Pensioen is een zorg voor later, maar niemand wil later alleen afhankelijk zijn van AOW en sparen levert onvoldoende op. Spaarrentes staan onder druk en de kloof tussen AOW-gerechtigden wordt ten opzichte van de werkenden die dat moeten betalen steeds groter. Kortom, het is nog maar de vraag wat er ‘later’ nog over is en precies daarom is een goed pensioen een zorg van nu.
Met alle zorgen van nu wordt het steeds belangrijker om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een goed pensioen, maar veel ondernemers zien dat juist als een voordeel. Dan kun je zelf bepalen welke vorm van pensioen opbouwen het best aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Daarom deel ik in dit artikel 6 tips ter inspiratie voor het opbouwen van pensioen als ondernemer.
#1 Zelf beleggen
Beleggen is een vorm van investeren waarbij je geld voor een bepaalde termijn vastzet met de verwachting dat die investering in de toekomst meer waard wordt. Beleggen levert op de lange termijn gemiddeld een rendement van zo’n 7% tot 8% op. Het levert dus veel meer op dan sparen en is juist door die lange termijn strategie zeer geschikt om pensioen op te bouwen. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen, maar lange termijn, periodiek inleggen en voldoende spreiding verhogen de kans op succes aanzienlijk.
Wil je ook zelf beleggen? Open dan net als ik een rekening bij de DEGIRO via deze link en we ontvangen allebei €20 transactietegoed (check de voorwaarden van DEGIRO).
#2 Pensioenbeleggen bij pensioenbank
Heb je geen zin, tijd of kennis om zelf te beleggen, maar vind je het wel een interessante manier om als ondernemer pensioen op te bouwen? Dan kun je ook beleggen bij een pensioenbank zoals Brand New Day. Jouw geld wordt dan ingelegd op basis van leeftijd, de gekozen pensioenleeftijd en het gekozen risicoprofiel, waarnaar zij het beleggen volledig voor je uit handen nemen. Dit zorgt voor minder risico (er is o.a. automatische risicoafbouw) en je hebt er geen omkijken meer naar. Daarnaast heb je als ondernemer met deze manier van pensioenbeleggen recht op fiscaal voordeel. Je hoeft dan pas inkomstenbelasting te betalen als je de gerechtigde pensioenleeftijd hebt behaald en het opgebouwde vermogen gespreid laat uitbetalen. Daardoor betaal je minder belasting.
Lees meer over belastingvrij pensioenbeleggen of open hier direct een rekening bij Brand New Day.
#3 Koophuis aflossen
Wie slim is koopt een huis – bij voorkeur al op wat jongere leeftijd – en probeert elk jaar een beetje extra af te lossen op de hypotheek. Bij het opbouwen van pensioen denken we al snel alleen aan het opbouwen van een potje met geld, maar het is net zo interessant om ook de vaste lasten zoveel mogelijk te verlagen. Je hebt dan immers ook minder geld nodig om rond te kunnen komen. En onze woonlasten zijn de grootste kostenpost die we hebben. Hoe fijn is het dan om juist die lasten te verlagen of zelfs helemaal af te bouwen, waardoor je later geen of nauwelijks nog hypotheek hoeft te betalen?
#4 Een tweede vorm van vastgoed
Misschien denk je dat dit onmogelijk is, maar wie er bij nummer #3 vroeg bij is zal ook op niet al te late leeftijd een hypotheek hebben afgelost. Het geld dat daardoor elke maand overblijft zou je bijvoorbeeld opnieuw in een huis kunnen investeren. Dat hoeft niet gelijk een representatieve woning te zijn, een tiny house in het bos, een leuk appartementje in je favoriete stad of een kantoorruimte is natuurlijk ook een optie. Deze tweede vorm van vastgoed zou je dan kunnen verhuren voor extra inkomsten. Eenmaal met pensioen kun je het pand blijven verhuren voor die extra inkomsten, maar verkopen kan natuurlijk ook en als je ook dit pand (deels) hebt weten af te lossen komt er ineens een behoorlijk bedrag vrij, dat afhankelijk van het soort vastgoed en de overwaarde prima door kan als pensioenpot.
#5 Investeren in andere objecten
Naast investeren in bedrijven (zoals met beleggen) of in vastgoed, zijn er ook andere objecten waar je in kan investeren en dat op de lange termijn steeds meer waard wordt. Denk bijvoorbeeld aan kunst, klassieke voertuigen, antieke meubelen die veel waard zijn of met de termijn worden. Zo zou onze huidige Volvo S90 uit 1997 nu meer opleveren dan wat we er een paar jaar geleden tweedehands voor hebben betaald. Hetzelfde geldt voor mijn analoge camera, de Nikon F3 uit 1982. In totaal gaat het misschien ‘maar’ om zo’n €3000 meerwaarde, maar het is toch mooi meegenomen en op de lange termijn kunnen dat zeker leuke aanvullingen zijn op je pensioen. Zeker als je meer objecten in bezit hebt die op de lange termijn meer waard worden.
#6 Sparen
Persoonlijk zou ik op dit moment alleen sparen voor een goede buffer en niet voor je pensioen. Spaarrentes zijn historisch laag en er zijn zelfs grenzen waarop je negatieve rente moet betalen over je spaargeld. Daarnaast wordt spaargeld door inflatie ook nog eens minder waard. Maar als beleggen, vastgoed of een andere vorm van pensioen opbouwen niets voor je is, dan is sparen nog altijd een betere optie dan helemaal geen pensioen opbouwen. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting doe je er dan wel goed aan om dat te doen via de FOR-regeling (Fiscale OudedagsReserve). Je mag dan jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Je zet dan geen geld opzij, maar reserveert een deel van de winst zodat je daar op dit moment nog geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Deze manier van ‘sparen’ levert je dus belastingvoordeel op.
Dit artikel bevat een affiliate- en gesponsorde link. Lees hier meer over in de disclaimer.