Op avontuur in de bergen, sneeuwschoenwandelen in winter wonderland of genieten van een kampeertrip in de natuur. Wie gek is op het buitenleven en graag fotografeert heeft vaak met moeilijke omstandigheden te maken. Van een uitdagende omgeving en extreem weer tot je tas zo licht mogelijk inpakken omdat je er meerdere dagen mee moet lopen. De juiste camera accessoires kunnen in dit soort omstandigheden dan een wereld van verschil maken. Daarom deel ik in deze blog 7 tips met camera accessoires voor fotograferen die gek zijn op het buitenleven.
Zelf ben ik gek op hiken, kamperen, sneeuwschoenwandelen en natuurlijk fotografie. Ik ben geen extreme avonturier, maar kom wel regelmatig in bepaalde situaties terecht (of zoek die bewust op) waarin fotograferen en alles wat daarbij komt kijken niet altijd even makkelijk is. Van overlanden in de outback van Australië en het maken van sneeuwtrips tijdens de winter in Scandinavië tot backpacken door Zuidoost-Azië. De afgelopen jaren heb ik op basis van deze reizen, avonturen en fototrips ontdekt welke camera accessoires mijn leven als outdoor fotograaf een stuk gemakkelijker maken. Hieronder deel ik daarom mijn 7 favoriete items in willekeurige volgorde. Dit zijn camera accessoires die gericht zijn op de fotograaf die graag reist en op avontuur gaat. Voor standaard camera accessoires die elke fotograaf naar mijn mening sowieso moet hebben, schreef ik eerder al deze blog.
#1 Shimoda Explore V2
Als er iets is wat veel fotografen lastig vinden, dan is het wel de zoektocht naar de perfecte cameratas. En eerlijk gezegd heb ik deze ook nog niet gevonden, maar ik heb wel een cameratas gevonden die daar behoorlijk dichtbij in de buurt komt! De Shimoda Explore V2 is namelijk (bijna) perfect voor fotografen die graag reizen en gek zijn op het buitenleven. En ook voor de echte avonturiers is deze tas zeer geschikt. Zo kun je naast camera spullen en accessoires, ook allerlei outdoor gear meenemen in en aan de tas. Denk aan een jetboil, wandelstokken of zelfs sneeuwschoenrackets. Benieuwd naar alle opties en mogelijkheden van deze cameratas? In deze blog lees je mijn uitgebreide review over de Shimoda Explore V2.
#2 Peak Design Camerariem
In de wereld van camerariemen is veel te krijgen. Logisch dat je daarom door de bomen het bos niet meer ziet en misschien zelfs al verschillende camerariemen hebt geprobeerd en weer in de kast hebt gelegd omdat ze toch niet zo lekker zaten. In dat geval kan ik je zeker de camerariemen van Peak Design aanbevelen. Deze draagriemen zijn namelijk voorzien van een handig kliksysteem zodat je de camera snel en makkelijk los kan maken. De draagriemen zijn verkrijgbaar als verstelbare nek/schouderriem (2 versies beschikbaar) en polsband. Ik heb zowel de Peak Design Leash als de Peak Design Cuff polsband, en gebruik ze wisselend afhankelijk van de situatie. Door het kliksysteem kan ik de riemen namelijk makkelijk wisselen als dat nodig is.
#3 Peak Design Clip
Bij bepaalde buitenactiviteiten, zoals wandelen, is het fijn om beide handen volledig vrij te hebben en de camera alleen te pakken wanneer je gaat fotograferen. Maar hoe doe je dat zonder elke keer je camera uit de tas te halen of een camera om je nek te hebben hangen die eigenlijk vooral in de weg zit? Ik gebruik hiervoor de Peak Design Clip en wat een fijne camera accessoires is dat! Het capture systeem zoals het wordt genoemd bestaat uit twee delen: de clip die je bevestigd aan de draagband van je rugzak en een koppelingsplaat voor de onderkant van je camera. De koppelingsplaat met camera schuif je in een relatief makkelijke beweging in de clip waarna deze stabiel en veilig op zijn plek aan de draagband van je tas blijft zitten. Dit is veel comfortabeler dan een camera aan een draagriem, die alleen maar heen en weer slingert door de bewegingen die je maakt. Met één druk op de vergrendelbare quick-release knop maak je de camera weer los. Een extra fijne bijkomstigheid is dat de koppelingsplaat ook past op de meeste statieven. Je hoeft de plaat dan niet te wisselen als je de camera op een statief wilt zetten.
#4 Lichtgewicht statief
Het gebruik van een statief is niet alleen handig wanneer je ook foto’s maakt bij weinig licht of als je bewust foto’s wil maken met een lange sluitertijd, maar ook als je foto’s van jezelf wil maken m.b.v. een zelfontspanner. Omdat een statief vrij groot en zwaar kan zijn, is het altijd een afweging of je deze meeneemt. Dit zal erg afhangen van waar je je bevindt en wat je gaat doen, maar op reis en buiten is het in ieder geval aan te raden om te kijken naar een statief die compact en licht van gewicht is. Ik gebruik hiervoor de Rollei City Traveler en ben daar na heel wat jaren nog altijd heel erg blij mee. Het statief is compact, super makkelijk op te zetten en door het carbon super licht van gewicht. Inmiddels is deze versie niet meer verkrijgbaar, maar de Rollei C5i Carbon is een vergelijkbaar alternatief. Een carbon statief is overigens vrij prijzig, maar als je lichtgewicht wil reizen is dat het absoluut waard.
#5 Sandisk SSD Schijf
Aan het einde van een dag fotograferen kopieer ik vrijwel altijd (indien ik mijn laptop mee heb) de foto’s op de geheugenkaart naar mijn laptop. Vervolgens back-up ik de foto’s en al mijn andere bestanden naar de cloud en een SSD Schijf. Zo heb ik verschillende locaties, zowel fysiek als online, waar ik mijn bestanden veilig kan bewaren. Ik gebruik hiervoor de SanDisk Extreme Portable SSD omdat SSD veel minder kwetsbaar is dan een gewone harde schijf. Het fijne van deze SanDisk SSD is dat deze na het aansluiten op mijn laptop automatisch al mijn bestanden synchroniseert en er een wachtwoord op kan die je moet invoeren zodra de schijf opnieuw op een computer wordt aangesloten. Iemand kan dus niet zomaar bij je bestanden als de schijf toch gestolen wordt.
#6 Osprey Ultralight Drybag
Bestaan jouw buitenactiviteiten vooral uit bezigheden waarbij je jouw cameraspullen graag wil beschermen tegen water, sneeuw en vocht? Behalve een cameratas die waterdicht of waterafstotend is, kun je ook gebruik maken van een drybag voor extra bescherming. Deze zijn niet geschikt om mee te duiken of snorkelen, maar zijn (afhankelijk van welke drybag je kiest) wel genoeg waterdicht om je waardevolle spullen droog te houden tijdens regen, sneeuwval of wanneer je de drybag per ongeluk in het water laat vallen tijdens het kajakken bijvoorbeeld. Het fijne van deze drybag van Osprey is dat ze beschikbaar zijn in verschillende maten en kleuren. Zo kun je eventueel meerdere drybags aanschaffen en de maat en kleur makkelijk afstemmen op je plannen en/of het type gear wat je erin doet.
#7 Fotografiehandschoenen
Veel fotografen gaan er vooral op uit als het aangenaam weer is, maar er zijn ook fotografen die net als ik graag fotograferen in de winter. Het mooie zachte licht en de landschappen die veranderen in een besneeuwd winter wonderland zijn dan vooral favoriet. Maar zonder goede handschoenen en koude handen wordt fotograferen in de winter al snel niet leuk meer. Gelukkig bestaan er speciale fotografiehandschoenen. Zelf heb ik maar liefst 3 paar (fotografie)handschoenen. Twee gewone handschoenen die ik gebruik als liner of als dikkere handschoen, en één shell die ik over de gewone handschoen kan doen. En met name die shell is heel fijn als je gaat fotograferen in extreem koude temperaturen. De shell is namelijk speciaal ontworpen voor fotografen. Zo kun je de vingertoppen met magneten omklappen waardoor je de shell en de handschoen eronder niet uit hoeft te doen om je camera te kunnen bedienen. Hierdoor krijg je veel minder snel koude handen. Daarnaast kun je bovenop een handwarmer plaatsen voor extra warmte. Ideaal dus wanneer je graag fotografeert in de winter!
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.