Reis mee over het eiland Cyprus

Hoe diervriendelijk is een olifantenopvang?
Hoe diervriendelijk is een olifantenopvang?
3 augustus 2018
Wij gaan met de camper naar Zuidoost-Europa!
17 augustus 2018

Reis mee over het eiland Cyprus

Wat te doen op Cyprus? Fity dorp

Wie op zoek is naar een culturele vakantie op een zon zekere locatie zit op Cyprus helemaal op zijn plek. Het eiland telt ruim 300 dagen zon per jaar en ligt vol archeologische vondsten uit de klassieke oudheid van de Grieken en Romeinen.

Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee tussen de landen Turkije, Syrië, Libanon, Israël en Egypte. Kortom, een strategische ligging tussen Azië en Europa. Dat hadden de grote rijken van vroeger ook al door en daardoor kent het eiland een rijke geschiedenis waarvan veel nog goed bewaard is gebleven. Dat maakt Cyprus dan ook een geschikte kandidaat voor een zonnige, maar vooral ook een culturele vakantie.

Wat te doen op Cyprus?

De vervlogen tijden van Cyprus zijn op verschillende locaties rondom het eiland te bezichtigen, maar het eiland is meer dan alleen geschiedenis. Het kent ook een verdeelde hoofdstad, een heuvelachtig binnenland, een levendig uitgaansleven, eeuwenoude kloosters, traditionele dorpjes en natuurlijk mooie stranden. Wat er te doen is op Cyprus, genoeg dus!

#1 Paphos
Paphos mocht zich lange tijd de hoofdstad van Cyprus noemen. Dat is inmiddels wel anders, maar de stad is vandaag de dag misschien wel de belangrijkste archeologische plek van het eiland. De gezellige havenstad staat zelfs in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat heeft het vooral te danken aan plekken zoals het Archeologisch park van Paphos en de Tombs of the Kings waar nog vele restanten uit de Griekse- en Romeinse tijd zijn te vinden.

Tombs of the Kings Pafos

#2 Verdeelde hoofdstad Nicosia
Pas in 1960 werd Cyprus een zelfstandige staat, maar doordat Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië het maar niet eens konden worden over gemaakte afspraken ontstond er al snel onenigheid. Na een staatsgreep van Griekse zijde begon de Turkse invasie die doortrok tot aan de hoofdstad Nicosia. Het noordelijke deel van de stad en heel Cyprus ten noorden daarvan werd in 1983 uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dat wordt overigens alleen door Turkije erkend, maar de hoofdstad van Cyprus is vandaag de dag nog steeds verdeeld en alleen daarom al een bezoek waard.

Nicosia grens

#3 Larnarca en omgeving
Larnaca heeft een lang zandstrand met de mooiste promenade van Cyprus. Tevens ligt de stad erg centraal op het eiland en komen vele internationale vluchten aan op het nabijgelegen vliegveld. In de stad en de omgeving kun je o.a. naar het zoutmeer waar in de wintermaanden vele flamingo’s huisvesten. Ernaast ligt de Halan Sultan Teke Moskee, het belangrijkste Islamitische heiligdom op Cyprus. De orthodoxe St. Lazarus kerk is Byzantijns en is gebouwd op de graftombe van Lazarus (de man die door Jezus tot leven werd gewekt). In de buurt ligt ook het Stavrovuni klooster, het oudste klooster van Cyprus.

#4 Troodosgebergte
Midden op het eiland Cyprus ligt het Troodosgebergte. Het is de perfecte plek om tijdens de warme zomerdagen wat verkoeling te zoeken. Op grotere hoogte is het immers vaak een paar graden koeler. In de omgeving kunnen verschillende hikes gemaakt worden, maar ook voor de minder sportievelingen onder ons is het een must visit. De kronkelige weggetjes zijn ideaal om even te touren met stops bij eeuwenoude kloosters of gewoon om te genieten van de mooie uitzichten.

Wat te doen op Cyprus? Troodosgebergte

#5 Eeuwenoude kloosters en kerken
Het grootste deel van de bevolking houdt de religie van de Cypriotisch-Orthodoxe Kerk aan. Sommigen zijn rijkelijk voorzien van mozaïek, muurschilderingen, goud en andere versieringen. Je zou je bijna gaan afvragen waar het daadwerkelijk nou om draait in de kerk, maar een kijkje nemen is daardoor wel de moeite waard. Veel kloosters en kerken liggen in het Troodosgebergte waar de Solearoute, Marathasa route en Pitsilia route je langs de 10 kerken leidt die door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst zijn gezet. De meest bijzondere is echter het Kykkosklooster, het rijkste klooster van Cyprus. Bezoek deze en hooguit nog één klooster. Daarna heb je het wel gezien.

Wat te doen op Cyprus? Kykkos klooster

#6 Ayia Napa
Het werd zelfs even het nieuwe Ibiza genoemd, maar aan die titel is natuurlijk moeilijk te tippen. Neemt niet weg dat Ayia Napa nog steeds bekend staat om het uitgaansleven. Er zijn stranden, restaurants, watersportmogelijkheden en clubs in overvloed.  Tot in de late uurtjes op de dansvloer doorbrengen is hier geen probleem. Overdag kun je ook een bezoek brengen aan het award winnende WaterWorld, een immens waterpark voor het gehele gezin.

#7 Limassol en omgeving
Ook Limassol staat bekend vanwege het uitgaansleven, maar in de omgeving is meer te doen dan alleen aan het strand liggen en bier drinken. Zo ligt vlakbij het middeleeuws kasteel Kolossi de indrukwekkende Griek-Romeinse archeologische plaats Kourion. Daar kun je o.a. het Huis van Achilles, goed bewaarde mozaïeken en een groot amfitheater bezichtigen.

Wat te doen op Cyprus? Kourion

#8 Schiereiland Akamas
Het massatoerisme op Cyprus blijft vooralsnog uit, maar het is wel een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland en daardoor zijn veel plekken ingericht op de buitenlandse vakantieganger. Een stukje ongerept Cyprus is echter nog steeds te vinden op het schiereiland Akamas. Oude vissersdorpjes, indrukwekkende rotspartijen en groen heuvelachtig binnenland. Het is naast het Trodoosgebergte dé plek voor natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers.

#9 Stranden
Op een eiland zijn er aan stranden natuurlijk geen gebrek. Coral Bay, Konnos Bay, Green Bay en Pissouri zijn de familiestranden van Cyprus. Lady Mile’s is perfect voor windsurfen en andere watersporten terwijl Grovenor’s Beach perfect is om rustig te snorkelen. Fargos en Protaras zijn populair bij de lokale bevolking en de jeugd trekt het liefst naar Nissi Beach en Louma Beach.

Stranden Cyprus

#10 Traditionele dorpjes
Cyprus ligt nog vol met kleine dorpjes waar lokale bewoners wat afgelegen en eenvoudig wonen of waar traditionele producten worden geproduceerd in de hoop dat geïnteresseerden langskomen om ze te kopen. Inmiddels trekken een aantal van deze dorpjes al de eerste toeristen, maar velen zijn nog goed te bezoeken zonder overlopen te worden door hordes vakantiegangers. Bezoek bijvoorbeeld Lefkara (kant- en zilverwerk) en Fyti (traditionele weefproducten), maar stop ook eens bij de mini dorpjes in het Troodosgebergte waar Cyprioten in alle rust hun oude dag slijten.

Fity dorp Cyprus


Ben jij al eens op Cyprus geweest en wat vond je het leukst om te doen?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Ctheworld schreef:

    Ik vond Cyprus ook een mooi eiland. Wij hadden alleen best veel regen in mei. Pech, wantdat is ongebruikelijk!

    • Shamira schreef:

      Jammer is dat, want normaal gesproken valt er dan inderdaad erg weinig regen. Bij ons was het juist droog weer, maar vooral ook erg warm. Dat is ook niet fijn. Vooral verkoeling zoeken in de schaduw en airco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *