Minimalisme is het overhouden van genoeg en dat wat voor jou belangrijk is. Dat is voor iedereen weer anders, maar in de basis zorgt minimalisme bij iedereen wel voor een opgeruimd huis én hoofd. En dat is niet het enige. Minimaliseren kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan jouw weg naar financiële vrijheid. Je houdt immers meer geld over en daar kun je interessante investeringen mee doen, zoals beleggen of de hypotheek aflossen.
Maar hoe doe je dat? Het begint in ieder geval met de juiste mindset. Het echt willen omdat je weet dat minimalisme geen doel op zich is, maar een middel is om meer vrijheid voor jezelf te creëren. Meer vrijheid in tijd, geld en energie. Minimalisme is ook iets wat alleen voor jezelf werkt, juist omdat alleen jij kan bepalen wat er in jouw leven wel of niet toe doet. Daarom deel ik in dit artikel 5 tips om succesvol bezig te gaan met minimaliseren.
#1 Consumeer bewust
Laten we beginnen met de belangrijkste tip als het aankomt op minimaliseren: consumeer bewust. Minimaliseren gaat namelijk niet per se over het hebben van zo min mogelijk spullen, maar over het hebben van genoeg en dat wat voor jou echt belangrijk is. Daardoor kun je prioriteit geven aan de dingen die jou gelukkig maken, kiezen voor kwaliteit en alles met volle aandacht doen. Stel jezelf daarom steeds de vraag of je het product wel écht nodig hebt en maak gebruik van lijstjes. Dat voorkomt niet alleen impulsaankopen, maar ook levensstijl inflatie waarbij je onnodig meer geld gaat uitgeven als je meer gaat verdienen.
#2 Kies voor kwaliteit
Door te kiezen voor kwaliteit gaan spullen langer mee en kun je ook iets kopen dat meegroeit met jezelf. Zo kocht ik ooit een goedkope digitale camera om mijn passie voor fotografie weer op te pakken en om mooie foto’s te maken voor mijn blog. Deels was het dus voor mijn werk en al snel bleek dat ding dan ook veel te beperkt te zijn. De kwaliteit was kut en binnen no time was ik de camera ontgroeid. Daarom koop ik alleen nog spullen die ik nodig heb, waar ik blij van word en kies ik voor kwaliteit. Mijn laptop, camera, telefoon en andere werk- en reis gerelateerde spullen kosten daardoor soms best wat geld, maar het is dan ook een investering die lang meegaat (in tijdsduur en persoonlijke groei) en geen weggegooid geld aan spullen die ik helemaal niet nodig heb of die snel aan vervanging toe zijn.
#3 Wat er in huis komt, moet er ook weer uit
Je kunt natuurlijk minimaliseren door veel spullen op te ruimen en weg te doen, maar het helpt ook enorm als je ervoor zorgt dat er überhaupt geen spullen meer bij komen. Een simpele regel als iets weg doen op het moment dat je iets nieuws hebt gekocht is dan ook heel effectief. Pas de regel bij voorkeur toe op spullen van dezelfde categorie of iets gelijkwaardigs – zoals een nieuwe telefoon erin en de oude eruit – maar het kan eventueel ook iets anders zijn. Nog beter: koop pas iets nieuws als het oude aan vervanging toe is.
#4 Verkoop, geef weg of gooi weg
Een zolder, kledingkast, keuken, tv-meubel, boekenkast en schuur. Menig huishouden weet dat allemaal wel te vullen. Met zoveel opbergruimtes zijn dat echter ook een boel spullen en ik denk dat er weinig mensen zijn die al die spullen ook echt allemaal gebruiken. In de loop der jaren verzamelen we nu eenmaal een hoop troep. Af en toe een rondje opruimen kan dus geen kwaad, daar krijg je alleen maar een opgeruimd huis en hoofd van. Kies steeds één ruimte en ga alle spullen af om te bepalen of je er een doel voor hebt of dat het op een andere manier belangrijk voor je is. Is dat allemaal niet het geval, ruim het dan op. Als het geen waarde heeft kun je het weggooien, maar misschien kun je het wel verkopen en houd je er nog wat geld aan over of kun je er iemand anders blij mee maken door het weg te geven.
#5 Doe wat anders met je geld
Houd je elke maand wat geld over en wil je het niet meer uitgeven aan onnodige spullen en heb je die belangrijke buffer inmiddels ook wel op orde, overweeg dan om iets anders met je geld te doen door te investeren. Denk aan het aflossen van je hypotheek als je een koophuis hebt of je geld beleggen op de beurs voor toekomstige doelen zoals pensioen of een mooie wereldreis bijvoorbeeld. Sparen levert namelijk nauwelijks meer wat op en door inflatie word je geld ook alleen maar minder waard. Als je een goede buffer hebt om op terug te vallen kun je daarom beter wat anders met je geld gaan doen. En investeren past ongetwijfeld beter bij je doel om te minimaliseren dan het weer kopen van onnodige spullen.
Wil je inzicht in jouw financiën en toewerken naar financiële vrijheid? Bestel dan mijn Financiële Vrijheid Excel Sheet