Wildkamperen volgens het allemansrecht

Hoge Kusten Zweden uitzicht Skuleskogen National Park
Hoge Kusten gebied Zweden
3 september 2016
Goedkope vliegtickets scoren
8x Hoe je goedkope vliegtickets scoort
13 september 2016

Wildkamperen volgens het allemansrecht

Reisverslag Kings Trail

Kamperen is een populaire manier van vakantie vieren. Elke zomer weer gaan miljoenen Europeanen er op uit om in buurlanden of verder nog hun camper, caravan of tent neer te zetten.

Het concept wildkamperen wordt steeds populairder, maar is echter niet overal toegestaan. Sterker nog, in het grootste deel van Europa is het verboden.

Wat is wildkamperen?

Wildkamperen is een vorm van kamperen in de vrije buitenomgeving. Vooral de natuur is een populaire plek, omdat hier de mooiste plekjes zijn te vinden en men er rust vindt. Verblijf je ergens voor één nacht, dan spreken we over wildbivakkeren.

Kortom, wildkamperen is kamperen op de niet daarvoor aangewezen locaties.

Wildkamperen Zweden

Wildkamperen in Europa en in ons eigen Nederland

In Europa is wildkamperen veelal verboden. Men denkt dat wildkamperen voor veel overlast zorgt voor de omgeving, in het bijzonder natuur en dier.

Men is bang dat kampeerders een plek uitzoeken waar eventuele buurtbewoners niet blij mee zijn, maar men is vooral bang voor de schade met betrekking tot de natuur. Kampvuren bijvoorbeeld die voor bosbranden kunnen zorgen, maar waarvoor ook gezonde takken worden afgebroken. Daarnaast natuurlijk het afval wat veel mensen niet opruimen en laten liggen.

Ook in Nederland is wildkamperen verboden, maar wie toch gratis in de natuur wilt kamperen heeft gelukkig een legale mogelijkheid. Op initiatief van Staatsbosbeheer zijn er op verschillende plaatsen in Nederland paalkampeerplaatsen gerealiseerd.

Je vindt de paalkampeerplekken vooral langs lange wandel- en fietsroutes. Er is ruimte voor ongeveer 3 tenten en er is een waterpomp aanwezig waarmee je grondwater kunt oppompen (niet drinkbaar). Er gelden wel wat regels als je gaat paalkamperen, zoals dat dan heet.

Zo mag je maximaal 72 uur achter elkaar op dezelfde plek kamperen, is het maken van een vuur in de natuur verboden en dien je je eigen afval weer mee te nemen.

Wildkamperen volgens het allemansrecht in Noorwegen, Zweden & Finland

De enige plekken in Europa waar wildkamperen in de vrije natuur wel is toegestaan zijn Noorwegen, Zweden en Finland. Hier mag je wildkamperen volgens het allemansrecht.

Het allemansrecht is het gewoonterecht in Noorwegen, Zweden en Finland om van de vrije natuur te genieten en wild te kamperen.

Toegestaan is onder andere: wandelen, fietsen, zwemmen, varen, niet beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken en voor één nacht je tent op dezelfde plek neerzetten. Na 24 uur dien je dus op zoek te gaan naar een nieuwe plek.

De voorwaarden van het allemansrecht lijken veel op de regels van paalkamperen in Nederland. Zo mag je geen schade richten aan natuur en dier. Dat betekent in ieder geval je afval meenemen, wat veelal de grootste boosdoener is van het schaden van de natuur.

Een kampeervuur mag je in tegenstelling tot Nederland wel maken op de daarvoor aangegeven plekken, maar je mag alleen takken gebruiken die op de grond liggen en het is natuurlijk verstandig om je vuur niet onbeheerd achter te laten. Ook jagen en vissen is niet toegestaan zonder vergunning.

Kampvuur wildkamperen Zweden

Ben jij wel eens wezen wildkamperenen en waar was dat?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *