Houd jij aan het einde van je salaris nog een beetje maand over? Heb je vaak zorgen over geld? En daardoor last van geldstress? Dan wordt het tijd om je financiën eens onder de loep te nemen. Want met meer grip op je financiën weet je precies hoe je er financieel voor staat, hoe je jouw situatie kan verbeteren en kun je toewerken naar een financieel zorgeloos leven. In deze blog deel ik daarom 4 tips die mij hebben geholpen om meer grip op mijn financiën te krijgen en waardoor het gelukt is om reizen met werken te combineren, met een eigen huis en het opbouwen van vermogen voor de toekomst.
#1 Inzicht en overzicht
Misschien wel de belangrijkste tip als het aankomt op meer grip op je financiën is inzicht krijgen in je huidige financiële situatie en het creëren van overzicht. Cijfers liegen namelijk niet. Dus hoeveel geld komt er eigenlijk elke maand binnen en hoeveel gaat er elke maand uit? Ga hiervoor je bankafschriften van de afgelopen één tot drie maanden af en schrijf alles op, ook alle uitgaven die niet onder terugkerende vaste lasten vallen. Zo krijg je namelijk ook goed inzicht in uitgaven die je doet voor bijvoorbeeld kleding, hebbedingetjes etc. En dat is soms best even schrikken, want vaak wordt daar toch meer geld aan uitgegeven dan gedacht. Kortom, goed om alle inkomsten en uitgaven eens in kaart te brengen. Dit geeft je namelijk niet alleen inzicht in je huidige financiële situatie en hoe je er financieel dus voor staat, maar ook waar ruimte ligt voor verbetering. Want als je weet waar wat aan uitgegeven wordt, kun je er pas actief iets aan doen. Bijvoorbeeld door er bewust voor te kiezen om niet noodzakelijke uitgaven omlaag te brengen of bepaalde vaste lasten na te lopen om te kijken of het ergens anders goedkoper kan als je overstapt. Dit bij elkaar kan een flinke besparing opleveren, waardoor je steeds meer geld gaat overhouden. Wij controleren elk jaar wel een keertje onze uitgaven (denk aan zorgverzekering, internet provider, tv aanbieder etc.) en kijken dan of we het überhaupt nog wel nodig hebben of dat het ergens anders goedkoper kan als we overstappen. Je bespaart zo makkelijk een paar tientjes tot zelfs honderden euro’s per maand!
Voor het creëren van financieel overzicht kun je trouwens prima een notitieboekje, money planner of Excel sheet gebruiken. Als je alles maar duidelijk kan bijhouden. Ik gebruik altijd onze Finance Excel Sheet met overzicht en berekeningen voor inkomsten, uitgaven, sparen, beleggen, hypotheek en FIRE. Interesse? De Finance Excel Sheet kun je hier bestellen.
De bedragen in dit voorbeeld zijn willekeurig gekozen.
#2 Stop impulskopen en koop bewust
Zoals in de vorige tip al werd benoemd geven veel mensen zonder het te weten vaak meer geld uit aan onnodige spullen dan ze dachten. Om dat in de toekomst te voorkomen dien je bewust te worden van je koopgedrag en dit gedrag aan te passen. Dit betekent vooral dat je alleen nog maar gericht moet shoppen in plaats van voor je plezier. Met andere woorden, koop alleen nog wat nodig is, wat je echt gaat gebruiken of waar je heel blij van wordt. Het is goed om hierbij de lange termijn in je achterhoofd te houden. Koop dus niet iets wat alleen voor nu even leuk is, maar alleen spullen die je echt gaat gebruiken en waar je ook langere tijd blij van wordt. Bewust kopen zorgt er logischerwijs voor dat je minder onnodige uitgaven maakt en daardoor meer geld overhoudt. Bovendien levert bewust kopen vaak ook een opgeruimd huis op omdat die niet meer vol ligt met spullen die je toch niet gebruikt en kun je bij de spullen die je wel koopt vaker kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Leuker voor jou en beter voor de planeet!
#3 Stel doelen en werk met (digitale) spaarpotjes
Een andere goede tip om meer grip te krijgen op je financiën is het stellen van doelen en op basis hiervan spaarpotjes maken. Zorg wel dat je realistische doelen stelt die passen bij je inkomen en uitgaven, en kies er maximaal 5 om het een beetje overzichtelijk te houden. Maak voor deze doelen vervolgens aparte spaarpotjes aan, dit kan gratis bij veel spaarrekeningen. Zo kun je bijvoorbeeld een spaarpotje voor een vakantie, het verduurzamen van je huis of die ene mooie camera set maken. Maak op basis van geld dat elke maand overblijft vervolgens een verdeling zodat elk spaarpotje beetje bij beetje oploopt. Dat werkt gelijk ook motiverend om ermee door te gaan, wat er weer voor zorgt dat doelen ook echt gehaald worden. Maak trouwens niet al het geld dat elke maand overblijft over naar de spaarrekening, maar zorg ervoor dat je iets achter de hand houdt of daar een aparte spaarpot (buffer) voor maakt. Er is namelijk altijd wel een (kleine of grote) financiële tegenvaller en het is zonde als je dan geld moet terugboeken van de spaarrekening. Dit werkt niet alleen demotiverend, maar het kan ook een gewoonte worden om geld terug te boeken van de spaarrekening en dat is natuurlijk verre van grip hebben op je financiën. Ben je hier gevoelig voor? Dan kan het helpen om je spaarrekening uit het zicht te halen. Bijvoorbeeld door deze bij een andere bank onder te brengen of door de spaarrekening te verbergen in het overzicht van je internetbankieren app.
#4 Leer hoe geld werkt
Tuurlijk wordt alles makkelijker als je meer inkomen hebt, maar het gaat er vooral om wat je met geld dat elke maand overblijft doet. Geef je het onnodig uit of kies je ervoor om het slim in te zetten om financieel ook iets op te bouwen voor de toekomst? Want ook met kleine bedragen is het al mogelijk om stappen te zetten naar een meer financieel vrije en zorgeloze toekomst. En dat doe je door te leren hoe geld werkt. Meer vermogen zit ‘m namelijk niet altijd in meer inkomen of harder werken. Het gaat juist om weten hoe geld werkt zodat je geld slim kan inzetten. Bijvoorbeeld door geld te beleggen, extra inkomen te genereren met side hustles of een hypotheek beetje bij beetje af te lossen. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar die moet je wel weten en toepassen. Verdiep je daarom wat meer in financiën om te leren over geld. Dit kan door er zelf actief mee bezig te zijn (zoals het creëren van inzicht en overzicht), maar ook door het lezen van boeken, het luisteren van podcasts of het volgen van een cursus. Er zijn online genoeg tips en tricks te vinden als het gaat om financiën. Hieronder deel ik een paar van mijn favorieten:
- PorteRenee (Website)
- De Belegger (Instagram)
- Financequeen (Instagram)
- Aandelen selecteren als een pro (Boek)
- Beleggen voor beginners (E-book)
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.