel een setje past bij jouw camper. We hebben zowel ervaring met glaspanelen als met semi-flexibele panelen en kunnen het alleen maar adviseren om zonnepanelen aan te schaffen voor je camper. Niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat het eigenlijk de enige manier is om langere periode off-grid te kamperen zodat je niet afhankelijk bent van campings.
Lees hier meer over (en bestel) zonnepanelen voor de camper
#3 Isotemp Slim Boiler
Met een boiler heb je warm water in de camper, maar verwarmen op de huishoudaccu kost te veel vermogen en daardoor ben je al snel aangewezen op de walstroom van de camping. Wij hebben om die reden een zuinige 400 Watt boiler (230 V) gekocht, maar over niet al te lange tijd stappen we over op een boiler die zowel elektrisch als via de motor van onze bus kan verwarmen. Na een stuk rijden heb je dan een paar uur warm water, afkomstig van de warme motor van jouw camper. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook super handig als je regelmatig off-grid gaat kamperen. Op elke nieuwe kampeerplek heb je dan weer even warm water, waar je gepland even kan opfrissen etc.
Bestel hier een Isotemp Slim Boiler
#4 Composttoilet separator
Thuis spoelen we met zijn allen zo’n 35 liter schoon water per persoon per dag door het toilet en ook de chemische toiletten in veel campers zijn niet echt duurzaam te noemen. Wij hebben daarom voor in onze camper zelf een klein composttoilet gemaakt met behulp van een separator met kunststofzitting. Met de Privy 500 heb je gelijk een goede basis voor het toilet en door het gescheiden systeem voorkom je nare geurtjes in de camper. Legen was nog nooit zo makkelijk, er wordt geen water meer gebruikt en daarmee is het ook nog eens hartstikke duurzaam!
Bestel hier een separator met kunststofzitting
#5 Dopper (insulated)
Als ik één item veel gebruik onderweg dan is het wel mijn dopper, die er ook in een insulated variant is. Deze hervulbare waterfles vervangt alle single-use flessen en voorkomt daarmee een hoop plastic die anders in onze oceanen terechtkomt. Super handig voor onderweg of tijdens een mooie wandeling! Water in de insulated fles blijft in de zomer tot 24 uur koud en in de winter tot 9 uur warm. Perfect dus voor wat verkoeling tijdens de warme zomermaanden of juist om met een kop thee even op te warmen tijdens een winterse wandeling.
Bestel hier een Dopper Insulated
#6 Bamboe tandenborstel
Elk jaar gooien we meer dan 5,5 miljard plastic tandenborstels weg, waardoor de plastic soep in onze oceanen inmiddels voor zo’n 1% alleen uit plastic tandenborstels bestaat. Deze bamboe tandenborstels zijn gemaakt van MOSO bamboe, een CO2 neutraal grassoort die tot wel een meter per dag groeit en niet wordt gegeten door panda’s. Daarnaast zijn de borstels gemaakt van biologisch afbreekbare en BPA-vrije eco nylon en niet getest op dieren. Goed voor mens, dier én planeet dus. Het pakketje bestaat uit vier bamboe tandenborstels. Handig voor het hele gezin of als je voor langere tijd op reis gaat.
Bestel hier een setje bamboe tandenborstels
#7 Duurzame deodorant
Nog op zoek naar een deodorant zonder plastic verpakking, giftige drijfgassen en chemische troep? In deze deodorant van Nuud zitten alleen natuurlijke ingrediënten en de tube is van milieuvriendelijk suikerriet gemaakt. De deodorant hoef je maar om de drie tot zeven dagen op te smeren. Dat komt door de natuurlijke ingrediënten die de bacteriën die transpiratiegeur veroorzaken neutraliseert. Het verbloemt de transpiratiegeur dus niet, maar voorkomt het.
#8 Duurzame (outdoor)kleding
Voor alle seizoenen en verschillende buitenactiviteiten bestaat er goede én duurzame outdoorkleding. Het voordeel van outdoormerken is dat ze zich al verbonden voelen met de natuur en zich daar voor willen inzetten door hun duurzame bedrijfsvoering. Zo bieden veel merken een reparatiedienst aan, werken ze met gerecyclede producten en/of doneren ze een deel van hun winst aan duurzame projecten. Vooral de merken VAUDE, PYVA en Patagonia scoren goed volgens Good On You. Good On You is een onafhankelijke organisatie die kledingmerken beoordeelt op basis van hun transparantie over duurzaamheid op hun website en in jaarverslagen. Daarmee willen ze merken aansporen om open te zijn over hun productieprocessen.
Check hier hoe duurzaam jouw favoriete kledingmerk is
#9 Natuurkampeerkaart
In Nederland vrij kamperen in de natuur is er helaas niet bij, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om midden in het bos of andere natuurlijke omgevingen te kamperen met de camper. Deze natuurkampeerterreinen zijn alleen toegankelijk met de natuurkampeerkaart. Met de aanschaf draag je bij aan het in stand houden van de natuurkampeerterreinen en het verduurzamen van de bedrijfsvoering van de terreinen. Bestel de natuurkampeerkaart inclusief het groene boekje of bestel de natuurkampeerkaart los als je papier wilt besparen en de kampeerterreinen liever opzoekt via de app of de terreinzoeker op de website.
Bestel hier de natuurkampeerkaart
#10 Solo Stove Campfire
Niets leuker dan met wat goed gezelschap rond een kampvuur bij de camper zitten en te genieten van alle reis- en kampeerverhalen. Een kampvuur is echter niet zo duurzaam, maar met kamperen moet je soms wat natuurlijk. In plaats van een gewone vuurschaal of vuurkorf kun je daarom beter kijken voor een Solo Stove (Campfire). De Solo Stove is uniek vanwege zijn efficiënte verbranding waardoor je minder hout nodig hebt en ook de hete hout- en rookgassen verbrandt. Daarmee is het de meest duurzame op hout gestookte brander die er is. Extra leuk: de solo stove is ook ideaal in combinatie met een dutch oven!
Bestel hier de Solo Stove Campfire
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.