In de winter naar Lapland

Reisvideo: Eerste keer backpacken Thailand
Reisvideo: Eerste keer backpacken in Thailand
19 mei 2016
Traditionele feesten wereldwijd
8 traditionele feesten wereldwijd
10 juni 2016

In de winter naar Lapland

In de winter naar Lapland

Voor een unieke reiservaring hoef je niet per se Europa uit. In het hoge noorden tref je Lapland waar je vooral in de winter een bijzondere reis kunt maken.

Lapland ligt verdeeld over Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een stukje Rusland. De winterse activiteiten voor een reis naar Lapland zijn vooral te vinden in het deel van Finland en Zweden.

Husky safari Lapland

De meest bekende winterse activiteit in Lapland is ongetwijfeld de husky safari. Met een slee en een ploeg husky’s voorop trek je door het winter wonderland van Lapland. De tochten zijn verschillend. Zo kun je kiezen voor een dagtrip, maar ook kiezen voor een meerdaagse tocht waarbij je in een primitief huisje overnacht midden in de Laplandse wildernis.

Alaskan husky VS Siberische husky
De husky’s die je slee voorttrekken tijdens dit soort tochten zijn niet dezelfde husky’s zoals wij die kennen. De Siberische husky die wij kennen zijn weliswaar sterk, energiek en zijn geen koukleumen, maar zijn wel minder geschikt voor lange afstanden. Voor de lange afstanden met een slee in de kou is de Alaskan husky de perfecte match.

Alaskan Husky safari Lapland

Wie denkt dat de honden er geen plezier aan beleven hebben het mis. Deze honden zijn eerder ongelukkig wanneer ze niet werken. Ze zijn dan voortdurend aan het rennen, springen en blaffen omdat ze hun energie niet goed kwijt kunnen. Ook wanneer ze alle bewegingsvrijheid hebben die ze willen. ‘Werken’ is helemaal hun ding. Wij zien het als werken, zij zien het vooral als iets leuks waarin ze hun energie goed kwijt kunnen.

Dat is ook goed te merken tijdens het sleeën. Zodra je stilstaat met de slee beginnen de honden te blaffen en te trekken. Ze zijn zelfs zo energiek en willen zo graag, dat je de slee letterlijk op zijn kant in de sneeuw moet leggen om ze op hun plek te houden. Stap je zomaar af, dan gaan de honden er in volle vaart met de slee vandoor. Tijdens het voortrekken van de slee zijn ze helemaal in hun element en stil! Dan besef je pas hoe stil het eigenlijk in de omgeving is en hoe bijzonder het landschap in Lapland is. Het voelt totaal niet Europees aan.

Reisverslag Husky safari

Wil je zelf eens een husky safari beleven? Kies dan voor de meerdaagse tocht, waarbij je de wildernis trotseert met je eigen husky team, luncht in de sneeuw op rendierhuiden, overnacht in een afgelegen primitieve wildernis hut en eten kookt boven het zelf gemaakte kampvuur. Het kost wat meer geld, maar dat is het ruimschoots waard! Benieuwd naar een reisverslag om een idee te krijgen? Lees dan dit reisverslag over de meerdaagse husky safari in Lapland

Sneeuwscooter

In de winter in Lapland ligt er zo’n dikke pak sneeuw die soms wel dagelijks wordt ververst, dat veel bewoners zich vervoeren met een sneeuwscooter. Tijdens een georganiseerde trip kun je ook kiezen voor een tocht op de sneeuwscooter.

Ga een keertje op zo’n voertuig door het mooie winterse landschap, maar meer dan een paar uur of een dagtochtje is niet nodig. Bewoners hebben jarenlange ervaring en beheersen het voertuig tot in de puntjes. Hun bewegingen en trucjes lijken daardoor kinderspel. Maar niets is minder waar. De sneeuwlaag is zo dik dat voortbewegen zonder ervaring een hele opgave is. Sturen is zwaar en je komt regelmatig vast te zitten in de dikke laag witte poeder. Dat ben je al snel zat…

Sneeuwscootertocht

Wandelen en langlaufen

Langlaufen, je moet er van houden. Maar het gebied leent zich uitstekend voor langlauf- of wandeltochten. Lekker met je latten door de dikke poedersneeuw en genieten van het bijzondere winterse landschap.

Ga je voor de eerste keer langlaufen? Vergis je dan niet in de zwaarte van zo’n tocht. Het ziet er misschien makkelijk uit, maar je glijdend voortbewegen door die dikke witte laag sneeuw kan behoorlijk uitputtend zijn. Kies dan eerst voor een korte route en anders is wandelen misschien een betere optie.

Wintersport Lapland

Velen weten het niet, maar in Lapland kun je ook prima wintersporten. Het is weliswaar niet zo groot als in bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk, maar mogelijk en mooi is het zeker. En bijkomend groot pluspunt is dat deze wintersportgebieden nog niet zijn ontdekt door de massa toeristen. Zo kan het zomaar zijn dat je een piste helemaal voor jezelf hebt!

Op mijn YouTube kanaal heb ik een compilatie reisvideo online staan met o.a. beelden van een husky safari en sneeuwscooter tocht. De video kun je hier bekijken.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *