Vliegen is slecht voor het milieu en toch vliegen we er op los. Reisfanaten hebben om deze reden niet bepaald een goede naam als het aankomt op duurzaamheid, maar duurzaam reizen gaat veel verder dan alleen minder vliegen. In dit artikel geven we je daarom 6 tips om bewust én duurzaam op reis te gaan.
Goed om te weten is dat de reisbranche een grote impact heeft op het klimaat en het milieu, maar dat helemaal stoppen met reizen niet de oplossing is. Volgens de World Travel & Tourism Council heeft de toeristische sector namelijk een aandeel van zo’n 10% in het totale bruto sociaal product (BSP) in de wereld en is de sector goed voor meer dan 300 miljoen banen wereldwijd. De reisbranche is dus een belangrijke wereldeconomie waar heel veel mensen afhankelijk van zijn. Stoppen met reizen is dus niet de oplossing, wel de manier waarop we reizen.
#1 Milieubewust vliegen
Milieuvriendelijk vliegen bestaat niet, maar we kunnen wel bewust met onze vliegreizen omgaan. Met minder vliegen maak je logischerwijs de meeste impact, maar als je toch besluit te vliegen kies dan voor een rechtstreekse vlucht en compenseer de hele reis door bomen te planten via de website van Trees for All. Wil je meer tips over milieubewust vliegen? Lees dan dit artikel dat ik eerder schreef over milieuvriendelijk vliegen.
#2 Vermijd overtoerisme
Sommige bestemmingen zoals Venetië en verschillende eilanden in Thailand worden overlopen door toeristen. Hoewel dat de toeristische sector veel geld oplevert en het goed is voor de werkgelegenheid, zorgt het ook voor overlast en hogere lasten voor de lokale bewoners. Het is goed om je daar bewust van te zijn en deze plekken, vooral in het hoogseizoen, zoveel mogelijk te vermijden door te kiezen voor een andere bestemming.
#3 Slow travel
Wie rustig reist, ziet meer. Bij slow travel verblijf je langer op dezelfde plek of reis je rustiger om zo de tijd te nemen om een bestemming in al haar geuren en kleuren te ontdekken. Het zorgt ervoor dat je een bestemming écht goed leert kennen. Reis dus langzaam en kies voor een bestemming die daarbij past. Voor een weekje helemaal naar Bali vliegen past dus niet helemaal binnen het concept slow travel. Kies daarom niet alleen voor een bestemming die past bij jouw manier van slow travel, maar die ook past bij de geplande reisduur.
#4 Support de lokale inwoners
Zoals eerder genoemd zorgt toerisme voor de lokale bevolking niet alleen voor geld en werkgelegenheid, maar ook voor overlast. Denk aan drukte in de omgeving en afval op straat. Door lokale inwoners direct of indirect te betrekken bij de keuzes die je onderweg maakt, profiteren ook zij van de reis die je maakt. Dat doe je door bijvoorbeeld op pad te gaan met een lokale gids, te eten bij een familierestaurant en door te overnachten in een guesthouse of te kamperen bij de boer.
#5 Vermijd dierenattracties
Een ritje op een olifant maken, knuffelen met tijgerwelpjes en kijken naar dansende apen. Bij dit soort attracties komt veel dierenleed kijken. Zo worden tijgers gedrogeerd zodat je met ze kan knuffelen en worden jonge olifanten bij hun moeder weggehaald en mishandeld zodat ze onderdanig worden naar de mens. Maar ook dierenattracties zoals dolfijnenshows en een olifantenopvang waar je als toerist de olifanten mag voeren en wassen zijn niet diervriendelijk. Het beste advies als het aankomt op dieren is dat geen enkel direct contact met ze een goed idee is. Lees meer over dit onderwerp op de website van World Animal Protection of lees het artikel dat ik eerder schreef over hoe diervriendelijk een olifantenopvang echt is.
#6 Leave no trace
Leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Kortom, laat geen spoor achter van je verblijf door al je spullen inclusief afval mee te nemen of netjes op te ruimen. Beter is het nog om überhaupt zoveel mogelijk afval te voorkomen. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee, gebruik milieuvriendelijke zonnebrand, maak gebruik van een shopper voor de boodschappen, gebruik een waterflesfilter om veilig kraanwater te drinken en ga zo maar door. Genoeg milieuvriendelijke opties om nóg duurzamer te reizen.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.