Reisfeitjes over Cyprus

Buscamper isoleren
Buscamper isoleren en betimmeren
15 juni 2018
Achter de schermen: juni 2018
29 juni 2018

Reisfeitjes over Cyprus

Troodosgebergte

Cyprus is niet gemaakt voor een levendige industrie. Het eiland is daarom vooral afhankelijk van de financiële sector, vastgoed en het toerisme. Toch zorgt deze afhankelijkheid nog niet voor massa’s vakantiegangers en dat is best bijzonder te noemen. Cyprus behoort namelijk tot een van de meest zon zekere bestemmingen van Europa.

Door het ontbreken van massatoerisme, zeker ook onder Nederlanders, is er op het internet geen stroom aan Cypriotische artikelen te vinden. Een goede basis is er, maar ik voorzie graag in een overzichtelijk artikel vol praktische, interessante en leuke reisfeitjes over Cyprus.

Komt-ie.

De Britten
Cyprus is een oude verovering van de Britten, maar ondanks het eiland inmiddels op eigen benen staat zijn de invloeden van de oude macht nog duidelijk aanwezig. Zo spreekt de gemiddelde Cyprioot een prima woordje Engels en dat is fijn en efficiënt voor de communicatie. Nadeel is dat de Britse vakantieganger (met name generatie nix) hier oververtegenwoordigd is. Verwacht dus veel kakkerig Brits, vette Engelse ontbijtjes, voetbalwedstrijden op grote televisieschermen en pubs waar men tijdens de lunch met de eerste liters bier begint.

Geen paniek. Verlaat de Britse hangplekken en het wordt al snel beter.

Huurauto’s hebben een eigen kleur kenteken
Nog een Brits dingetje wat is blijven hangen is het links rijden. Leuk voor hen, maar met al die andere Europese toeristen levert dat toch wat verwarring en gevaarlijke verkeerssituaties op. Als oplossing hebben de Cyprioten daarom maar besloten dat elke toerist op de weg duidelijk zichtbaar moet zijn. Sindsdien zijn huurauto’s op het eiland voorzien van een opvallend rood kenteken. Zo kunnen de locals een beetje rekening met je houden. Of juist niet…

Rood kenteken huurauto Cyprus

Wintersporten in het Troodosgebergte
Cyprus is een van de meest zon zekere bestemmingen van Europa. Het eiland telt ruim 300 dagen per jaar zon en ook over de temperatuur valt weinig te klagen. In de wintermaanden daalt het kwik naar een graad of 14. Misschien wat te fris om te overwinteren, maar zeker te warm om te wintersporten. Behalve in het Troodosgebergte dan. Want met een hoogte van 1952 meter ligt het gebied hoog genoeg om de neerslaghoeveelheid in de winter (zeker ’s nachts) om te zetten naar een pak sneeuw. De skipiste opent dan ook elk seizoen haar deuren voor de Cypriotische wintersporter.

Troodosgebergte

Het regent meters bier
De Cyprioten zijn meer van de wijn. Of van Ouzo. Toch kan een biertje van eigen bodem natuurlijk niet ontbreken. Het lokale Keo is met 4,5% een licht biertje dat heerlijk verfrissend is tijdens de warme dagen op het eiland. Het slaat een beetje snel dood, maar het is goed te drinken. Wie dorst heeft, heeft geluk. Op Cyprus beschouwen ze een 33cl fles als een ‘klein’ biertje. Voor de grote dorst moet je 66cl opdrinken. Succes!

Verdeelde hoofdstad
Volop in de vakantiesferen zou je bijna vergeten dat er een serieus conflict gaande is in Cyprus. Het eiland is namelijk verdeeld in een Grieks en Turks deel. Lang verhaal kort. In 1960 werd Cyprus een zelfstandige staat, maar door onenigheid over gemaakte afspraken tussen Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië ontstonden al snel de eerste geweldsuitbarstingen. In 1974 werd een staatsgreep uitgevoerd door Griekse soldaten waarop de Turkse invasie begon. Zij trokken het Griekse deel binnen tot aan de hoofdstad Nicosia waarnaar ze in 1983 het noordelijke deel van die grens uitriepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze situatie is vandaag de dag nog hetzelfde, maar alleen Turkije erkent de republiek. Alle overige landen beschouwen het als bezet gebied.

 Grens Nicosia

Urban exploring
Urbex, UE of gewoon urban exploring is het bezoeken van verlaten gebouwen die officieel niet openbaar toegankelijk zijn. Volgens de wet is het dus verboden om het verlaten terrein of pand te betreden, maar urban explorers zien dat als een onschadelijke overtreding zolang er aan de gedragslijn wordt gehouden: leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Cyprus ligt vol met urbexlocaties, dus wie deze interesse heeft kan zijn geluk op. Enkele toffe plekken zijn Nicosia International Airport, Tivoli Amusement Park en Othellos Cinema. Wij bezochten het verlaten Berengaria hotel en namen vanaf de kant een kijkje bij het gestrande Edro 3 schip.

Berengaria hotel Cyprus

Edro 3

Verder goed of leuk om te weten

– In Cyprus is het één uur later dan in Nederland.
– De Cypriotische dessertwijn Commandaria wordt gezien als de oudste wijn ter wereld.
– In Cyprus kan gewoon met de Euro betaald worden.
– Aphrodite, de godin van de liefde, schoonheid, seksualiteit en vruchtbaarheid is volgens de Griekse mythologie op Cyprus geboren.
– Stopcontacten, uiteraard, Engels (Type G).
– De daken van de Cyprioten staan vol met waterreservoirs. Voorheen omdat ze afhankelijk waren van regenwater, maar nu met de komst van zonnepanelen vooral handig voor snel warm water.
– Voor de grensovergang naar het Turkse deel is een geldig paspoort vereist.
– Op Cyprus is er een overproductie aan sinaasappelen. Ze groeien volop aan de bomen, dus neem het er gerust van.
– Ondanks het conflict tussen Zuid- en Noord-Cyprus is er geen reden tot zorg. Cyprus is al lange tijd rustig en een veilige bestemming om te reizen.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *