Filmfotografie is weer helemaal terug van weggeweest. Na een enorme ontwikkeling van digitale fotografie met technieken en een kwaliteit waar je u tegen zegt, heeft menig fotograaf de charme van de analoge camera en het bekende filmrolletje weer omarmt. Maar een deel van deze groep fotografen is opgegroeid in het digitale tijdperk en is dus helemaal nieuw in de wereld van filmfotografie. Daarom tippen we in dit artikel de 5 beste én betaalbare 35mm analoge camera’s voor beginners.
De 5 beste en betaalbare analoge camera’s voor beginners
Analoge fotografie – ook wel filmfotografie genoemd – bestaat al héél lang en is daardoor ook lange tijd het belangrijkste fotografische medium geweest. Het aanbod aan analoge camera’s en lenzen is daardoor enorm en dat maakt dat je zeker als beginner al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Want ga je voor 35mm of 120 mediumformaat film? Ga je voor een spiegelreflexcamera of toch voor een meetzoekercamera? En welk merk en type kies je dan?
Vraag het aan een aantal filmfotografen en de kans is groot dat je verschillende antwoorden krijgt. Iedereen lijkt zo zijn eigen voorkeuren te hebben. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op om je eerste analoge camera te kiezen. Wij deden daarom wat onderzoek om te achterhalen welke analoge camera’s (35mm spiegelreflex, want: het meest populair) het vaakst worden genoemd. We speurden tientallen blogs af, bekeken minstens dezelfde hoeveelheid YouTube video’s en vroegen het aan analoge fotografen op social media via een poll. Op basis van de resultaten kwam daar onderstaande top 5 uit, opbouwend van een analoge camera voor beginners tot een meer professionele camera voor als je al wat ervaring hebt met fotograferen.
#1 Canon AE-1 (Program)
Beginner tot gemiddeld
Misschien wel de meest populaire analoge camera is de Canon AE-1. Deze werd in 1976 geïntroduceerd en werd vanwege de lage aanschafprijs al snel een succes bij amateurfotografen. De Canon AE-1 is een eenvoudige 35mm spiegelreflexcamera met een automatisch diafragma en een paar handmatige bedieningselementen voor de wat meer ervaren fotografen. Er zijn veel van deze camera’s geproduceerd en daardoor is er een groot en relatief betaalbaar aanbod te vinden. Perfect dus voor als je net begint met analoog fotograferen. Heb je überhaupt nog weinig ervaring met fotografie? Dan kun je het beste kiezen voor de Canon AE-1 program die vijf jaar na zijn voorganger werd geïntroduceerd. Deze is voorzien van een handmatige stand, maar ook een program modus die zowel de sluitertijd als het diafragma automatisch voor je instelt. Jij hoeft je dan alleen maar te focussen op het scherp stellen van je foto.
Het voordeel is dat je met de Canon AE-1 program op de automatische stand kan fotograferen, maar de camera ook handmatig kan instellen. Beide opties geven je veel vrijheid als beginnende fotograaf en het geeft je de mogelijkheid om je camera en het fotograferen beter onder de knie te krijgen. Een nadeel kan zijn dat de Canon AE-1 werkt op basis van sluitertijdprioriteit in plaats van diafragmaprioriteit. Met diafragmaprioriteit kun je zelf het diafragma instellen waarna de camera de bijbehorende sluitertijd bepaald. Bij sluitertijdprioriteit werkt het precies andersom en dat kan verwarrend zijn voor wie al gewend is om te fotograferen (zowel analoog als digitaal) en veel handmatig of op de A-stand fotografeert. Alle huidige camera’s werken namelijk op basis van diafragmaprioriteit.
#2 Minolta X700
Beginner tot gemiddeld
Een goed alternatief voor de Canon AE-1 is de Minolta X700. Ook deze camera is relatief goedkoop verkrijgbaar, net als de vele beschikbare lenzen. De Minolta X700 is een 35mm spiegelreflexcamera die werd geïntroduceerd in 1981 en in datzelfde jaar direct de Europese “Camera of the Year” prijs won. De Minolta X700 heeft net als de Canon AE-1 program een optie tot handmatig instellen en een program modus waarmee je op de automatische stand kan fotograferen. Ook deze camera is dus perfect voor wie net begint met analoog fotograferen. Zo kun je eerst op de automatische stand fotograferen om eerst een beetje kennis te maken met analoge fotografie en daarna de camera handmatig instellen zodat je je camera en de mogelijkheden van fotografie beter leert kennen.
Een groot voordeel van de Minolta X700 ten opzichte van de Canon AE-1 program is dat deze diafragmaprioriteit heeft. Voor de meeste mensen is het makkelijker fotograferen met diafragmaprioriteit (zoals gezegd werken alle huidige camera’s op basis van diafragmaprioriteit) en bovendien kun je met deze optie zelf de scherptediepte in een foto en de hoeveelheid licht die je nodig hebt in bepaalde situaties bepalen. Nog een voordeel is de TTL-flitsmeting (through-the-lens) waarbij de belichting en flitsoutput automatisch wordt aangepast om de perfecte belichting te produceren. Verder heeft de Minolta X700 een heldere zoeker, is het glas van Minolta lenzen erg mooi en is er een breed scala aan accessoires en lenzen te vinden.
#3 Pentax K1000
Beginner tot gemiddeld
Ook de Pentax K1000 is een instapmodel analoge camera die perfect is voor beginners die meer willen leren over de werking van fotografie. De Pentax K1000 werd geïntroduceerd in 1976 en was net als de twee vorige camera’s gelijk erg populair vanwege het betaalbare prijskaartje. De Pentax K1000 heeft echter geen program modus en is dus een volledig handmatige camera. Toch kun je dat ook als een voordeel zien. Het dwingt je namelijk om de werking van je camera beter te leren kennen en dat zorgt ervoor dat je snel beter wordt in fotografie. En met alleen een instellingsmodus voor het diafragma, de sluitertijd en focus word je niet overladen met nog tig andere instellingen waar je als beginnende fotograaf niet op zit te wachten. De camera werd in die tijd daardoor veel aanbevolen of zelfs verplicht aan studenten die een kunst- of fotografiecursus volgden.
Een nadeel is dat de makers de Pentax K1000 met minder functies hebben uitgerust dan de meeste andere spiegelreflexcamera’s uit die tijd om kosten te besparen. Zo mist onder andere de zelfontspanner. Verder reageert volgens gebruikers de zoekmeter traag en is ook de informatie in de zoeker wat beperkt waardoor het wat lastiger is om foto’s te maken. Wat veel fotografen dan wel weer extra fijn vinden aan de Pentax K1000 is de kleine stip bij de doorvoerhendel die laat zien of de film klaar is. Deze kleurt oranje als de film klaar is of zwart als deze nog niet klaar is en zo aangeeft dat je de doorvoerhendel nog even moet doordraaien.
#4 Olympus OM-1
Gemiddeld tot professioneel
De Olympus OM-1 maakt deel uit van het Olympus OM-systeem met als eerste model de M-1 die in 1972 werd geïntroduceerd. Echter werd al snel de letter O toegevoegd vanwege een handelsmerkschending waarna de camera verder ging als de OM-1, die identiek was aan het eerste model. De Olympus OM-1 is een volledig handmatige spiegelreflexcamera voorzien van een grote zoeker met verwisselbare schermen maar een vast prisma. Bijzonder aan deze analoge camera is onder andere de plaatsing van de sluitertijdknop. Normaal bevindt deze zich bovenop de camera, maar de ontwerper Maitani heeft ervoor gekozen om de sluiterknop te vervangen voor een instelring en deze rond de lensbevestiging te plaatsen. Daardoor kun je als fotograaf makkelijker de sluitertijd in de gaten houden of aanpassen tijdens het fotograferen.
Ook bijzonder aan de Olympus OM-1 is de compactheid van de camera. De camera is gemaakt voor de semiprofessional, maar is compacter en lichter van gewicht dan veel andere professionele 35mm spiegelreflexcamera’s uit die tijd. Dat was te danken aan het ontwerp team onder leiding van Yoshihisa Maitani dat eerder de Pen en Pen F camera’s had gemaakt en die bekend staan om hun compactheid. De Olympus OM-1 zorgde daarom voor een verandering in de tot dan toe vooral wat grotere en zwaardere spiegelreflexcamera’s voor de professionele markt. Zowel de compactheid van de camera als de verhuizing van de sluitertijdknop werd in eerste instantie niet zo gewaardeerd door fotografen, maar inmiddels is dat wel anders.
#5 Nikon F3 HP
Gemiddeld tot professioneel
De Nikon F3 is een 35mm spiegelreflexcamera die gemaakt is voor de semiprofessionele markt en zeer geschikt is om te gebruiken tijdens het reizen en outdoor avonturen. De in 1980 geïntroduceerde analoge camera staat namelijk bekend om zijn robuuste en sterke bouwkwaliteit. Nikon was veeleisend en alleen mechanische en elektronische onderdelen van de beste kwaliteit werden geselecteerd voor de F3. Zo werden o.a. kogellagers gebruikt om de sluiter- en filmtransportmechanismen te monteren en werden er extra kogellagers toegevoegd aan de filmdoorvoer. Daarmee kreeg de Nikon F3 de meest soepele doorvoerhendel ooit gebouwd.
De Nikon F3 kan dus wel tegen een stootje. De perfecte analoge camera dus om te gebruiken in extreme omstandigheden. Verder zijn er veel accessoires verkrijgbaar voor de Nikon F3, kun je de camera zowel handmatig instellen als de A-stand gebruiken (je hoeft dan alleen het diafragma nog zelf in te stellen) en is ook de HP viewfinder een pluspunt. Het grote voordeel van deze zoeker is dat deze 100% weergeeft (wat je ziet is dus wat je schiet) en dat je vanaf een afstand van 2,5 cm van de zoeker al het gehele zoekerbeeld ziet. Daardoor is het met deze camera ook makkelijk fotograferen als je een (zonne-)bril draagt.
Een nadeel is dat de camera door zijn sterke en robuuste bouwkwaliteit wel wat groter en zwaarder is dan de meeste 35mm spiegelreflexcamera’s. Ook het LCD scherm in de zoeker waar de sluitertijd- en diafragma-informatie wordt weergegeven is een nadeel. Hoewel een LCD scherm in die tijd hi-tech was, verliest het met de tijd contrast en kan het wazig worden waardoor je de informatieweergave moeilijker af kan lezen. Dit heeft verder geen invloed op de werking van de camera, maar kan wel lastig zijn. Een voordeel is dat F3’s ruim 20 jaar lang zijn geproduceerd en zeker niet altijd professioneel zijn gebruikt. Daardoor is er veel aanbod, met soms zelfs nog nieuwe F3’s in doos, en zijn ze relatief betaalbaar voor een semiprofessionele camera.
Ben je op zoek naar een analoge point&shoot camera? Lees dan hier een blog over de 5 beste analoge point & shoot camera’s.