“Als digital nomad heb je niet meer nodig dan een laptop en internetverbinding”. Klinkt fantastisch, maar het is natuurlijk een beetje gelul. Dat we online ons werk kunnen uitvoeren betekent immers niet dat we niks nodig hebben om dat veilig en efficiënt te kunnen doen. Online zijn we juist afhankelijk van allerlei digitale tools die helpen onze business te runnen.
Persoonlijk ben ik een voorstander om zoveel mogelijk in eigen beheer te houden. Ik hou er gewoon niet zo van om overal accounts voor te hebben, maar in de eerste plaats blijf ik graag zoveel mogelijk onafhankelijk. Als digital nomad dus niet alleen qua locatie, maar ook als het gaat om tools waar allemaal extra accounts en abonnementen voor nodig zijn.
#1 Office pakket
Een makkelijk begin, want elke digital nomad beschikt ongetwijfeld over een office pakket met programma’s zoals Word en Excel. Dat maakt het makkelijk deelbaar met klanten wereldwijd, maar je kan er ook andere tools overbodig mee maken. Zo heb ik samen met mijn boekhouder een complete Excel sheet gemaakt die administratief alles voor me uitrekent, inclusief ondernemersvoordelen zoals de zelfstandigen aftrek en de MKB winstvrijstelling. Een extra online boekhoudprogramma is daarmee voor mij niet meer nodig.
#2 Stack
Ik ben lang op zoek geweest naar een clouddienst die automatisch al mijn bestanden synchroniseert zodra er een internetverbinding is. Ik heb tevergeefs een paar clouddiensten uitgeprobeerd, tot ik bij Stack van het Nederlandse TransIP uitkwam. Je hebt hier weliswaar niet de mogelijkheid om samen binnen een bestand te werken (zoals bij Google Drive), maar het is wel de enige clouddienst die ik ben tegengekomen met een goed werkende automatische synchronisatie. Na de eenmalige installatie op mijn laptop wordt nu elk bestand dat ik toevoeg, wijzig of verwijder automatisch gesynchroniseerd naar de cloud. En die is vervolgens ook weer bereikbaar via een eigen url en een app op mijn smartphone. Zo heb ik geen omkijken meer naar het opslaan van mijn bestanden en zijn harde schijven verleden tijd.
#3 VPN
Als er één tool is die ik elke digital nomad zou aanraden dan is het wel VPN. Het internet is een groot open netwerk en zonder beveiliging kunnen bestanden zomaar in verkeerde handen vallen. Zeker als digital nomad die zijn hele hebben en houden digitaal heeft is het slim om daar bewust mee om te gaan en altijd veilig het internet te benaderen. Met een VPN verbinding ga je altijd versleuteld het internet op en daarmee bescherm je niet alleen jouw eigen bestanden, maar ook alle digitale bestanden die je van klanten hebt opgeslagen. Je kunt een VPN dienst afnemen, maar ook een eigen VPS server huren en zelf een VPN verbinding opzetten.
#4 WordPress
Voor een eigen website is WordPress nog steeds het meest gebruikte CMS dat er is. Er zijn niet alleen veel betaalbare thema’s beschikbaar, maar ook ontelbare gratis plugins om de website mee uit te breiden en een grote actieve community om problemen rondom het open source systeem op te lossen. Ook de meeste webdevelopers zijn bekend met het CMS en daarmee is er altijd wel iemand in het eigen netwerk te vinden die je kan inschakelen bij vragen. Maar WordPress is vooral ook erg gebruiksvriendelijk en daardoor super eenvoudig om zelf te beheren.
#5 Skype / Jitsy Meet
Op afstand communiceren met klanten doe ik bij voorkeur per mail. Ook zo hou ik alles in eigen beheer, maar belangrijker nog vind ik dat je zo afspraken zwart op wit hebt staan. Digitaal heb je sneller last van miscommunicatie en dan is het fijn om die ene mail er even bij te pakken om te kijken wat er nou precies is afgesproken met elkaar. Maar persoonlijk contact is goed en soms wil je inhoudelijk het een en ander even doorspreken met de klant of een collega. Digitale tools zoals Skype en Jitsi Meet zijn daar perfect voor. De verschillen vind je in het kort hieronder.
Skype: oud maar goud, want nieuwe alternatieven blijken nogal wat problemen te hebben met privacy. Skype is vooral een tool om 1-op-1 te chatten, met of zonder video. Perfect dus voor een chat of videogesprek met een (potentiële) klant of samenwerking. Je hebt wel een account nodig en de tool moet gedownload worden om deze te kunnen gebruiken .
Jitsi Meet: deze tool is via de browser te gebruiken zonder account, dat maakt de tool veel minder gevoelig voor privacy schendingen. Daarnaast is het een open source platform. De software kun je laten hosten door een derde partij, maar ook op een eigen server zodat je de tool helemaal naar eigen wens kan inrichten en beheren.
#6 Canva
Als ondernemer is een investering in je business een investering in jezelf. Kortom, wanneer je zelf over te weinig kennis of kunnen beschikt is het alleen maar slim om dit aan iemand uit te besteden die daar wel gespecialiseerd in is. Dat geldt ook voor vormgeving, maar standaard ontwerpen die je bijvoorbeeld gebruikt voor social media zijn eenvoudig zelf te maken met de online tool Canva. Zij hebben allerlei gratis templates beschikbaar die je d.m.v. tekst, kleuren, symbolen en afbeeldingen verder op kan maken voor eigen gebruik.
#7 Hootsuite, Playonly etc.
Wanneer social media een belangrijk onderdeel is van je werk is het handig om bepaalde content van te voren al in te kunnen plannen. Zeker wanneer meerdere kanalen en accounts moeten worden bijgehouden. Tools zoals Hootsuite en Playonly kunnen je daarbij helpen, al hebben sommige social media kanalen zoals YouTube en Facebook ook zelf een mogelijkheid om content in te plannen.
#8 Nomad list
Nomad list is een compleet platform speciaal opgezet voor digital nomads zoals jij en ik. Alle bestemmingen worden uitgelicht en beoordeeld op bijvoorbeeld kosten, veiligheid en internetsnelheid. Zo kun je eenvoudig zoeken naar een nomad vriendelijke bestemming die bij jouw volgende werkavontuur past. Deze informatie is voor een groot deel gratis beschikbaar via de website, maar je kan ook een account aanmaken en zo onderdeel worden van de gehele community met o.a. toegang tot meer filters, meet-ups en de Nomad list Slack groep.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.