Het is een populair item onder fotografen op YouTube: what’s in my camera bag. Maar als fotograaf sta ik liever achter de camera in plaats van voor de camera, en daarom leek het mij een leuk idee om dit concept te gebruiken als blogartikel. Ik krijg namelijk regelmatig vragen over met welke camera ik die ene foto heb geschoten, wat voor lenzen ik gebruik en welke camera accessoires handig zijn. Daarom deel ik in deze blog meer over ‘wat zit er in mijn cameratas’ met meer uitleg over welke camera set up ik gebruik en waarom.
Van tevoren is het misschien goed om te weten dat ik meer cameraspullen heb dan ik in mijn tas mee kan nemen. Dat is ook een bewuste keuze. Ik heb naast mijn basis cameraset namelijk ook twee analoge camera’s, twee filmcamera’s, voor mijn basisset meerdere lenzen en ook een aantal accessoires. Dat neem ik nooit allemaal tegelijkertijd mee wanneer ik naar buiten ga om te fotograferen. Niet alles past in mijn cameratas en eerlijk gezegd vind ik dat ook wel prettig. Het zorgt ervoor dat ik nooit te veel meeneem, gewoon omdat het kan, en ik daardoor nooit met een te zware tas hoef te lopen. En dat brengt me gelijk bij het eerste item: mijn cameratas!
Cameratas
Met mijn fotografie focus ik me vooral op reizen, outdoor en documentair. Ik ben dus vaak onderweg en buiten in de natuur te vinden. Voor dit soort trips maak ik daarom gebruik van de Shimoda Explore V2 camera rugzak. Omdat ik zelf niet zo groot ben (1.55m) en zoals eerder gezegd toch liever niet met te veel spullen rondsjouw, heb ik gekozen voor de kleinste versie: de E25. Zo heb ik een niet al te grote cameratas, maar wel eentje die ideaal is voor (kleine) avonturen. Zo is de rugzak groot genoeg om de cameraspullen mee te nemen die ik voor die specifieke trip graag wil gebruiken, maar kan ik ook allerlei andere (outdoor)spullen meenemen. Denk aan eten en drinken, maar ook extra kleding, een jetboil en zelfs wandelstokken, sneeuwschoenen of een tent waardoor zelfs een nachtje kamperen mogelijk is. Dit komt door de vele extra vakken en straps die deze rugzak heeft. Je kan daardoor niet alleen spullen in de tas meenemen, maar ook aan de tas hangen. Mocht je zelf naar een iets grotere cameratas op zoek zijn. De Shimoda Explore V2 is er ook in de grotere versies: E30 en E35.
Camera’s
Ik heb meerdere camera’s in bezit, maar als basis gebruik ik altijd de Sony A7Riii. Alle details van deze camera zal ik nog een keer delen in een aparte review, maar dat ik blij ben met deze camera is zeker! De meeste digitale foto’s die je op mijn blog website en Instagram tegenkomt zijn dan ook gemaakt met deze camera. Verder gebruik ik deze camera ook altijd voor foto’s die ik maak in opdracht voor klanten, fotoprojecten etc. Naast deze fullframe camera fotografeer ik ook steeds vaker analoog. Dit doe ik vooral met de Nikon F3 in klein formaat (35mm) en de Mamiya 645 1000S (120 medium film). Analoog fotograferen is iets wat ik op dit moment vooral erg leuk vind om te doen, waarbij ik de foto’s deel op mijn Instagram en soms ook op mijn website. In de toekomst hoop ik er wel nog wat meer mee te doen – bijvoorbeeld in een fotoboek – maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen. Benieuwd naar de analoge foto’s? Ik deel deze vooral op mijn persoonlijke Instagram account via @shamiravv
Lenzen
Hoewel ik graag met een minimale uitrusting op pad ga en een hekel heb aan lenzen wisselen, heb ik wel een fijne collectie lenzen verzameld. Zo heb ik voor verschillende situaties altijd wel een geschikte lens die ik kan gebruiken. Voor de Sony A7Riii gebruik ik de 24-70 mm F2.8 GM lens, als allrounder, de 16-35 mm GM voor landschap- en astrofotografie zoals het noorderlicht, en de 100-400 mm F4.5/5.6 GM telelens voor outdoorfotografie waarbij ik bijvoorbeeld wildlife, sport en andere avonturen vanaf een grotere afstand kan fotograferen. Omdat ik drie lenzen voor mijn basisset wel genoeg vind, neem ik de twee analoge camera’s altijd mee met een vaste primelens. Op de Nikon F3 zit de Ai-S 28 mm F2.8 en op de Mamiya 645 de 80 mm F2.8.
Video Gear
Voor het maken van YouTube video’s maak ik gebruik van een drone en een kleine action camera. Ik heb al langer de wens om meer met video (YouTube) te doen, maar naast alle cameraspullen voor fotografie was een extra camera + lens en accessoires voor video vaak gewoon te groot en zwaar om ook mee te nemen. In de praktijk werd alles voor video daarom nauwelijks gebruikt. Begin dit jaar heb ik deze set daarom deels ingeruild voor wat anders. De video set bestaat nu uit een DJI Mavic Air 2 en een DJI Pocket 3. Dit is een kleine action cam inclusief gimbal. De kwaliteit van het beeld is super, terwijl de set super licht is en bovendien zo compact dat deze makkelijk in een jaszak past. Daardoor is de camera veel makkelijker mee te nemen, waardoor ik er zeker van ben dat ik dit jaar dan eindelijk meer met video kan doen. Ben je benieuwd? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.
Camera accessoires
Wat betreft camera accessoires heb ik niet heel veel. Ik ben namelijk liever gewoon bezig met fotograferen in plaats van continu bezig zijn met extra filters, lenzen wisselen etc. Daarom heb ik in mijn rugtas geen vakje vol met allerlei accessoires. In de camera zelf zitten twee geheugenkaarten van ieder 256 GB (waarvan eentje back-up), ik heb twee batterijen (waarvan eentje back-up) en er zit standaard een bescherm/UV filter op de lenzen die ik gebruik. Verder maak ik gebruik van de Peak Design Clip en Cuff polsband en heb ik een lichtgewicht statief van carbon (het model wat ik heb is niet meer te koop, maar deze is vergelijkbaar). That’s it. Niet te veel, maar wel genoeg praktische accessoires die ik ook echt gebruik.
Laptop en opslag
Voor het bewerken van alle foto’s maak ik gebruik van de 14” inch Macbook Pro (model 2021) die ik – als we thuis in Nederland zijn – aansluit op een 27” inch 4K monitor. Voor het bewerken van (professionele) foto’s is zo’n groot 4K scherm ideaal, maar onderweg op reis met ons camperbusje of mijn auto met daktent is het dan weer heel fijn om een compacte laptop mee te hebben. De foto’s bewaar ik vervolgens zowel op de laptop, een SSD schijf als in de cloud.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.