Overwinteren in Jàvea/Xabia

Reisdagboek januari 2017
#4 Reisdagboek januari 2017
2 februari 2017
Duurzame zeilvakantie
Beperk je ecologische voetafdruk
21 februari 2017

Overwinteren in Jàvea/Xabia

Javea Spanje

Met een beetje geluk transformeert Nederland in de wintermaanden tot een echt winter wonderland. Althans, een beetje… Heel veel geluk, want meestal komen we niet verder dan bakken regen en een hoopje natte sneeuw die door de uitlaatgassen in rap tempo wordt omgetoverd tot vieze drab.

En dan kunnen we twee dingen doen. Of we kiezen voor écht winter wonderland en vertrekken bijvoorbeeld naar het betoverende Lapland óf we trekken richting het zuiden en overwinteren op een heerlijke winterzonbestemming.

Bejaardenoord

Al snel denken we bij overwinteren aan de bekende badplaats Benidorm waar jaarlijks een omvangrijke hoeveelheid bejaarden naartoe trekken om te genieten van een winters zonnetje.

Overwinteren is natuurlijk niet alleen weggelegd voor de gepensioneerden onder ons. Je eigen winterstekkie zit er misschien niet in, maar er zijn voldoende andere redenen om buiten een welverdiende vakantie ergens te overwinteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van het volgen van een taalcursus? Of het uitvoeren van vrijwilligerswerk?

Genoeg mogelijkheden en Benidorm is dan wel degelijk een goede uitvalsbasis. Wil je deze kant op, maar heb je geen zin om je avonden zonder leeftijdsgenoten door te brengen, dan kun je ook kiezen voor steden zoals Valencia of Alicante. Maar waarom er niet lekker tussenin zitten?

Xabia

Xabia, of ook wel Jàvea genoemd, is een stadje aan de Costa Blanca gelegen tussen Valencia en Alicante. Het is geen grote stad, maar het staat wel bekend om de mooie stranden, panoramische uitzichten, het aangename klimaat en een gezellige boulevard. Ook niet verkeerd toch?

Met gemiddeld zo’n 300 dagen zon per jaar en dagtemperaturen die in de winter niet verder zakken dan een graad op 16, is ook Xabia een geschikte winterzonbestemming. Zwemmen in de winter is misschien wat aan de koude kant, maar vanwege de aangename temperaturen en de vele zonuren loopt het kwik regelmatig op tot een graad of 20. Een prima temperatuurtje om te vertoeven op het terras, voor een mooie strandwandeling of zelfs even pootjebaden.

Mooiste strand van Spanje

In Xabia herbergt een strand dat zich het mooiste strand van Spanje mag noemen. Verwacht geen wit strand met hoge palmbomen zoals in de tropen, het blijft wel Spanje, maar het kiezelstrand omringd door uitpuilende rotsen is voor Europese begrippen best aardig te noemen.

Het stadje kent echter nog meer noemenswaardige stranden. Met veel kiezelstranden is een geschikte plek voor je handdoek vinden soms een uitdaging, maar verder mag een bezoek aan een van deze stranden de pret niet drukken. Ze zijn rustig, worden omringd door fraaie rotsformaties en leveren daarmee ideale snorkelplekken op.

Bezoek o.a. eens Cala Ambolo, Cala Blanca en Cala Sardinera.

Met je handdoek liggend op een zandstrand is toch net wat aangenamer. Je vindt er in Xabia één, Playa El Arenal, aan de rand van het centrum aan de kust. Dit is ook het enige strand met een boulevard waar je een stranddag prima kan afsluiten met een etentje of cocktail.

Panoramische uitzichten

Voor Spaanse begrippen mooie stranden, staat Xabia om nog iets bekend. Namelijk de vele uitkijkpunten die panoramische uitzichten bieden. Zo heb je o.a. het bekende uitkijkpunt vanaf de Montgó berg met een hoogte van 753 meter. Maar eigenlijk vind je rondom Xabia wel meer uitzichtpunten die je een panoramisch uitzicht bieden.

Javea Spanje

Aanrader: een korte wandeltocht (60m naar beneden over onvlak pad) brengt je naar Cap Prim. Hier ben je misschien wel op een van de mooiste plekjes van Xabia en heb je aan de ene kant een panoramisch uitzicht over de stad en aan de andere kant een panoramisch uitzicht over zee en flinke rotspartijen.

Op zoek naar een andere zonzekere winterbestemming? Wat dacht je van Curaçao?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *