Toerist in eigen land: Vaals

#2 Reisdagboek november 2016
5 december 2016
Hoe kies je een goede backpack
Hoe kies je een goede backpack?
14 december 2016

Toerist in eigen land: Vaals

Geuldal Epen/Vaals

Voor deze toerist in eigen land blog rijden we helemaal naar het zuidoosten van de provincie Limburg. Vaals is een gemeente en ligt direct aan de Rijksgrens van Nederland en grenst aan de landen Duitsland en België.

Drielandenpunt Vaals

Vaals staat om die reden dan ook bekend als het drielandenpunt. Op dit punt komt ons kikkerlandje samen met onze ooster- en zuiderburen. In 1815 telde Nederland maar liefst vier van dit soort drielandenpunten, maar het drielandenpunt in Vaals is de enige dat stand heeft weten te houden.

Het drielandenpunt in Vaals is duidelijk te herkennen aan de grenspaal waar de vlag van Nederland, België en Duitsland vol trots wappert. Met twee benen kun je in drie landen tegelijkertijd staan, maar dat is dan ook zo’n beetje de enige activiteit bij het drielandenpunt die er toe doet. Alhoewel… Wanneer je een paar stappen bij het drielandenpunt vandaan loopt kun je wel zeggen dat je op het hoogste punt van Nederland hebt gestaan. Je bevindt je dan op een hoogte van 322,4 meter boven NAP

vaals2

Om de jaarlijkse stroom toeristen wat te kunnen bieden, is de plek voorzien van een aantal horecagelegenheden en wat uitkijktorens. Verder was dat het wel.

Wandelgebieden Vaals

In Vaals bezoek je het drielandenpunt en daarmee breng je tegelijkertijd een bliksembezoek aan Duitsland en België, maar het is zonde om alleen daarvoor richting Vaals te reizen. De omgeving kent namelijk een rijk aantal wandelgebieden die zich uitstekend lenen voor een mooie dagtocht door het Limburgse landschap.

Bekende wandelgebieden zijn o.a. het Vijlenerbos, gelegen vlakbij het drielandenpunt, maar ook een aantal beschermde natuurgebieden zoals het Geuldal, Selzerbeekdal en de natuureservaten Cottessen en Bellet.

Geuldal Epen/Vaals

Dankzij het Limburgse landschap geniet je onderweg van een diversiteit aan natuur die je niet op veel andere plekken in Nederland tegenkomt. Vooral het Vijlenerbos biedt een diversiteit aan uitgestrekte bossen, dalen, hoogteverschillen en daarmee ook prachtige uitzichten.

Tip: Ga in het voor- of najaar. Herfstkleuren in overvloed of de natuur volop in bloei.

Uitstapjes in de omgeving Vaals

In Vaals zelf is verder weinig te beleven. Althans, geen bijzonderheden om daarvoor specifiek naar Vaals te vertrekken. Vaals is daarentegen wel een goede uitvalsbasis voor een uitstapje richting een leuke stad. Ideaal wanneer je het drielandenpunt, de natuur en de stad wilt combineren.

Zo liggen de Nederlandse steden Maastricht, Valkenburg en Heerlen allemaal binnen driekwartier rijden. Maar ook een uitstapje naar het buitenland is zo gemaakt. Ook de stad Luik in België en de steden Keulen en Düsseldorf in Duitsland liggen namelijk niet veel verder dan een uur autorijden van Vaals.

Heb jij het drielandenpunt bij Vaals wel eens bezocht?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *