Internet heeft een groen imago. We lezen een e-book in plaats van een echt papieren boek, veel mensen kunnen vanuit huis werken in plaats van dat ze naar kantoor moeten reizen en in plaats van het vliegtuig pakken voor een zakelijke afspraak in het buitenland plannen we nu gewoon een online meeting in. Maar dat online zijn vraagt ook een hoop energie. Hoe duurzaam en groen is de online wereld nu echt en hoe kun jij zo duurzaam mogelijk online zijn?
Een website waar ook wordt geschreven over duurzaamheid moet natuurlijk wel groen gehost worden, maar eerlijk gezegd had ik geen idee hoe groen mijn webhosting is en hoe duurzaam mijn internetgebruik überhaupt eigenlijk is. Tijd dus om dat eens te onderzoeken en mijn tips op een rij te zetten zodat ook jij jouw internetgebruik kan verduurzamen.
#1 Duurzame apparatuur
Veel elektrische apparaten zoals wasmachines en televisies worden voorzien van een energielabel waaraan de consument kan zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Dit energielabel is er helaas niet voor computers. Maar de milieu-impact van desktops, laptops, tablets en randapparatuur zoals een externe monitor en externe schijf zit ‘m vooral in de productie en minder in het gebruik van de apparatuur. Er zijn veel grondstoffen nodig om dit soort producten te maken en de productie zelf kost ook veel energie. Je doet er dan ook goed aan om voor aankoop goed uit te zoeken wat je de komende jaren precies nodig hebt – bijvoorbeeld een snelle processor voor zware programma’s of meer geheugen omdat je werkt met grote bestanden – zodat je zolang mogelijk kan doen met je apparatuur. Verder is het natuurlijk duurzaam om apparaten te repareren als het stuk is. Je hoeft dan vaak maar één onderdeel te vervangen in plaats van dat je gelijk een hele nieuwe computer of laptop hoeft te kopen. Ik heb bijvoorbeeld eens de accu van mijn Macbook vervangen, waarnaar die weer als nieuw was. Repareren is overigens niet alleen duurzamer, maar natuurlijk ook goedkoper dan het aanschaffen van iets nieuws.
#2 Ruim op
Alle bestanden in de Cloud, maar bijvoorbeeld ook mails worden op een server opgeslagen. Hoe meer bestanden en mails je dus laat staan, des te meer serverruimte er wordt gebruikt en er meer energie nodig is om al die servers te laten draaien. Duurzaam online zijn doe je daarom ook door regelmatig even alle bestanden en mails af te gaan en deze op te ruimen.
#3 Groene webhosting
Een website waar wordt geschreven over duurzaamheid moet natuurlijk ook duurzaam gehost worden. Ik zit met mijn websites al jaren bij hetzelfde webhostingbedrijf, maar tot het schrijven van deze blog had ik eerlijk gezegd geen idee of zij ook een beetje duurzaam zijn. Want websites zoals deze en alles wat daarop staat wordt online gezet via een webhosting die gebruikt maakt van datacenters. Deze datacenters verbruiken veel energie en daarom wil je natuurlijk dat dit gedaan wordt met groene stroom. Maar hoe kom je erachter of jouw webhostingbedrijf gebruik maakt van groene stroom? Het gaat namelijk niet zozeer om het bedrijf zelf, maar om de datacenters die zij gebruiken voor hun servers om jouw website te hosten. Kijk hierbij vooral naar de bron van energie die gebruikt wordt en niet naar de Power Efficiency Usage score (PUE). Dat laatste zegt namelijk alleen iets over hoe zuinig het datacenter is en niet over hoe deze van stroom wordt voorzien. Logischerwijs willen alle datacenters een zo laag mogelijke PUE score, want dat betekent een lagere energierekening.
Of jouw website een groene webhosting heeft kun je controleren bij The Green Web Foundation, al is niet helemaal duidelijk op basis van wat en hoe ze de hostingbedrijven beoordelen. Maar het is een goed begin en gelukkig krijg ik na het invullen van de tool de melding dat mijn webhosting groen is! Extra fijn is dat er ook bij staat welk datacenter mijn webhostingbedrijf gebruikt om haar servers te plaatsen. Op hun website kan ik een specsheet downloaden waarin ze alle eigenschappen delen over hun twee datacenters en gelukkig: ik word niet teleurgesteld! Beide datacenters draaien 100% op groene stroom en worden op milieuvriendelijke manier gekoeld met een free-to-air koelsysteem met closed-cold corridors op de datavloer. De warmte die vrijkomt bij één datacenter wordt zelfs gebruikt voor het verwarmen van het kantoorpand.
Hieronder vind je een aantal populaire webhostingbedrijven die groen zijn:
- Antagonist
- Greenhost
- Strato
- TransIP
#4 Kies zelf ook voor groene stroom
Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk als we wel van onze webhosting en datacenters vragen om 100% groene stroom te gebruiken als we dat zelf niet doen. Dus hoe zit het eigenlijk met jouw eigen energieleverancier? Draait jouw computer apparatuur op 100% groene stroom? Dat kun je controleren via de groene stroom ranglijst die jaarlijks wordt opgesteld door de Consumentenbond, WISE en Natuur & Milieu. Wat vooral opvalt is dat het vooral de minder bekende of grote energieleveranciers zijn die zo goed scoren op het gebied van groene stroom. Bekende bedrijven zoals Vattenfall, Oxxio en Essent scoren aanzienlijk minder goed, zeker de laatste twee die zelfs een dikke onvoldoende scoren. De groenste energieleveranciers leveren zo goed als alleen maar schone stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Wij hebben thuis 100% groene stroom uit Nederlandse wind- en zonne-energie van Pure Energie, die als enige energieleverancier al 9 jaar bij de groenste van Nederland hoort.
#5 Gebruik apparatuur
Als laatste tip kun je ook je gebruik verduurzamen, zowel het gebruik van je apparatuur als het gebruik van internet. Zo is het bijvoorbeeld beter om een computer uit of op de slaapstand te zetten als deze niet gebruikt wordt in plaats van een screensaver aan te zetten. Ook bluetooth uitzetten bespaart energie. Verder is het beter om de accu van je laptop op te laden voordat deze helemaal leeg is. Daarmee voorkom je verlies van capaciteit en gaat de accu en daarmee ook je laptop langer mee. Dat scheelt weer grondstoffen en energie voor de productie van nieuwe apparatuur. Wat internetgebruik betreft kost elke handeling die je online doet extra data en daarmee ook extra energie. Download dus niet een hele serie als je deze toch niet gaat kijken, stuur geen onnodige mails, comprimeer bestanden in de bijlage om ze kleiner te maken en voorkom onnodig surfen online.
#6 Plant bomen met je zoekopdracht online
Wil je met jouw internetgebruik ook direct iets terugdoen voor de natuur? Stel je standaard browser om zoekopdrachten uit te voeren dan in op Ecosia. De winst die zij verdienen met advertenties wordt namelijk teruggegeven aan de natuur. Dit doen ze door nieuwe bomen te planten aan de hand van het aantal zoekopdrachten dat wordt uitgevoerd. Het enige wat je hiervoor dus hoeft te doen is je zoekopdrachten voortaan uitvoeren via Ecosia. Het leuke is dat je rechtsboven direct kan zien hoeveel bomen er worden geplant dankzij jouw zoekopdrachten. Het bedrijf slaat overigens geen gegevens op van gebruikers en volgt ook hun internetgedrag ook niet.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.