In de rubriek ‘wereldverbeteraars’ interview ik mensen die de wereld op een duurzame manier een beetje mooier maken. Want hoe doe je dat eigenlijk, de wereld een beetje mooier maken? Daarom ga ik op zoek naar wereldverbeteraars – klein en groot – om hun verhalen, tips en kijk op een duurzaam leven te delen. Lees mee en laat je inspireren!
Dit keer interview ik Melanie, die samen met haar man Arno en drie kinderen op dit moment in een camper woont en op zoek is naar een boerderij om daar een zelfvoorzienend en groen paradijs van te maken.
#1 Even voorstellen: wie ben je?
Ik ben Melanie Bakker, ik ben 27 jaar, en ik woon op dit moment in onze camper samen met mijn man Arno, onze 3 kinderen Mara, Boaz en Lior, onze hond Bolek en onze nijlgans Goosy. Op dit moment ben ik huismoeder, maar dan zonder huis haha. Ik heb nu geen baan of beroep. Maar ik ben wel druk bezig met het opzetten van een online concept om daarmee mijn passie voor het pure leven over te brengen. Daarnaast ben ik “boerin” maar op dit moment nog zonder boerderij, al zijn we druk bezig daar verandering in te brengen ;-)
#2 Wat betekent een duurzame en betere wereld voor jou?
Dit is een lastige! Voor mij betekent een duurzame en betere wereld beginnen bij de basis. Dat we nadenken: hoe wordt ons eten verbouwd? Staan wij hier achter? Is dit op een manier waarbij de grond vruchtbaar is en blijft? Ook voor onze kinderen en kleinkinderen? De wereld een stukje groener maken. Duurzaam leven betekent voor mij bewust leven. Bewuste keuzes maken. Genieten van het leven en wat de aarde te bieden heeft, maar niet alles voor jezelf gebruiken. Ook wat “over” laten. En het materialisme loslaten. Ik kan zelf heel erg genieten van de basis dingen van het leven. De was ophangen in de zon, een berg beklimmen of een heerlijk gezonde maaltijd koken met biologische ingrediënten van boeren die ik ken.
De omslag in mijn leven begon toen ik 17 was en uit huis ging. Ik ging Internationale Ontwikkelingsstudies studeren in Wageningen en woonde in Ede. Ik fietste elke dag op en neer en genoot daar echt van. Ik zag het niet als een “last”. Ik werkte toen al een paar jaar op een biologisch varkensbedrijf en kon nu ik uit huis was, eindelijk zelf bepalen wat ik kocht en wilde eten. Dus vanaf toen ging ik naar biologische winkels. Door mijn studie ontmoette ik allerlei mensen die ook bewuste keuzes maakten en allerlei “wereldverbeteraars”. Mensen die een positieve bijdrage willen leveren of iets willen veranderen. Eerlijk gezegd voelde ik me op die opleiding en met mijn gekke kleding en biologische boodschappen – haha – voor het eerst “thuis” en op mijn plek. Voor mij was het geen omslag, maar thuiskomen. Het paste helemaal bij mij, en nu nog steeds.
#3 Wat is er volgens jou voor nodig om die ideale wereld te bereiken?
Mijn man en ik liggen hier mee helemaal op 1 lijn, het is niet alleen mijn visie maar meer die van ons :-) Wij willen zelf graag iets doen in de tijd dat we nu hier zijn en waar we ons goed over voelen. Wat voelt als een positieve bijdrage. Wij vinden dat iedereen zelf mag bepalen en zelf mag bedenken wat hij of zij zou willen doen. Iedereen heeft andere passies en talenten die hij of zij kan benutten om de aarde nog mooier te maken :-)
Maar voor ons betekent het een groen paradijs creëren. Een boerderij zoals 100 jaar geleden. Met allerlei verschillende dieren. Een voedselbos. De principes van permacultuur toepassen. Een prachtige paradijs plek. Waar we ook mensen ontvangen die op onze plek op vakantie willen komen. Of mensen die toe zijn aan een tijdje “er tussenuit”. We willen in de toekomst ook rondleidingen gaan geven en ik wil graag een stukje coaching gaan doen en ezelwandelingen organiseren. Zelfvoorzienend leven. Misschien nog producten maken zoals yoghurt en kaas. Maar we nemen er de tijd voor, om te ontdekken wat we het leukste vinden om te doen en wat bij ons past. We hebben genoeg plannen ;-) maar niet alles hoeft ook gerealiseerd te worden. En zeker niet binnen 5 jaar, haha.
Ik weet dat veel mensen eenzelfde visie hebben over hoe we ons voedsel kunnen verbouwen. Dat veel mensen bezig zijn met permacultuur, voedselbossen, eigen groente verbouwen, dieren houden op een andere manier en kleinschalig boeren. En ik hoop dat deze beweging groeit en bloeit. Ik zie dat daardoor de wereld echt groener en mooier wordt! Natuurlijk is dat niet alleen in de boerderij-wereld. Maar ook in andere beroepen kunnen we meer naar de basis gaan. Ik raad mensen echt aan hun eigen unieke talent te ontdekken en vanuit passie te gaan leven. Want elk mens heeft deze aarde iets te bieden :D
#4 Wat doe jij zelf allemaal om de wereld een beetje mooier te maken?
Wij wonen op dit moment in onze camper, maar hiervoor hebben we een jaar een huurhuis gehad waar we ook een mini groentetuintje hadden. Daarvoor hebben we ook 4 jaar een koophuis gehad. We hadden toen geen gasaansluiting, maar een houtfornuis die ook ons water verwarmde. We stookten zuinig en hadden ook onze boiler en vloerverwarming op het fornuis aangesloten. Het was een klein oud boerderijtje middenin een Drents dorpje. De vorige eigenaar had er zelf een klein houtfornuis in gemetseld en dat inspireerde ons om zelf ook voor een zelfde soort systeem te kiezen. Wij hadden ook 12 zonnepanelen.
We wonen nu in de camper omdat we op reis zijn gegaan. Op zoek naar onze boerderij. We waren al jarenlang op zoek en gingen eigenlijk nooit op vakantie, alleen maar op “huizenjacht” haha. Maar we vonden nooit een plek die goed voelde. In oktober 2019 waren we het zoeken zo zàt, dat we besloten de helft van onze spullen te verkopen/weg te geven en een camper te kopen om gewoon te GAAN. En we zien wel wat we tegenkomen. Sinds juli 2020 zijn we onderweg… Op dit moment werken we voor een half jaar op een boerderij in Noord-Frankrijk. Maar hierna reizen we weer verder.
Bewuste keuzes die we nu al maken zijn: we eten bijna 100% biologisch en zoveel mogelijk lokaal. Verder kopen we veel tweedehands kleding, soms ook nieuw maar dan proberen we het van biologisch katoen of wol te kopen. We reizen dus wel, maar omdat we in de camper wonen hebben we niet zoveel spullen en shoppen we niet onnodig. Al kopen we weleens wat speelgoed voor de kinderen of een interessant boek over permacultuur, dat kunnen we niet altijd weerstaan haha.
Ons toekomstige huis zal weer een houtfornuis met watersysteem krijgen en een paar zonnepanelen. We denken ook aan een klein windmolentje of een ander systeem wat energie opwekt, zoals een klein watermolentje. Verder hangt het af van de plek die we vinden. Of het een aardehuis wordt of een “normaal” huis met duurzame energie etc. Misschien gaan we wel een paar jaar in onze camper wonen en bouwen we langzaam een huis van klei. Maar een composttoilet en regenwateropvang staat sowieso ook op ons wensenlijstje!
#5 Je bent bezig met De Boerdereis. Kun je ons daar meer over vertellen?
De Boerdereis is simpel gezegd “ De reis naar onze Boerderij”. Waarbij we eigenlijk niet op zoek zijn naar een “normale boerderij” zoals je die in Nederland veel hebt, maar meer een kleinschalige biologische boerderij. Waar wij graag een voedselbos willen maken en op basis van permacultuur willen gaan werken. Samen met dieren.
Toen wij elkaar ontmoetten in 2013 wilden we beide al boer en boerin worden. En vanaf dat we elkaar ontmoetten waren we samen en op zoek naar onze plek. Door de jaren heen is ons beeld van een boerderij eigenlijk veranderd. We hebben veel normale boerderijen bezocht, zoals met 200 melkkoeien in Denemarken, maar ook bedrijven in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Portugal zijn we geweest. Onze droom veranderde langzaam. We leerden het idee van voedselbossen kennen, permacultuur, we zagen steeds meer woestijnvorming… steeds meer droogte of extreem veel regen… En een bodem die minder vruchtbaar werd, overal scheuren kreeg van de droogte, het water tijdens hevige regenval niet meer kon vasthouden… Erosie… Problemen bij boeren.
En het idee van ons hele leven lang koeien melken, 2 keer per dag, en veel van hetzelfde werk sprak ons niet meer aan. Wat draagt dat bij aan de wereld? Begonnen wij steeds meer te denken. Daarom is ons beeld van onze plek veranderd en staat bodemkwaliteit en vruchtbaarheid bovenaan. Dit willen we gaan doen d.m.v. permacultuur principes en ook door een voedselbos aan te leggen. Door dieren te houden op een manier die goed voelt en niet voor alleen maar productie en winst. En omdat we niet alleen op een boerderij willen zitten, willen we ook graag het sociale stukje erbij met toerisme, rondleidingen, coaching etc.
Het mag zich allemaal wel vormgeven. Daar hebben we wel vertrouwen in.
#6 Wereldverbeteraars krijgen soms ook een hoop kritiek over zich heen. Zo zouden ze te activistisch zijn en anderen hun ideeën te veel willen opleggen. Hoe ga jij daar mee om?
Het is inderdaad zo dat mensen die iets anders willen gaan doen of dingen anders voor zich zien… veel kritiek krijgen. Wij ook. Mensen beginnen altijd over de financiële kant van het verhaal en over hoeveel “winst” we ermee denken te gaan behalen. Terwijl in onze ogen geld absoluut niet het doel is, en ook niet zou moeten zijn. Zeker niet als je boer bent. Dan zou dierenwelzijn en bodemkwaliteit en dat soort belangrijke dingen op 1 moeten staan.
Wij proberen wel mensen te laten nadenken over geld en hoe belangrijk geld eigenlijk is, of juist niet ;-) Ook hebben we interessante gesprekken met boeren. Hoe zij erover denken en hoe wij er soms anders over denken. Ik ben totaal niet bezig met kritiek hebben op anderen of kijken naar hoe zij het doen. Ik zoek wel naar inspirerende plekken om te bezoeken en ervan te leren. We ontmoeten mensen die al gedaan hebben wat wij willen gaan doen of die iets anders doen en dan leren we daar ook weer van. Zoals biologische boeren hier in de buurt in Noord-Frankrijk die zelf kaas en brood maken. Het is niet 100% onze droom, maar het is wel super inspirerend en leerzaam!
Ik moet zeggen dat ik eerder van kritiek weleens onzeker werd. Soms wilde ik mijn droom weleens in de prullenbak gooien, haha. Soms had ik er weken, zo niet maandenlang last van. Maar nu ik steeds meer achter mijn eigen passie en droom sta, ik het helemaal voel, het helemaal ‘klopt’ voor mij, kunnen opmerkingen mij niet meer zo erg raken. Ik kan het veel makkelijker bij hun laten. Zij kijken er zo tegenaan en daar hoef ik niets mee. Ik hoef dat niet te veranderen of er iets van te vinden. Dat zij bijvoorbeeld alleen naar het geldstukje kijken, dat is hun ding. Dat zegt meer over hun dan over mij.
Ik kijk liever naar of mijn droom mij gelukkig maakt, of ik me er goed bij voel en waarom ik dit wil. Ik ga er in toekomst wel genoeg geld aan verdienen zodat ik ervan kan leven. Daar geloof ik in en daar heb ik vertrouwen in.
#7 Heb je tips voor lezers die hun leven ook willen verduurzamen en de wereld een beetje mooier willen maken, maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen?
Begin bij jezelf is zo’n cliché haha, maar het klopt denk ik wel! Maar daarmee bedoel ik niet alleen het stukje duurzamer leven! Ik bedoel juist ook het stukje: wie ben jij, wat is jouw passie, wat zijn jouw talenten, wat zou jij willen neerzetten en wat is jouw missie? Dat je daar achter komt en daarvoor gaat. Dan wordt de wereld sowieso al mooier 🍀👐
#8 En tot slot, waar kunnen we jou en jouw weg naar een mooiere wereld het beste volgen?
We zijn op dit moment druk bezig met een logo en website ontwerpen, maar die is nog niet online en ook mijn online concept zit nog in de ontwerpfase :-) Maar we hebben wel al een Facebookpagina van OERvrouw en De Boerdereis met onze zoektocht naar een geschikte boerderij die The Farm to Bee zal heten.