Nederland waterland: 5 zeilroutes in het noorden van het land

Hoe wij onze wereldreis bij elkaar (be) spaarden
Hoe wij onze wereldreis bij elkaar (be)spaarden
9 mei 2017
Route noordereiland Nieuw-Zeeland
Route noordereiland Nieuw-Zeeland
15 mei 2017

Nederland waterland: 5 zeilroutes in het noorden van het land

5 zeilroutes in het noorden van Nederland

In het voorjaar wanneer de zon weer begint te schijnen en de temperatuur stijgt, worden de zeilboten weer ter water gebracht. Met onze meren en omringende oceaan is er zeilvariatie in overvloed.

Hijs de zeilen en vaar mee met de 5 leukste zeilroutes in het noorden van het land.

#1 Rondje Noord-Holland
Een bekende route onder gevorderde zeilers is het rondje Noord-Holland. Vanaf IJmuiden maak je de oversteek richting Texel en terug via het IJsselmeer, Markermeer en het IJ. Binnen deze route moet de Noordzee en Waddenzee worden overgestoken en dat vraagt om een ervaren kapitein. Zandbanken die verplaatsen, verraderlijk weer en getijden zijn zaken waar je rekening mee moet houden.

Tijdsduur: weekend
Zeilniveau: gevorderd
Leuke havens onderweg: IJmuiden, Texel en Enkhuizen


#2 IJsselmeer/Markermeer – Vlieland
Een andere bekende en uitdagende zeilroute voor gevorderde is een tochtje richting Vlieland en weer terug. Ook hier mag je een dagje spelen op het zoute. Volgens kenners is Vlieland de meest leuke haven van de Waddeneilanden. Het strand ligt naast de haven en het dorpje is op loopafstand. Vanaf het IJsselmeer ga je via Kornwerderzand de Waddenzee op, afhankelijk van o.a. de diepgang van je schip en je navigatie mogelijkheden zijn er verschillende routes die naar Vlieland gaan. De juiste timing is belangrijk bij vertrek vanuit Kornwerderzand. Zorg dat je stroming mee hebt naar Vlieland, maar dat het tij bijna keert zodra je bakboord richting de haven gaat.

Tijdsduur: weekend
Zeilniveau: gevorderd
Leuke havens onderweg: Harlingen & Vlieland

5 zeilroutes in het noorden van Nederland

#3 Rondje Markermeer
Het meest bekende zeilmeer van Nederland leent zich ook uitstekend voor een weekendje weg op het water met een aantal leuke havens op de route. Hoewel het meer druk kan zijn op zomerse dagen, is het goed te doen voor de gemiddelde zeiler. Met goed weer is er altijd land in zicht, maar door de geringe diepte van het Markermeer kan bij het omslaan van het weer er al snel een korte en steile golfslag ontstaan. Onthoud dan altijd dat je met een zeilboot onderweg bent, al zeilend kom je er beter doorheen dan op de motor.

Tijdsduur: weekend
Zeilniveau: gemiddeld
Leuke havens onderweg: Muiden, Volendam, Hoorn & Enkhuizen

Haven Volendam

#4 Rondje IJsselmeer
Iets minder aantrekkelijk is het IJsselmeer, maar via deze weg kun je wel makkelijk richting de Friese wateren. Tijdens zomerse dagen is het hier rustiger en vaart men veelal dezelfde route wat voor minder uitwijkmanoeuvres zorgt. Zeil je zuidwaarts met een stevige zuidwester probeer dan enigszins aan hogerwal te blijven, voor de kust van Stavoren ligt de (duidelijk gemarkeerde) ondiepte ‘Vrouwezand’. Ook op het IJsselmeer geldt dat door de geringe diepte er een steile en korte golfslag kan ontstaan.

Tijdsduur: weekend
Zeilniveau: gemiddeld
Leuke havens onderweg: Enkhuizen, Makkum, Lemmer & Medemblik

#5 Rondje Friese wateren
Leuk voor de kleinere zeilboten en de beginners onder ons zijn de Friese wateren. De route en navigatie is eenvoudig en een rondje geeft je tot wel een midweek plezier op het water met veel leuke havens onderweg. Voor wie langer de tijd heeft is het nu mogelijk om de Elfstedentocht route te varen, met een afstand van ruim 200km. In de zomer zijn er daarnaast geregeld watersport evenementen en zijn er genoeg kampeerplekken te vinden voor wie met een zeilbootje onderweg is (Valk, Fox, etc).

Tijdsduur: midweek
Zeilniveau: beginner
Leuke havens onderweg: Sneek, Heeg, Langweer & Grou

5 zeilroutes in het noorden van Nederland

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *