Wie wil nou niet al die leuke, mooie en bijzondere momenten op reis vastleggen op camera? Zo heb je een blijvende herinnering van je reis en kun je de foto’s thuis aan de muur hangen, in een persoonlijk fotoalbum plakken of delen op social media met je familie, vrienden of andere volgers. En het leuke is, je hoeft niet super technisch te zijn om je reisfoto’s naar een hoger niveau te tillen! Daarom delen we in deze blog onze 6 beste tips!
Hoewel niet iedereen zomaar professioneel fotograaf wordt (creativiteit, anders kunnen kijken, verhalen vertellen via beeld en fotobewerking is ook iets waar je gevoel voor moet hebben of wat je moet leren), wil dat natuurlijk niet zeggen dat je zonder opleiding, cursus of ervaring geen mooie foto’s kan maken. Sterker nog, met slechts een paar goede tips lukt het al vrij snel om die vakantiekiekjes voortaan om te toveren naar mooie reisfoto’s!
#1 Koop een systeemcamera met verwisselbare lens
De camera gaat zeker niet al het werk voor je doen, maar voor de kwaliteit van het beeld kan een goede camera en lens wel echt het verschil maken. Kies bij voorkeur voor een systeemcamera in plaats van een spiegelreflexcamera. Deze zijn namelijk een stuk lichter en compacter zonder in kwaliteit in te leveren, en dat is natuurlijk extra prettig tijdens het reizen. Voor een budgetvriendelijke optie kun je bijvoorbeeld kijken naar een Sony 6400, dit is de opvolger van de camera waar wij eerder lange tijd met veel plezier mee hebben gefotografeerd. Inmiddels fotograferen we naar alle tevredenheid met de Sony A7Riii (fullframe). Dit is absoluut een beest van een camera, maar als je niet professioneel fotografeert is het wellicht ook een (te) grote investering.
Tip: Sony A6400
Tip: Sony A7Riii
De camera is een goede basis als het gaat om resolutie, instelmogelijkheden etc., maar een goede lens maakt minstens net zoveel verschil. Maak daarom niet de fout door een camera set met kitlens te kopen. Je denkt daar misschien een goede deal mee te scoren, maar vrijwel elke fotograaf ruilt deze kitlenzen al vrij snel in voor iets beters. Investeer daarom liever gelijk in een goede lichtsterke lens. Dit wordt aangegeven met het F-getal, ook wel diafragma genoemd. Lichtsterke lenzen presteren extra goed in situaties met weinig licht, maar ze zijn ook perfect om scherptediepte in een foto te realiseren. Kijk daarom bij voorkeur naar een lens met een diafragma van f/2.8 of lager (hoe lager het getal, des te groter het diafragma). Je kunt kiezen voor meerdere lenzen zodat je voor elke situatie een geschikte lens hebt. Wil je liever beginnen met één lens in plaats van gelijk investeren in een hele set? Investeer dan in een goede allrounder, zoals een 24-70mm.
Tip: Sony 16-35mm f/2.8 GM (fullframe groothoeklens, geschikt voor landschapsfotografie)
Tip: Sony 24-70mm f/2.8 GM (fullframe zoomlens, geschikt als allrounder)
Tip: Sony 100-400mm f/4.5-5.6 GM (fullframe telelens, geschikt voor o.a. wildlife)
#2 Oefening baart kunst
Het leuke van fotografie is dat je het kan leren door te doen. Zoals ik eerder deelde in de intro wil dat nog niet zeggen dat iedereen zomaar professioneel fotograaf kan worden, maar oefening baart kunst en door simpelweg veel te fotograferen kun je jouw foto’s al snel naar een hoger niveau tillen. Je kan namelijk nog zo’n goede camera en lens hebben, het is uiteindelijk de fotograaf die de foto maakt. En naast de kwaliteit van de camera en lens, zijn het vooral zaken zoals compositie, licht, onderwerp en bewerking of een foto gelukt is of niet. Ga daarom ook voor je reis al veel op pad om te oefenen met fotograferen. Leer zo je camera en alle instellingen kennen, leer hoe je moet kijken, hoe natuurlijk licht en het moment van de dag invloed heeft op je foto’s etc. Kortom: oefening baart kunst en maakt je een veel betere fotograaf.
#3 Plan je reizen en fotografie
Tijdens het reizen is het fijn om niet alles te plannen zodat er ruimte overblijft voor spontane momenten die achteraf soms veel meer waard zijn dan de dingen die je wel hebt gepland. Maar een goede voorbereiding is ook het halve werk en dat geldt zeker ook voor fotografie. Dus wil je graag een specifieke plek of op een specifiek moment iets vastleggen? Bereid je reis én fotografie dan goed voor. Veel fotograferen, ook veel van die mooie plaatjes op social media, worden namelijk goed voorbereid als het gaat om locatie, tijdstip en zelfs de kleding die je aan hebt. Dit allemaal om het perfecte licht vast te leggen, een foto te maken zonder andere mensen erop of om meer contrast te krijgen in de foto door bijvoorbeeld een felkleurige jas te dragen in een besneeuwd landschap. Fotografie is wat dat betreft zoveel meer dan alleen een knopje indrukken. Struin daarom van tevoren het internet af op zoek naar al die mooie plekjes, doe onderzoek naar de locatie en zaken zoals zonsopkomst- en ondergang, kleuren tijdens dit jaargetijde en (openings)tijden waarop de locatie druk of minder druk bezocht wordt. Zo kom ook jij thuis met die mooie plaatjes.
#4 Licht, compositie en scherptediepte
Zonder al te veel in te gaan op cameratechniek, zijn er een aantal technieken die je kan toepassen waar je foto’s echt heel veel beter van worden. Het eerste is licht. Licht is een essentieel onderdeel van fotografie en kan je foto echt maken of breken. Maak gebruik van natuurlijk licht en fotografeer vroeg in de ochtend of juist later op de dag wanneer het licht zachter is. Probeer het fotograferen midden op de dag als de zon fel schijnt en het licht erg hard is in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. Je foto’s worden daar niet mooier van en bovendien zijn ze vaak lastiger te bewerken. Wat betreft compositie kun je in ieder geval de regel van derden toepassen. Dat wil zeggen dat je het onderwerp van je foto op 1/3 (of juist 2/3) in het beeld plaatst. Niet in het midden dus. Wil je liever op zoek naar wat creatievere standpunten, let dan bijvoorbeeld op lijnen en symmetrie in de omgeving die kunnen helpen om je foto visueel interessanter te maken. Probeer ook eens vanuit een andere hoek te fotograferen of zoom eens in om bepaalde details naar voren te brengen. De laatste techniek die je foto’s een flinke boost kunnen geven is scherptediepte. Dit kun je doen door het diafragma meer open te zetten (lager f-getal) en te focussen op een specifiek onderwerp. Zo krijg je een onscherpe achtergrond (of voorgrond) waardoor je meer diepte in de foto krijgt. Vind je dit lastig om allemaal handmatig in te stellen? Fotografeer dan op de A-stand. Dan kun je zelf het diafragma bepalen en stelt de camera zelf de sluitertijd en ISO vast.
#5 Vang de lokale cultuur en mensen in de foto
Reizen is niet alleen het vastleggen van mooie landschappen en populaire bezienswaardigheden. Ga daarom nog een stap verder met je reisfotografie door de lokale bevolking vast te leggen om het verhaal van de bestemming te vertellen. Sowieso doen mensen op foto’s het vaak beter dan alleen een leeg landschap, omdat ze meer vertellen over waar je bent, over de cultuur en/of wat er precies op die bestemming gebeurt. Fotografeer mensen echter wel altijd met respect. Fotografeer daarom alleen in de openbare ruimte, fotografeer niet op plekken waar dit niet mag of niet gewaardeerd wordt en vraag netjes aan mensen of het goed is als je bewust iemand alleen en/of meer herkenbaar op de foto wil zetten. Maak ook even een praatje met die persoon, betrek diegene bij wat je precies wil vastleggen en waarom, laat de foto’s zien en bied eventueel aan om ze naar die persoon te mailen mocht je iemand echt willen portretteren. Zorg ook dat je toestemming hebt op papier (quit claim of model release contract) mocht je iets commercieels met die foto willen doen.
#6 Bewerk je foto’s
Fotobewerking is een gevoelig onderwerp omdat sommigen vinden dat je de foto mooier maakt dan deze eigenlijk is en daarmee de werkelijkheid verdraaid. Maar er zit natuurlijk wel een verschil tussen de werkelijkheid compleet verdraaien (meer fotoshoppen) en je foto’s bewerken zodat deze beter tot zijn recht komen. Zo kun je met het bewerken van je foto’s onbedoelde fouten zoals verkeerde camera-instellingen of een vlekje op de lens herstellen. Net zoals dat je de belichting kan optimaliseren omdat je die ene foto toch midden op de dag hebt gemaakt waardoor het licht heel hard is. Maar denk ook aan de kleuren die op elke camera weer anders zijn afgesteld en je daardoor liever naar eigen wens aanpast. Bovendien lukt het niet altijd om dat ene landschap net zo mooi op de foto te krijgen als in het echt. Dat komt omdat je zelf vaak meer details of kleuren ziet dan je camera met bepaalde instellingen kan vastleggen. Door de foto achteraf te bewerken kun je dit wat corrigeren zodat je datzelfde wow effect kan creëren als toen je met je eigen ogen die plek zag.
Voor het bewerken van je foto’s kun je het beste werken met Adobe Lightroom. Veel knoppen en schuifjes spreken redelijk voor zich, maar er zitten ook veel instellingen bij die wat ingewikkelder zijn om toe te passen. Als beginner zou ik me daarom vooral beperken tot de basisinstellingen onder standaard. Speel wat met de schuifjes om te kijken wat dit met je foto doet, maar overdrijf met geen van de instellingen. Schiet verder bij voorkeur in RAW in plaats van JPG. Bij RAW worden alle gegevens namelijk opgeslagen waardoor je foto veel meer mogelijkheden heeft in de nabewerking. Over- en onderbelichte foto’s zijn als RAW bestand vaak nog goed te redden. Wel goed om te weten is dat je een RAW bestand altijd moet bewerken en het bestand veel groter is dan een JPG bestand. Dit kost je niet alleen meer geheugen, maar je computer heeft ook een sterkere processor nodig om met dit soort grote bestanden te kunnen werken.
#6 BONUS TIP
Vergeet niet je camera ook af en toe even weg te leggen om te genieten van je reis, de omgeving en de ontmoetingen onderweg. Het zou zonde zijn als de herinnering aan je reis alleen bestaat uit de foto’s die je hebt gemaakt zonder dat je zelf deze plekken en ervaringen bewust hebt meegemaakt. Geniet daarom niet alleen van de fotografie, maar ook van de reis zelf!
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.