Koningspad in Zweden

Utrechtse woorden en gezegden
Utrechtse woorden en gezegden
12 december 2015
Reisvideo: husky safari Lapland
Reisvideo: Husky safari Lapland
8 maart 2016

Koningspad in Zweden

Koningspad Zweden

Wat is het Koningspad in Zweden?

Het koningspad is het bekendste en tevens het populairste wandelpad gelegen in het noorden van Zweden. Dit wandelpad begint bij het startpunt Abisko in het noorden en loopt naar Hemavan in het zuiden. In totaal is het koningspad in Zweden zo’n 425 kilometer lang.

Wanneer je de het koningspad helemaal zou wandelen kom je onder andere langs Kebnekaise. Dit is een dubbeltoppige berg waarvan de meest zuidelijke top het hoogste punt van het land is. Daarmee is de Kebnekaise dan ook de hoogste berg van Zweden. Verder kom je ook langs verschillende dorpjes en nationale parken. Vier van deze nationale parken zijn gelegen in Laponia welke door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst.

De moeilijkheidsgraad om het koningspad in Zweden te bewandelen is gemiddeld. De wandelpaden zijn goed onderhouden en er zijn bruggetjes en zelfs roeiboten (zomerseizoen) beschikbaar om meren over te kunnen steken. Op plekken waar het wat drassig is zijn loopplanken neergelegd.

Wandeltocht Koningspad Zweden

Een meerdaagse wandeltocht over het koningspad in Zweden is populair bij hikers van verschillende niveaus. De populairste route loopt 105 km van Abisko tot Nikkaluokta waar je gemiddeld een week over doet. Het treffen van enige voorbereiding en wat vooronderzoek over de locatie kan geen kwaad. Om je wat op weg te helpen heb ik wat handige weetjes voor je op een rij gezet.

Muggenseizoen Zweden
De beste periode om je wandeltocht over het koningspad in Zweden te maken is tussen juni en september. Wel moet gezegd worden dat je de maand juli beter kunt overslaan. Het muggenseizoen in Zweden loopt ongeveer van begin juli tot halverwege augustus, maar vooral de maand juli is favoriet bij onze stekende vrienden.

Berghutten
Onderweg kom je een aantal berghutten tegen die je verschillende voorzieningen bieden. Verdiep je er even in, want niet elke berghut kan je alle voorzieningen bieden. Ze zijn in de zomermaanden open vanaf eind juni en sluiten weer halverwege september. De berghutten liggen netjes op dagafstanden van 10 tot 20 km van elkaar en je kan er overnachten, koken en/of voorraad inslaan voor onderweg.

Het koningspad in Zweden is populair onder wandelliefhebbers en tijdens de zomermaanden is het daarom aan te raden om je plekje te reserveren wanneer je niet van plan bent om een eigen tent mee te nemen. Reserveren kan op de website van Swedish Tourist Assocation.

Vervoer naar Koningspad Zweden
Het koningspad ligt hoog in het noorden van Zweeds Lapland. Het ligt afgelegen in de laatste wildernis van Europa, maar toch is de locatie redelijk eenvoudig te bereiken. Met de auto heb je natuurlijk de mogelijkheid om een hele rondreis door Zweden te maken, maar heb je minder tijd dan heb je de optie tussen het vliegtuig en de trein. Vliegen moet je sowieso richting de hoofdstad Stockholm. Vanaf daar kun je een binnenlandse vlucht pakken richting Kiruna en vanaf daar de trein richting Abisko of de bus richting Nikkaluokta pakken, of je kiest vanaf Stockholm de nachttrein die je direct naar het startpunt Abisko brengt. Zorg wel dat je reserveert want de trein kan snel vol zitten. Tickets boek je online via ACP Rail International.

Ook handig te weten

  • Er zijn genoeg rivieren en meren aanwezig die gebruikt kunnen worden als drinkwater. Steeds 1 liter p.p. meenemen is voldoende.
  • Hou rekening met sterke weersveranderingen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden of zelfs meer, maar ook nog steeds rond het vriespunt zijn. Daarnaast is weer onvoorspelbaar en kan het binnen een uur geheel omslaan. Hou daarom rekening met beide uitersten.
  • Vermijd de Fjällräven Classic die meestal in de maand augustus plaatsvindt. Je vermijdt dan een evenement met 2000 wandelaars!
  • Je mag kamperen in de natuur tijdens je wandeltocht op het koningspad in Zweden. Behalve in Abisko N.P, daar is het verboden.
  • De markering en de paden zijn goed, de kans op verdwalen is klein.
  • Het niveau is gemiddeld en daarom ook goed te doen voor de minder gevorderde hiker, maar met eventuele slechte weersomstandigheden en een flinke bepakking op je rug kan je alsnog aan een zware tocht beginnen. Bereid je daarom goed voor en train voldoende.

Heb jij wel eens een wandeltocht gemaakt over het beroemde Koningspad in Zweden?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. ivonne schreef:

    Wow, wat een gave route zeg! Echt geweldig om die te doen. Ik wens je alvast heel veel plezier deze zomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *