Lange tijd waren we gewend om gewoon energie te gebruiken wanneer we daar behoefte aan hadden. Het was er tenslotte volop en het kostte ook allemaal niet zoveel. Maar inmiddels weten we wel beter. Door verduurzaming en oorlog weten we dat energie zoals we dat zo’n lange tijd gewend waren niet meer zo vanzelfsprekend is. Door klimaatverandering en de urgentie om te verduurzamen is energie niet altijd meer volop meer beschikbaar, net als dat we door de oorlog in Oekraïne weten dat de energieprijzen ook flink kunnen stijgen.
We zullen in de toekomst dus anders met onze energiebehoefte moeten omgaan. Niet alleen omdat er simpelweg op bepaalde momenten meer vraag naar energie is dan geleverd kan worden, maar ook voor onze eigen portemonnee. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om te besparen op je energierekening. In deze grote bespaar op je energierekening blog delen we daarom een grote lijst met onze beste energie bespaartips. Wij hebben op deze manier al flink bespaard en verbruiken nu – op de momenten dat we niet op reis zijn natuurlijk, anders zou het geen eerlijke vergelijking zijn 😉 – nog minder dan een eenpersoonshuishouden. En dat terwijl we veel thuiswerken op de momenten dat we wel in Nederland zijn.
Ga er dus mee aan de slag en je kan een paar tientjes tot wel een paar honderd euro besparen!
Bespaartips voor stroom
- Vervang gloeilampen voor energiezuinige led lampen.
- Maak voor buitenverlichting gebruik van een bewegingssensor. Zo wordt de verlichting alleen gebruikt wanneer nodig.
- Maak gebruik van lichtdimmers. Gedimd licht is niet alleen gezelliger, maar het bespaart ook stroom.
- Heb je nog een hele oude televisie, wasmachine of koelkast met een niet zo zuinig energielabel? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om te investeren in een nieuw energiezuinig exemplaar.
- Was kleding op 30 graden of de ecostand als die aanwezig is op jouw wasmachine. Door te wassen op een lagere temperatuur verbruik je minder stroom. Beddengoed, schoonmaakdoekjes etc. kun je beter wel op 60 graden wassen.
- Draai alleen een was met volle trommel. Je hoeft de wasmachine dan minder vaak aan te zetten en dat bespaart veel stroom.
- Hang wasgoed zoveel mogelijk uit in plaats van de droger te gebruiken.
- Gebruik je toch de droger? Doe er dan een droge handdoek bij. Dit zorgt voor een kortere droogtijd.
- Heb je een vaatwasser? Zet ook deze alleen aan als deze helemaal vol zit.
- Maak ook met een vaatwasser gebruik van de ecostand als deze erop zit. Veeg wel eerst eventuele etensresten weg om ervoor te zorgen dat de vaat goed schoon wordt.
- Geen vaatwasser? Goed bezig! Afwassen met de hand in een teiltje is zuiniger dan het gebruik van een vaatwasser.
- Maak filters schoon voor apparaten zoals de droger en afzuigkap. Zo blijft apparatuur het meest efficiënt werken.
- Voorkom sluimverbruik en trek stekkers uit het stopcontact als je op reis gaat (of zet de schakelaar op het stopcontact uit als deze erop zit) van apparatuur die in plaats van een uitknop in stand-by modus staan. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, computer, stereoapparatuur en mogelijk andere elektrische apparaten.
- Besteed je tijd ’s avonds eens aan iets anders dan gamen, computeren of tv kijken. Ga bijvoorbeeld een rondje buiten wandelen, sporten, lees een boek of organiseer een gezellige spelletjesavond met vrienden.
- Werk je veel vanuit huis en staat de computer eigenlijk altijd aan? Stel dan in ieder geval in dat deze na 10 minuten afwezigheid in de slaapstand gaat. Zo voorkom je dat het beeldscherm onnodig aan staat wanneer je niet achter de computer zit.
- Last van zomerhitte? Gebruik een ventilator in plaats van een airco en pas andere verkoelende tips toe om het koel in huis te houden tijdens een hittegolf. Denk aan de gordijnen dichthouden en/of zonnewering, zorgen voor meer groen rondom of op je huis, houd ramen en deuren dicht, en zet ze juist tegenover elkaar open als het buiten koeler is dan binnen (zoals ’s nachts).
- Iets nodig uit de vriezer? Denk aan brood of diepvriesfruit voor de volgende ochtend of diepvriesspinazie voor bij het avondeten. Haal het er dan op tijd uit en laat het verder ontdooien in de koelkast. Zo hoeft de koelkast minder hard te koelen (de spullen uit de vriezer helpen een handje mee) en hoef je geen gebruik te maken van een magnetron om iets te ontdooien.
- Haal de vriezer en eventueel ook de koelkast leeg (en laat deze ontdooien) als je een tijdje op reis gaat. Dit scheelt uiteraard stroom op het moment dat je op reis bent, maar je bent ook gelijk af van ijsvorming. Het gevolg van ijsvorming is namelijk dat de vriezer minder goed vriest waardoor deze meer energie verbruikt.
- Ben je een echte theeleut? Vul je kopje met water en giet dat in de waterkoker in plaats van random water erin te doen of kook in één keer een grotere hoeveelheid en doe dit in een thermosfles. Dit scheelt onnodig water aan de kook brengen.
- Verander elk jaar van energiemaatschappij. Meestal krijg je dan een mooie welkomstkorting waardoor je gemiddelde maandlasten voor energie omlaag gaan.
- Heb je een energiecontract met normale- en daltarieven? Maak daar dan gebruik van door vooral grootverbruikers zoals de wasmachine, droger en vaatwasser alleen aan te zetten tijdens de daluren.
Bespaartips voor warmte (gas)
- Een inkoppertje misschien, maar isoleer je huis en ook met een klein budget kun je daar zeker al stappen in zetten. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips bij ramen en deuren, radiatorfolie, een brievenbusborstel en buisisolatie voor om leidingen. Isoleer vooral ook de ruimtes waar je veel verblijft en waar warmte belangrijk is. Zo is een geïsoleerde warme woonkamer veel belangrijker dan een warme slaapkamer, die juist gezonder is als het wat koeler is.
- Verlaag de temperatuur van de CV-ketel naar 60 graden. Dit is een stuk zuiniger dan de 80 graden waar veel CV-ketels standaard op staan, maar wel warm genoeg om legionella te voorkomen.
- Zet de verwarming naar 19 graden of eventueel zelfs naar 18 graden. Een graadje kouder is vooral een kwestie van wennen, wat sneller gaat door je ook in andere situaties aan koudere temperaturen bloot te stellen. Ga daarom in de winter eens wat vaker naar buiten en douche koud (af).
- Het koud (af)douchen noemen we ook nog even apart. Want naast dat het water scheelt en het helpt om aan kou te wennen, bespaar je er natuurlijk ook warmte mee. Bovendien is koud (af)douchen ook bewezen gezond voor je. Zo is het beter voor haar en huid, verbetert het de bloedcirculatie en versterkt het je immuunsysteem.
- Zet de verwarming alleen aan in de ruimte waar je bent. Zo werken wij op de momenten dat we vanuit huis werken vooral boven in onze kantoortjes en komen we overdag nauwelijks in de woonkamer. We zetten dan alleen de verwarming aan op ons kantoor en pas aan het eind van de werkdag die in de woonkamer, waarna die op kantoor juist uitgaat.
- Houd deuren dicht zodat er zo min mogelijk warmte uit de kamer ontsnapt waar je wel de verwarming aan hebt staan.
- Werk ook een keer een dagje op kantoor of bij een collega/vriend thuis en wissel dat met elkaar af. Zo kan de verwarming thuis of bij de ander een keertje uit blijven en bespaar je samen op de energierekening. Plus het is ook nog eens gezelliger dan altijd maar in je uppie thuiswerken!
- Werk met een slimme thermosstaat zodat je kan instellen wanneer en op welke temperatuur de verwarming aangaat en weer uitgaat. Zo heb je er geen omkijken naar en wordt het toch voor je geregeld.
- Vind je het toch net een beetje fris zo tv kijkend op de bank? Kijk dan eerst naar wat je aan hebt. Een paar warme wollen sokken en een knus dekentje maken al een wereld van verschil.
- Doe de gordijnen dicht zodra het donker buiten is. Via de ramen gaat veel warmte verloren, zeker als je enkelglas hebt.
- Kook met de deksel op de pan. De warmte blijft dan beter in de pan, waardoor het pitje (of stand als je op inductie kookt) lager kan zetten. Dit scheelt weer een beetje extra gas of stroom.
- Bereid kleine maaltijden in een passende pan zodat je deze ook op een kleinere pit (of kookzone als je op inductie kookt) kan zetten waardoor je minder energie verbruikt.
- Zet de verwarming uit (of eigenlijk op de vorststand) wanneer je op reis gaat. Vergeet dit ook niet te doen als je alleen kort een weekendje weg gaat.
Bespaartips voor water
- Douche niet elke dag en bij voorkeur zelfs maar elke twee à drie dagen. Dit bespaart niet alleen een hoop water, maar is ook beter voor je huid. Te vaak douchen/te hygiënisch zorgt tenslotte sneller voor huidproblemen en maakt je vatbaarder voor allergieën.
- Lichaamsdelen die wel fijn zijn om dagelijks te wassen kan bijvoorbeeld ook met een washandje. Daar hoef je niet per se elke keer voor onder de douche te springen.
- Douche ook niet te lang (zo’n 5 minuten). Zet bijvoorbeeld een timer of je favoriete muzieknummer aan om de tijd bij te houden.
- Douch lauw/koud af. Naast dat het natuurlijk warmte scheelt, zorgt het er ook voor dat je niet te lang onder de douche blijft staan. Bovendien is koud (af)douchen ook bewezen gezond voor je. Zo is het beter voor haar en huid, verbetert het de bloedcirculatie en versterkt het je immuunsysteem. Leren hoe? Lees dan het boek De Wim Hof Methode.
- Wil je toch (eerst) warm douchen? Zet dan een teiltje onder de douchekop om het koude water op te vangen tot het warm is. Dit kun je vervolgens gebruiken om de wc mee door te spoelen of om de planten water mee te geven.
- Koop een waterbesparende douchekop.
- Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen of wanneer je je handen wast.
- Gebruik condenswater van de droger om bijvoorbeeld de wc door te spoelen of om de vloer te dweilen (let op: omdat condenswater restanten van wasmiddel kan bevatten is het beter om dit niet te gebruiken om je planten mee water te geven.
- Zet een regenton in de tuin om water op te vangen. Er bestaan regentonnen die je op de regenpijp kan aansluiten, maar ze kunnen ook direct regenwater opvangen. Tijdens drogere periodes kun je het water bijvoorbeeld gebruiken om kamerplanten en planten in de tuin mee water te geven.
- Wil je de auto wassen? Maak dan gebruik van een emmer met water/sop in plaats van de tuinslang of hogedrukreiniger te gebruiken. Je waterverbruik ligt daarmee zo’n 10 tot 20 keer lager.
- Kook alleen water wat je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Dit geldt in het bijzonder tijdens het koken van een maaltijd, omdat het water daarna vaak wordt weggegooid.
Héél wat bespaartips dachten wij zo. Misschien vind je het allemaal zelfs wel wat te veel. Het moet tenslotte wel leuk blijven zoals sommige zeggen en dat is ook helemaal prima. Wij passen ook niet alle tips toe, maar zijn wel bewust bezig gegaan met veel van deze tips en dat heeft ons al een behoorlijke besparing opgeleverd.
Wil je meer inzicht in je financiën? Bekijk dan eens onze Financiële Vrijheid Excel Sheet met onder andere een tabblad met uitgaven (voorbeeld hieronder ter indicatie).
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.