In de wereld van fotografie hebben analoge camera’s een tijdloze aantrekkingskracht behouden, maar bij het kiezen van een analoge camera zijn er veel keuzes te maken. Zo kun je niet alleen kiezen tussen verschillende formaten film (35mm en 120mm) en tussen verschillende merken met elk zo zijn eigen unieke eigenschappen, maar ook tussen een SLR- en een meetzoekercamera. Het verschil tussen beide type camera’s en hun manier van fotograferen is groot. Daarom nemen we in deze blog de verschillen tussen deze twee analoge camera’s onder de loep. We leggen uit wat het verschil is tussen een analoge SLR en meetzoekercamera, hoe ze precies werken en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kan jij een goede beslissing nemen over welk type filmcamera het beste past bij jouw analoge fotografische behoeften.
Wat is een analoge SLR-camera en hoe werkt het?
Een SLR (Single Lens Reflex) analoge camera is een type camera dat voor zowel het samenstellen van het beeld als het maken van de foto gebruikmaakt van een enkele lens. Dit betekent dat de fotograaf door de lens kijkt om het onderwerp te zien zoals het in de uiteindelijke foto zal verschijnen. Het optische systeem in een SLR camera bevat een beweegbare spiegel die het licht van de lens naar de zoeker reflecteert (de Reflex). Op het moment van het nemen van een foto klapt de spiegel omhoog, waardoor het licht rechtstreeks op de film of de beeldsensor valt. Het instellen van de focus werkt door de lens instellingen aan te passen waarna je door de lens gelijk kan zien of het beeld scherp is. Zodra je op de sluiterknop drukt klapt de spiegel weg waardoor het licht niet meer naar de zoeker (je oog), maar naar de film wordt geprojecteerd om een foto te maken. Deze spiegel is echter ook gelijk het nadeel van de SLR camera. Het systeem heeft wat ruimte nodig waardoor een SLR camera vaak wat ‘dikker’ is vergeleken met een meetzoekercamera en het mechanisme is gevoelig voor slijtage waardoor deze na verloop van tijd minder precies kan worden. Dit risico wordt groter als je vaak lenzen wisselt waardoor er mogelijk meer stof en ander vuil in de camera terechtkomt. Daarnaast maakt het wegklappen van de spiegel een goed hoorbaar geluid waardoor het sneller opvalt dat je een foto maakt. Met name bij straatfotografie is dit een vervelende bijkomstigheid.
Ondanks deze nadelen is de SLR toch het meest populaire type analoge camera geworden. De voordelen van wat je ziet is wat je fotografeert en de grote controle over instellingen zoals sluitertijd, diafragma en focus maken deze camera’s populair bij zowel amateurs als professionele fotografen. Niet voor niets waren het vooral de DSLR camera’s (Digital Single Lens Reflex) die werden gemaakt na de overgang van film naar digitaal, waarbij de filmrol werd vervangen voor een digitale sensor die het licht omzet in een digitale foto. Door de populariteit van dit type camera zijn er veel verkocht en is er tweedehands nog altijd een groot aanbod van verschillende merken te verkrijgen. Daarmee heb je niet alleen genoeg keuze in camera’s, maar vaak ook in verschillende type lenzen en accessoires. De SLR camera is tevens gemaakt voor alle film formaten, van 35mm tot 120-film.
Bekende analoge SLR-camera’s
In de wereld van SLR-camera’s zijn in de afgelopen 100 jaar zoveel verschillende modellen gemaakt dat het onmogelijk is om alle bekende en populaire camera’s te benoemen. In de analoge fotografie zijn vooral camera’s uit de jaren ‘80 en ’90 populair met onder andere de Canon AE-1, Minolta X700 en de Nikon F3 als bekende 35mm filmcamera’s. In het medium format filmcamera zijn o.a. de Mamiya 645 en Pentax 6×7 populaire modellen. Voor wie wat minder op zoek is naar die jaren ’80 look (op beeld en de camera zelf) kan ook terecht bij nieuwere camera’s. Want tot ver na 2000 werden er (analoge) SLR’s gemaakt. Zo zijn de Canon EOS-1V en de Nikon F6 bekende SLR-camera’s die veel meer lijken op de huidige DSLR’s (in uiterlijk) en ook voorzien zijn van allerlei technische snufjes voor een optimale foto.
Lees hier meer over de 5 beste analoge betaalbare 35mm SLR camera’s voor beginners
Wat is een analoge meetzoekercamera en hoe werkt het?
Een meetzoekercamera, ook wel rangefinder camera genoemd, is een type camera dat een aparte zoeker (viewfinder) gebruikt om het beeld te kaderen, los van de lens die wordt gebruikt om de daadwerkelijke foto te maken. In een meetzoekercamera wordt het beeld geframed via een optisch venster, terwijl een secundaire lens de foto daadwerkelijk vastlegt. Dit betekent dat de zoeker en de lens niet direct op elkaar zijn afgestemd, waardoor het beeld van de foto zoals deze wordt vastgelegd kan afwijken van wat je zelf ziet. Dit wordt ook wel het parallax-effect genoemd. De zoeker is dus een apart lenzen systeem in de camera. Je kijkt dus niet zoals bij de (D)SLR-camera door de cameralens heen, maar via een andere tweede lens. Het scherpstellen werkt door in de zoeker te kijken en een tweede beeld te verplaatsen totdat de beide beelden precies over elkaar heen vallen. Je bent dan ‘in focus’. Dit systeem kan in het begin erg onwennig zijn, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt kan het juist heel prettig werken, dit geldt vooral bij ‘zone-focussing’. Zone-focussing is een techniek die vaak wordt gebruikt in situaties waar snelheid en gemak essentieel zijn. Bij deze techniek stel je de scherpstelling van de camera in op een bepaalde afstand of een specifieke zone, in plaats van je te richten op een specifiek onderwerp. Hiervoor moet je wel goed de schaalverdeling op de lens begrijpen, die vaak verschillende afstandsindicaties bevat. Door deze techniek kun je als fotograaf snel reageren op veranderende situaties.
Een meetzoekercamera heeft dus ook geen spiegel zoals bij een SLR camera. Hierdoor is de camera ook compacter, lichter van gewicht en vrijwel stil tijdens het fotograferen. Samen met de zone-focussing techniek zorgt dit ervoor dat je snel en onopvallend kan fotograferen, waardoor de meetzoekercamera vooral populair is bij fotografen die zich bezighouden met straatfotografie. Een nadeel is wel dat dit type analoge camera veel minder populair is dan de SLR en daardoor ook veel minder is verkocht. Dit resulteert in een minder groot aanbod en duurdere camera’s. Daarnaast zijn de meeste meetzoekercamera’s alleen gemaakt voor 35mm film, hoewel er ook een paar 120mm film modellen zijn. Het voordeel van een 120mm meetzoekercamera is dat hierbij de ergonomie extra wordt benadrukt. Deze zijn vaak aanzienlijker compacter (platter) dan de SLR-tegenhangers.
Bekende analoge meetzoekercamera’s
Wanneer je op zoek bent naar een analoge meetzoekercamera kom je bijna automatisch uit bij het merk Leica. De Leica rangefinder camera’s zijn bijna allemaal populaire modellen, van de M3 tot de iconische M6. Deze laatste, de Leica M6, is opnieuw uitgebracht en is één van de weinige analoge rangefinders die nog nieuw te koop is! Maar ook Voigtländer is een bekende fabrikant onder de meetzoekercamera’s en maakte onder andere camera’s voor Fuji, Zeiss en onder de eigen naam. Ook Nikon, Contax en Hasselblad hebben meetzoekercamera’s gemaakt en hebben ondanks hun lagere populariteit vaak nog wel een actieve fanbase.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.