HafenCity & Speicherstadt in Hamburg

Reisverslag: Kings Trail avontuur
Reisverslag: kort, maar krachtig Kings Trail avontuur
18 augustus 2016
Metrostations Stockholm
Metro stations vormen kunstgalerij in Stockholm
24 augustus 2016

HafenCity & Speicherstadt in Hamburg

Wat te doen in Hamburg

HafenCity is een stadsdeel gelegen in het hippe Hamburg, dat zich de op één na grootste stad van Duitsland mag noemen. Het stadsdeel is centraal gelegen in het district Hamburg-Mitte en wordt gevormd door een aantal riviereilanden van de bekende rivier de Elbe.

Oud en nieuw komen samen in HafenCity

In HafenCity vind je een mix van oude en nieuwe architectonische gebouwen waar je uren rond kan slenteren. Het contrast tussen oud en nieuw is groot en zal je daarom op elke hoek van de straat opnieuw verbazen.

De woonwijken van de eilanden Kehrwieder en Wandrahm werden gesloopt in 1883 om plaats te maken voor de vrijhandelszone en douane voor de haven van Hamburg, die na Rotterdam en Antwerpen de grootste van Europa is. Door de sloop mochten maar liefst 20.000 inwoners op zoek naar een andere woonruimte. De ruimte werd opgevuld met de eerste pakhuizen van de Speicherstadt die in 1888 in gebruik werden genomen.

Op dit moment wordt HafenCity grootschalig herbevolkt met moderne architectonische woningen, kantoren en hotels die als paddenstoelen uit de grond schieten. Het contrast met de oude Speicherstadt wordt daarom alleen maar groter. De bedoeling is om het aantal inwoners van bijna 2000 in het jaar 2013 binnen 10 jaar op te schroeven naar 12.000 met in de wijk kantoorruimtes die plek moeten bieden voor maar liefst 45.000 werknemers. Deze stadsontwikkeling wordt door zijn omvang tot de grootste van Europa gerekend.

HafenCity Hamburg

Oude pakhuizen in Speicherstadt

Speicherstadt is gelegen in het stadsdeel HafenCity en vormt een magazijn vol met oude pakhuizen die diende voor de haven van Hamburg. Dit op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatste havenmagazijn is met een oppervlakte van 300.000 m² het één na grootste intact gebleven historische havenmagazijn van de wereld!

Het gehele complex aan pakhuizen is gebouwd tussen 1883 en 1927, waarvan de eerste in 1888 in gebruik werden genomen. Elk pakhuis had meerdere verdiepingen en zowel een toegang vanaf het water als vanaf de kade.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ongeveer de helft van de magazijnen verwoest door geallieerde bombardementen. Tussen 1949 en 1967 werd de Speicherstadt deels herbouwd.

Op dit moment wordt een deel van de pakhuizen nog steeds gebruikt als opslagplaats voor goederen. Zo liggen er producten als koffie, cacao en tabak opgeslagen, maar vind je hier ook de grootste opslagplaats voor Oosterse tapijten (geschatte waarde: 1,6 miljard euro). Het overige deel is ingericht als winkel, museum, hotel en horecagelegenheid.

Wat te doen in Hamburg

Een bezoek aan HafenCity & Speicherstadt

Tijdens je bezoek in het hippe Hamburg mag je HafenCity en Speicherstadt beslist niet overslaan. Het contrast bekijken tussen oude en nieuwe gebouwen is er eentje waar je je uren mee kunt vermaken. Speicherstadt is een fysiek mooi stukje geschiedenis en dé plek voor mooie foto’s van Hamburg. Vergeet ook zeker niet een rondvaart te maken door de gigantische haven van Hamburg.

Wat er nog meer te doen is in Hamburg lees je hier.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

1 Comment

  1. Jenny - IkReis schreef:

    Ik was twee weken geleden in Hamburg. Ik vond Speicherstadt er mooi!

    Zo leuk om op een zonnige dag langs pakhuizen en grachten te slenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *