Van echte camera must haves tot slimme gadgets. Camera accessoires zijn niet alleen heel handig, maar kunnen je fotografie ook naar een hoger niveau tillen. Dit geldt zowel voor de doorgewinterde professional die altijd op zoek is naar de nieuwste gadgets, als de hobbyist die alleen graag zijn camera uitrusting wat wilt upgraden. Daarom deel ik in deze blog mijn 7 persoonlijke favoriete (in willekeurige volgorde) camera accessoires die elke fotograaf zou moeten hebben!
#1 Lensfilter (protector + UV)
Camera-apparatuur is al duur genoeg. Je kan daarom maar beter zuinig zijn op je spullen, maar er zijn ook een aantal accessoires die je een handje helpen met het beschermen van je apparatuur. Een echte must have wat dat betreft is een lensfilter. Ook lenzen zijn namelijk vrij prijzig en het glas is natuurlijk extra kwetsbaar wanneer je dit ergens tegen aan stoot. Plaats daarom altijd een filter (protector + UV) op je lens om deze extra te beschermen tegen krassen, vocht, stof en verkleuring door UV.
#2 Peak Design Camerariemen
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar net als met cameratassen heb ik ook altijd moeite gehad om een echt fijne camerariem te vinden. Ze zitten altijd in de weg, zijn te lang of juist te kort, de band zit niet lekker etc. Maar sinds ik de camerariemen van Peak Design gebruik wil ik niets anders meer. Deze draagriemen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende versies (nek/schouderriemen en polsband) en zijn allemaal voorzien van een handig kliksysteem waarmee je de camera snel en makkelijk los kan maken of kan uitwisselen met een andere camerariem. Zelf heb ik de Peak Design Leash en de Peak Design Cuff polsband die ik afwisselend gebruik, afhankelijk van de situatie.
#3 Peak Design Clip
Nee, deze blog is niet gesponsord door Peak Design, maar ik wil graag nog één item van het merk noemen als echte must have voor fotografen. Namelijk de Peak Design Clip. Wanneer je bijvoorbeeld gaat hiken is het fijn om beide handen vrij te houden en de camera alleen te pakken wanneer je iets wilt fotograferen. Een camerariem is dan minder handig, omdat deze door je bewegingen heen en weer slingert en daardoor eigenlijk vooral in de weg zit. Daarom maak ik tijdens dit soort buitenactiviteiten gebruik van de Peak Design Clip. Dit is een capture systeem die bestaat uit twee delen: de clip die je kan bevestigen aan de draagband van je rugzak en een koppelingsplaat voor de onderkant van je camera. Op deze manier kun je de camera in een makkelijke beweging in de clip schuiven waarna deze stabiel en veilig aan de draagband van je tas blijft zitten. Dit loopt veel comfortabeler dan een camera aan een draagriem. Met één druk op de vergrendelbare quick-release knop schuif je de camera weer uit de clip. De koppelingsplaat past trouwens ook op de meeste statieven. Je hoeft de plaat dus niet steeds te wisselen wanneer je de camera op een statief wilt zetten.
#4 SanDisk Extreme Portable SSD
Om het mogelijk kwijtraken van je foto’s zoveel mogelijk te voorkomen is het goed om na het fotograferen de foto’s van een geheugenkaart af te halen en deze ergens op te slaan, bij voorkeur op je computer, een externe schijf en in de cloud. Zo heb je zowel fysiek als online een back-up van je bestanden. Voor het opslaan van mijn foto’s op een externe schijf maak ik gebruik van de SanDisk Extreme Portable SSD. Een SSD is namelijk veel minder kwetsbaar dan een harde schijf. Verder vind ik dit specifieke type SSD fijn werken omdat deze na het aansluiten op mijn laptop automatisch al mijn bestanden synchroniseert en er een wachtwoord op kan die je moet invoeren zodra de SSD opnieuw op een computer wordt aangesloten.
#5 Lichtgewicht statief
Een (semi-)professionele camera en een set lenzen is al zwaar genoeg, terwijl je soms ook nog eens wat extra accessoires wilt meenemen. Daarom is het fijn om naast de kwaliteit van je apparatuur en spullen ook te kijken naar gewicht. Er zijn daarin namelijk soms best wat alternatieven te vinden die het bij elkaar een stuk comfortabeler maken wanneer je alles mee moet sjouwen. Een voorbeeld hiervan is een statief. De duurdere versies zijn vaak gemaakt van carbon, wat ervoor zorgt dat ze extra licht van gewicht zijn. Ik gebruik zelf al jaren naar alle tevredenheid een carbon model van Rollei. De versie die ik heb is niet meer verkrijgbaar, maar de Rollei C5i Carbon is een vergelijkbaar alternatief. Maak je trouwens gebruik van meerdere camera’s, bijvoorbeeld omdat je ook video’s maakt met een andere camera, of heb je een telelens? Bestel dan extra koppelingsplaten zodat je standaard onder je camera body’s en telelens kan schroeven. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker om je apparatuur te gebruiken in combinatie met een statief en deze te wisselen, afhankelijk van wat je gaat fotograferen of filmen.
#6 Cleaning Kit
Je camera en het glas van je lens (of filter) kan door omstandigheden vies worden. Denk aan stof, maar ook vlekken omdat je er per ongeluk met je hand tegenaan bent gekomen. Dit wil je uiteraard schoonmaken om te voorkomen dat je dit terugziet op foto’s en om ervoor te zorgen dat je apparatuur langer meegaat. Ik heb thuis of in de camper/auto op reis daarom altijd een cleaning kit mee waarmee ik mijn camera en lenzen van tevoren goed schoon kan maken. In zo’n cleaning kit zit vaak een blaasbalg om stof en vuil weg te blazen, een lenspen en/of een microfiber reinigingsdoekje die je direct op je camera en lenzen kan gebruiken om zonder te krasse vuil en vlekken weg te poetsen.
#7 Extra geheugenkaarten en card case
Van sommige accessoires neem je liever extra mee. Dit geldt bijvoorbeeld voor accu’s, maar ook voor geheugenkaarten omdat je met een lege accu of kapotte geheugenkaart simpelweg niet kan fotograferen. Extra geheugenkaarten geven daardoor wat meer zekerheid, maar bied je ook de mogelijkheid om bepaalde fotosessies op een aparte geheugenkaart op te slaan. Geheugenkaarten zijn echter wel klein en kwetsbaar. Bewaar ze daarom in een handige card case. Zo raak je ze niet kwijt en bescherm je de kaarten gelijk tegen vocht, vuil en stoten.
Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hier meer over in de disclaimer.