Eind 2018 zette ik mijn eerste stappen op de beurs, al stelde dat toen nog niet zoveel voor. Ik had eerlijk gezegd weinig idee van wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Gelukkig was ik zo wijs om te beleggen met wat klein speelgeld om te oefenen. Inmiddels heb ik me meer ingelezen over beleggen en weet ik beter waar op te letten. Sindsdien vind ik het zelfs leuk om te beleggen en probeer ik toe te werken naar mijn ideale beleggingsportefeuille.
Nu ik serieuzer bezig ben met beleggen, leek het mij leuk om zo aan het einde van het jaar een inkijkje te geven in mijn portefeuille met beleggingen. Wat zit er in en waarom? Hoe is de spreiding in aandelen, trackers en sectoren? Is mijn portefeuille een beetje duurzaam? En wat wil ik graag verkopen, houden of bijkopen?
Mijn beleggingsportefeuille 2020/2021
Mijn ideale beleggingsportefeuille levert veel rendement op én is ook een beetje duurzaam. Daar probeer ik dan ook naartoe te werken, maar ik wil ook voldoende spreiding om risico’s te beperken en streef niet per se naar perfectie. Simpelweg omdat geen enkel bedrijf – en ik zelf ook niet – perfect is. Daarom kijk ik vooral naar wat duurzaam specifiek voor mij betekent en probeer ik te spreiden door te beleggen in aandelen, trackers en verschillende sectoren.
Arcadis
Het afgelopen jaar heb ik veel gelezen over (duurzaam) beleggen en daardoor durfde ik pas later in het jaar met wat meer geld te beleggen. Ik was daarom wel toe om mijn magere – en helemaal niet zo duurzame – portefeuille uit te breiden. In oktober kocht ik daarom Arcadis. Dit is een Nederlands advies- en ingenieursbedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van infrastructuur, gebouwen, water en milieu. Ik heb Arcadis gekocht voor een betere spreiding – bouwsector had ik nog niet – en hun sterke focus op duurzame oplossingen binnen hun vakgebied. Deze belegging heb ik sinds oktober, maar toch heb ik al een mooi rendement van 40,10%.
Arcadis in 2021: houden/bijkopen
Ballard Power Systems
Voor een duurzame portefeuille is beleggen in duurzame energie natuurlijk interessant, maar ik vind het te veel risico om alleen in deze specifieke sector te investeren. Daarom heb ik één aandeel gekocht en voor de rest een ETF gezocht. Voor het aandeel heb ik Ballard Power Systems gekocht. Dit is een Canadees bedrijf dat zich bezighoudt met waterstof voor voertuigen. Ik geloof dat meerdere schone brandstoffen naast elkaar kunnen bestaan, maar waterstof leek me een interessante belegging omdat het nog volop in ontwikkeling is en er daardoor nog veel ruimte is voor groei. Mijn keuze voor Ballard Power Systems heb ik gemaakt omdat het bedrijf marktleider is en veel patenten in bezit heeft. Daarnaast zit het andere populaire Plug Power al in mijn ETF met schone energie (zie verderop). De aandelen kocht ik vrij snel nadat ik begon met beleggen en tussendoor heb ik nog wat bijgekocht. Tot nu toe een goede zet, want mijn ‘Ballards’ hebben een rendement van maar liefst 133,22%!
Ballard Power Systems in 2021: houden/bijkopen
Evolving Systems
Met het oog op het uitrollen van 5G wilde ik graag beleggen in één of twee bedrijven binnen de tech- en/of telecomsector. In een artikel – geen idee meer wie, wat of waar – werd tussen de bekende partijen ook Evolving Systems als tip genoemd. Zij leveren software voor de complete life cycle voor het gebruik van simkaarten. Doordat 5G meer netwerkfunctionaliteiten biedt is het beheer van simkaarten ook complexer geworden. Denk bijvoorbeeld aan telefoonnummer toewijzing, de combinatie tussen bestaande 4G en nieuwe 5G netwerken, internet of things (IOT) en een belangrijk onderdeel: e-SIMs. Zij profiteren dus mee van de complexiteit die 5G met zich meebrengt. De aandelen waren goedkoop en dus kocht ik met wat speelgeld 140 stuks. Inmiddels staat het aandeel op een winst van 113,02%.
Evolving Systems 2021: houden/bijkopen
Nokia
Een ander bedrijf dat (denk ik) gaat profiteren van 5G is het Finse Nokia. Nokia is de op twee na grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld en heeft dankzij de investeringen die ze doen in onderzoek en ontwikkeling veel patenten die belangrijk zijn voor veel grote leveranciers van mobiele telefoons. Echt marktleider zijn ze niet, maar Nokia heeft wel een goede spreiding op het gebied van producten (vaste netwerken, mobiele netwerken en netwerkapparatuur) en is actief in verschillende regio’s (Noord-Amerika, Europa en Azië).
Los daarvan scoort het bedrijf ook al jaren goed op het gebied van duurzaamheid en hebben ze al op menig duurzaamheidslijstje gestaan. Scandinavische bedrijven scoren sowieso vaak wel goed op duurzaamheid. Mijn Nokia aandelen zorgen voor spreiding (telecomsector) en levert dankzij 5G hopelijk straks een mooi rendement op. Voorlopig staan ze dus prima in mijn portefeuille, maar ik weet nog niet of Nokia ook in de toekomst mijn ideale belegging is binnen de telecomsector. Ook Ericsson lijkt me interessant, maar daarvoor zou ik me nog wat meer in deze markt moeten verdiepen. Voor nu moet ik het nog even doen met 9,63% verlies.
Nokia in 2021: houden/bijkopen
Fortinet
Niels is werkzaam als freelance netwerk engineer en daarom wilde ik ook graag beleggen in zijn vakgebied. Technologiebedrijven doen het sowieso erg goed, maar zeker ook de branche van computernetwerken heeft nog veel potentie. Een van die bedrijven met veel potentie is Fortinet. Zij maken vooral hele goede firewalls voor enterprise omgevingen wereldwijd, iets dat ook steeds belangrijker wordt. Wat betreft duurzaamheid ben ik positief gesteld. Zo produceren ze de meest energiezuinige apparaten binnen hun branche, voldoen ze aan de EU WEEE om elektronische apparatuur milieuvriendelijk te verwijderen of recyclen, herzien ze hun proces van werving om vooringenomenheid te verminderen en bestaat hun bestuur voor 38% uit vrouwen. Ook spreken ze zich op hun website uit over gelijkheid, eerlijkheid en vrijheid voor alle mensen en moeten medewerkers en leveranciers voldoen aan internationale principes m.b.t. mensenrechten. Mijn Fortinet aandelen heb ik sinds november en hebben een rendement van 21,49%
Fortinet in 2021: houden/bijkopen
Fugro
Dit is toch wel een beetje de flop van mijn beleggingsportefeuille. Met wat klein speelgeld was Fugro een van mijn eerste aankopen. Fugro is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoud met bodemonderzoek om op basis daarvan adviezen uit te brengen voor de industrie. Heel goed gaat dat niet. Mijn paar aandelen hadden een flink verlies, maar door de warrants (door het uitgeven van nieuwe aandelen) is dat ineens wel weer ok… Geen idee hoe dat is gekomen en zo blijkt maar weer dat ik nog veel te leren heb als beginnende belegger. Bijkopen ga ik in ieder geval voorlopig niet doen, maar ik twijfel nog om ze te houden of om ze gewoon te verkopen. Het zijn immers maar twee aandelen.
Fugro staat bij veel mensen bekend als bodemonderzoeker voor de olie- en gasindustrie – en dus helemaal niet zo duurzaam – maar ik heb ze gekocht omdat ze zich steeds meer richten op windmolenparken, geothermische bronnen en bijvoorbeeld ook onderzoek doen om overstromingen te voorkomen. Het duurzame deel is veel groter dan die van olie en gas – dat nog “maar” 1/3 van de omzet is – en dat is natuurlijk een mooie groene transitie. Wat dat betreft vind ik het wel goed om te beleggen in een bedrijf dat bezig is met die duurzame transitie. De aandelen heb ik toch al, dus misschien is het toch wel interessant om ze gewoon te houden en te kijken wat dat gaat brengen.
Fugro in 2021: houden/verkopen
Galapagos
Ik weet niet wat het is, maar veel beleggers zijn nogal gehecht aan hun ‘Galapagosjes’. Zelf ben ik ook overstag gegaan en kocht een paar aandelen van het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf. Na 22 jaar brachten ze namelijk voor het eerst een medicijn op de markt en een paar anderen zitten nog in de pijplijn. Ik geloof dat ik nog wel op tijd ben om daar van mee te profiteren. Vooral omdat de koers eerder dit jaar een record van bijna €250 per aandeel aantikte. Dat is ruim het dubbele dan waar ik ze voor gekocht heb. Het kan dus zeker, maar door wat tegenvallende resultaten kelderde het aandeel flink naar beneden.
Galapagos heeft het daardoor even moeilijk, maar dat paniekbeleggers ineens hun aandelen massaal in de uitverkoop gooien vind ik alleen maar een mooi moment om in te stappen. Het bedrijf heeft namelijk nog genoeg in de pijplijn zitten (en een sterke kaspositie) en met een beetje geduld geloof ik dat daar nog een mooi rendement uit te halen valt. En dus kocht ik mijn aandelen enigszins in de uitverkoop, al is met een verlies van 18,09% duidelijk te zien dat er nog wel veel betere instapmomenten waren. Afijn, ik heb zo gelijk weer wat spreiding binnen de gezondheidssector en ik beleg toch voor de lange termijn. Komt vast goed!
Galapagos in 2021: houden/bijkopen
Pharming Group
Tot slot heb ik nog wat aandelen in Pharming, een ander Nederlands biotechbedrijf. De aandelen waren goedkoop en dus kocht ik er een paar van met mijn speelgeld. Pharming richt zich op de ontwikkeling van medicijnen van niet of moeilijk behandelbare ziektes. Dat is voor de gezondheidszorg positief, maar als belegger is zo’n focus erg risicovol, zeker in deze industrie. Maar het meest risicovol vind ik dat Pharming volledig in lijkt te zetten op hun medicijn Ruconest en het middel wil gebruiken voor de ontwikkeling van andere medicijnen. Dat kan goed uitpakken, maar ze wedden zo ook wel erg veel op dat ene paradepaardje. Voor nu wil ik Pharming – waarmee ik een verlies heb van 15,03% – nog even houden. Ik ben nog wel benieuwd naar de verdere ontwikkeling van Ruconest, maar uiteindelijk is het geen aandeel voor in mijn ideale beleggingsportefeuille. Ook omdat ik al een ander biotechbedrijf in mijn portefeuille heb.
Pharming in 2021: houden/verkopen
Mijn ETF’s
Naast een aantal aandelen heb ik ook nog drie ETF’s in mijn portefeuille. Zo heb ik gelijk een algemene goede spreiding, al heb ik wel alle ETF’s van dezelfde aanbieder gekocht. IShares is een grote en betrouwbare partij op het gebied van ETF’s en ik vind dat ze een fijne website hebben om goede informatie over een bepaalde tracker te vinden. Toch worden volgende ETF’s bij een andere aanbieder gekocht, want ook daarin is het natuurlijk goed om wat spreiding te hebben.
iShares Global Clean Energy ETF
Een complete portefeuille in duurzame energie vind ik te veel risico, maar het is ook lastig om specifieke aandelen te kiezen om in te beleggen. Want kies je voor waterstof? Zonne-energie? Geothermisch? Of toch iets anders of een combinatie van dat alles? Daarom heb ik een ETF gekozen in schone energie zodat ik een goede spreiding heb binnen deze sector. Zo zitten er bedrijven in die zich bezighouden met waterstof, geothermische energie, waterkrachtcentrales, windenergie en natuurlijk zonne-energie. Ik heb deze ETF echt voor de lange termijn gekocht en koop regelmatig wat bij. Tot nu toe sta ik op 35,53% winst.
Global Clean Energy ETF in 2021: houden/bijkopen
iShares Global Water ETF
Water wordt steeds schaarser en wordt daarom ook wel het blauwe goud genoemd. Ik vind het dan ook duurzaam om te beleggen in bedrijven die zich wereldwijd bezighouden met de ontwikkeling en het toegankelijk maken van schoon drinkwater. Vooral omdat er geen alternatief is, zoals dat bij olie of gas bijvoorbeeld wel het geval is. Er moet dus meer geld naar deze industrie om ons drinkwater ook in de toekomst en voor iedereen veilig te stellen.
Daarom heb ik een ETF in global water gekocht. Hierin zitten bedrijven die zich specifiek richten op het drinkbaar maken van zoet water, maar ook bedrijven die zich richten op ontzilten, watertransport, afvalwaterzuivering etc. Van alles wat dus en het is een duurzame belegging die los staat van schone energie (bij duurzaam denken we toch al snel alleen aan energie). Dat zorgt voor minder risico. Ik geloof dat het een goede investering is met een mooi rendement op de lange termijn. Tot nu toe sta ik op 9,59% winst.
Global Water ETF in 2021: houden/bijkopen
iShares Digital Security ETF
Behalve Fortinet miste ik nog de techbedrijven in mijn portefeuille, terwijl je daar in deze moderne tijd wel mooie rendementen mee kan behalen. Ik vind echter grote namen zoals Apple niet zo interessant en kijk liever naar de veiligheid van de digitale wereld waar we steeds meer gebruik van maken. Deze branche wordt daarom alleen maar belangrijker, ook omdat grote bedrijven en overheden denk ik vooral zullen investeren in digitale veiligheid in plaats van bezuinigen.
Via iShares vond ik een digital security ETF waar een boel interessante bedrijven in staan die (dankzij Niels zijn vak) voor ons grotendeels bekend terrein zijn. Op het gebied van duurzaamheid scoort de ETF niet per se heel hoog, maar zeker ook niet heel laag. Het voordeel van IT over het algemeen is dat je vrij zeker bent dat ze zich niet bezighouden met de écht slechte zaken zoals olie, gas, tabak etc. Deze ETF kocht ik in december pas, maar het heeft toch al een rendement van 4,04%.
Digital Security ETF in 2021: houden/bijkopen
Na pas een jaar serieus beleggen heeft mijn portefeuille al een mooi gemiddeld rendement van zo’n 15,5%, dat is het dubbele van wat normaal als lange termijn jaargemiddelde wordt gehaald. Voor mij was het dus een mooi beleggingsjaar. Maar mijn ideale en duurzame beleggingsportefeuille is zeker nog niet compleet. Zoals je ziet zijn er nog wat aandelen die ik met de termijn wil verkopen of waar ik over twijfel, maar ik wil mijn portefeuille ook verder uitbreiden met aandelen, etf’s en sectoren zodat ik meer kan spreiden en minder risico loop.
Wil je ook beleggen? Open dan net als ik een rekening bij de goedkoopste en grootste broker van Europa – DEGIRO – via deze link en we ontvangen allebei €20 transactietegoed.