Toerist in eigen land: Zaanse Schans

Tag thuisbezorgd.nl
Even tijd voor jezelf met de tag #TijdVoorMezelf
12 oktober 2016
Hoge Kusten Zweden uitzicht Skuleskogen National Park
Het échte Zweden beleef je in het noorden
21 oktober 2016

Toerist in eigen land: Zaanse Schans

Molen Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam die is omgetoverd tot het typische Nederland uit de 18e en 19e eeuw. Het is een woon-werkgebied en is vooral bedoeld om historisch erfgoed in ere te herstellen en bewaren. Zo vind je er o.a. de replica van de allereerste Albert Heijn, oude huisjes in typische Nederlandse bouwstijl, een tiental molens en een klompenmakerij.

Molen Zaanse Schans

Geschiedenislesje

De naam Zaanse Schans komt van een aarden schans die in dienst van Willem van Oranje in 1574 tijdens de Tachtigjarige oorlog werd gebouwd om de Spanjaarden tegen te houden. Van deze schans is niets meer over, net als de vermoedelijk 13 andere schansen die in de 16e eeuw in de Zaanstreek hebben gelegen.

Rond 1961 is de naam Zaanse Schans gekozen en werden vele oude gebouwen uit de Zaanstreek naar de Zaanse Schans gebracht en in ere hersteld. De onderbouw van de laatst overgebleven windverfmolen de Kat staat nog op het oorspronkelijk erf, eveneens als de oliemolen de Bonte Hen en oliemolen de Os.

Windverfmolen Zaanse Schans

Stukje Nederlandse cultuur

Op de Zaanse Schans vind je een mix van molens, huisjes in Nederlandse bouwstijl, klompen en kaas. Precies zoals velen onze Nederlandse cultuur omschrijven.

Bekende bezienswaardigheden zijn o.a. de replica van de allereerste Albert Heijn, de klompenmakerij, een kaasmakerij, een oude bakkerij en natuurlijk heel wat molens die verschillende ambacht uitvoeren. Zo heb je o.a. een oliemolen, zaagmolen en verfmolen. De verfmolen is extra bijzonder omdat het de laatste overgebleven windverfmolen ter wereld is. Kom je op het juiste moment, dan kun je de molens ook in werking zien.

zaanseschans4zaanseschans2

Een rondje Zaanse Schans brengt je ook langs een aantal kleine oude huisjes in typisch Nederlandse bouwstijl. Hierin is o.a. de replica van de eerste Albert Heijn gevestigd. Een aantal van deze huisjes zijn ook echt bewoond. Dat is een bewuste keuze geweest. De Zaanse Schans wordt daardoor niet alleen bezocht door toeristen, maar ook door echte bewoners.

zaanseschans5zaanseschans6Replica eerste Albert Heijn Zaanse SchansZaanse Schans

Toeristische attractie

Ook als echte Hollander is een bezoekje aan de Zaanse Schans zeker de moeite waard. Deze openluchtattractie met jaarlijks honderdduizenden tot zelfs meer dan anderhalf miljoen bezoekers mag je gerust ook een toeristische attractie noemen.

Alleen ben je dus niet, maar laat je daardoor niet tegenhouden om toch een bezoekje te brengen. Toerist in eigen land spelen is hartstikke leuk en de Zaanse Schans verdient daarin zeker een plekje op je lijstje.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *