De echte digital nomad heeft niet meer nodig dan een laptop en internetverbinding, maar tegenwoordig zijn er voor de creatievelingen onder ons meer mogelijkheden om als nomad door het leven te gaan. Locatie-onafhankelijk werken lijkt de norm, maar ook voor mensen met een locatie-afhankelijk beroep ligt een nomadische levensstijl in het verschiet.
Leven als digital nomad wint de laatste jaren behoorlijk aan populariteit. Reizen is toegankelijker dan ooit tevoren en met alle rooskleurige reisblogs en Instagramaccounts wil men niets liever dan fulltime de wereld over zwerven. Dat kan door te kiezen voor een locatie-onafhankelijk beroep waarbij je overal en nergens de laptop open kan klappen om digitaal te ondernemen. Voor de hand liggende digital nomad beroepen zoals online markteer, tekstschrijver en social media beheerder schieten door deze trend als paddenstoelen uit de grond.
Maar past een van deze digital nomad beroepen ook bij jou?
Ontwikkel eigen digitaal talent
Vooral bloggers en budget backpackers wagen zich aan de eerder genoemde digital nomad beroepen. Ze willen hun reizende leven graag voortzetten en kiezen daarom voor een locatie-onafhankelijk beroep dat op het eerste gezicht relatief eenvoudig uit te voeren lijkt. Een tekst schrijven of social media beheren kan immers iedereen wel. Toch is het de groep met weinig succes. Schrijven voor een eigen blog is dan ook iets anders dan schrijven voor een betalende klant en weten hoe social media werkt is iets anders dan het bedenken van een doordachte strategie om klanten te helpen bij hun online succes. Het is een vak apart waar kennis en ervaring voor nodig is. Wil je de droom van een nomadenbestaan echt verwezenlijken? Succes op de lange termijn creëer je vooral door te doen waar je goed in bent en waar je voldoening uit haalt. Dat kan een van de eerder genoemde digital nomad beroepen zijn, maar kies hier niet voor omdat het zo makkelijk lijkt of omdat een ander het ook doet.
Waar ligt je kennis? Waar heb je ervaring in? Waar ben je écht goed in? Waar ligt je hart? En waar denk jij echt anders in te kunnen zijn dan de rest?
Lijst met digital nomad beroepen
Om de creatieve geest te stimuleren en je te helpen met nieuwe ideeën heb ik een lijst samengesteld met alle digital nomad beroepen. Alle? Veel in ieder geval. Wie creatief genoeg is kan in bijna elk beroep wel een online verdienmodel vinden.
Online diëtiste en/of voedingsdeskundige
Blog over gezond afvallen, duurzame voeding, vitamines en lekkere recepten. Vul het aan met coaching en het opstellen van persoonlijke weekmenu’s op basis van iemand zijn wensen en ingevulde waarden.
Fitnessinstructeur/personal trainer
Maak gebruik van YouTube om een eigen videokanaal op te zetten en anderen op afstand trainingen te laten volgen. Vul het eventueel aan met het opstellen van persoonlijke trainingsschema’s voor anderen en een blog waar je tips deelt over gezonde voeding, oefeningen en spiergroepen.
Vertaler en/of talenknobbel
Als native of professional kun je aan de slag als vertaler, wellicht met een specifieke specialisatie. Wie alleen een taal goed beheerst moet een stapje terug doen, maar er zijn nog wel mogelijkheden om bijles te geven aan scholieren en studenten via Skype.
Recruiter
Recruiters zijn er in overvloed, maar met een groot netwerk en een nichemarkt liggen er veel kansen om mensen wereldwijd met elkaar te verbinden. Specialiseren in een schaarse markt zoals de ICT vergroot de kansen op succes.
Programmeur en/of softwareontwikkelaar
We kunnen steeds beter overweg met apps, online programma’s en websites. Toch blijven er technische aspecten die voor de leek onbereikbaar blijven. Het ontwikkelen van website templates, apps en online programma’s vergt een knap staaltje programmeerwerk en dat is prima op afstand te realiseren.
Professioneel hacker
Illegale hackers leggen bewust websites plat, spioneren of stelen belangrijke gegevens. De veiligheid van het internet is daarom van groot belang. Professionele hackers kunnen bedrijven helpen met het vinden van kwetsbaarheden in hun systemen zodat deze veiliger gemaakt kunnen worden. Professioneel hacken kan in loondienst, maar grote partijen zoals Facebook keren ook eenmalig uit wanneer je een opgespoord lek meldt.
Jurist
Het opstellen van algemene voorwaarden, het adviseren over merkrecht of het helpen schrijven met een juridische brief klinkt allemaal erg formeel, maar deze juridische werkzaamheden zijn prima online en op afstand uit te voeren.
Coach
Het internet staat vol met coaches en ze zijn er in alle soorten en maten. Ook online waarbij je via Skype of via e-mail een sessie volgt. Business coaches, life coaches, loopbaan coaches, financial coaches, personal coaches, mental coaches, spiritueel coaches enzovoorts. Er zijn er nog veel meer en blijkbaar is er voldoende markt voor zoveel aanbod.
Boekhouder
Kasten vol met administratie verhuizen we tegenwoordig liever naar handige mappen en Excel sheets op de computer. En een digitale administratie betekent ook dat deze digitaal kan worden onderhouden en kan worden ingediend door een digital boekhouder.
Fotograaf of videograaf
Ook foto- & videografen zijn er in alle soorten en maten. Op locatie schieten is een nogal essentieel onderdeel van het vak en dat maakt reizen tijdens het werken lastig. Alhoewel, niet per se. Zo zijn er genoeg stellen die in het buitenland willen trouwen, kun je wereldwijde evenementen afgaan voor het maken van reportages of kun je fashion shoots schieten op unieke locaties.
Marketing- & Communicatie
Alle digital nomad beroepen binnen deze branche opnoemen is geen doen. Omdat binnen de marketing- en communicatiewereld veel overlap zit noem ik hier de veel voorkomende werkgebieden die doorgaans prima op afstand uit te voeren zijn: Zoekmachine marketing, personal branding, concept ontwikkeling, strategie, adviseur, virtual assistent, social media, webdevelopment, affiliate, marktonderzoek, journalistiek, public relations, illustraties, grafische vormgeving, schrijven, hosting & e-mail marketing.
ICT
Ook alle digital nomad beroepen opnoemen binnen de ICT is geen doen, maar het vakgebied is wel een interessante. Kansen liggen voor het oprapen en de tarieven zijn doorgaans uitstekend. En met een blik op de toekomst lijkt er voor de ICT’er voorlopig geen vuiltje aan de lucht. Een opsomming van mogelijke digital nomad ICT beroepen/vakgebieden: applicatiebeheer, data engineer, data-analist, gamedesigner, hardware engineer, consultant, docent ICT/informatica, Linux, netwerk engineering, netwerkbeheer, security engineer, systeembeheer, support engineer, software engineer en tester.
Digital nomad locatie gebonden beroepen
Onder het begrip digital nomad vallen eigenlijk alleen de beroepen die online (digitaal) uitgevoerd worden. Maar het gaat ons niet zozeer om het digitaal werken, maar om het nomadische leven waardoor werk geen belemmering vormt om te kunnen reizen. Dat hoeft natuurlijk niet per se digitaal. Er zijn bijvoorbeeld ook beroepen die seizoensgebonden zijn vanwege het klimaat of vanwege het toerisme. Dat brengt ook mogelijkheden voor de locatie gebonden werker. Werken waar en wanneer je maar wilt gaat misschien niet helemaal op, maar er is wel een mogelijkheid om steeds op een andere locatie te wonen, werken en reizen.
Een kleine opsomming van mogelijke locatie gebonden nomad beroepen:
- Duikinstructeur
- Au pair
- Skileraar
- Fruitplukker
- Hulp in accommodaties
Ook hier kan een specialisatie helpen bij het succes. Zo worden in het toeristenseizoen in diverse wintersportgebieden extra skileraren gevraagd terwijl in de zomermaanden elders weer extra duikinstructeurs welkom zijn. Certificeringen en ervaring zijn hierbij belangrijk en zorgen er tevens voor dat je niet zomaar werk afpakt van de locals.
Een vak apart
Digital nomad beroepen zijn er in overvloed en met deze lijst hoop ik je vooral nieuwe inspiratie te geven om zelf zo’n bestaan op te kunnen bouwen. Een kritische noot is hierbij op zijn plaatst. Kies niet zomaar iets, maar kies wat je leuk vindt en investeer in de eigen ontwikkeling. Alles wat ik heb opgenoemd is een professioneel vak waar andere ondernemers veel tijd en geld in investeren om te komen waar ze nu staan. Ik adviseer je om hetzelfde te doen en niet uit gemakzucht in dezelfde vijver gaat vissen. Succes komt immers niet aanwaaien, maar is doorgaans een kwestie van investeren, ontwikkelen en hard werken.
Welke digital nomad beroepen spreken jou het meest aan?