Hoe duurzaam leven en reizen ook leuk kan zijn

Augustus 2018: drukte, camper “af” & bijna op roadtrip!
31 augustus 2018
In beeld: project camper 1.0
15 september 2018

Hoe duurzaam leven en reizen ook leuk kan zijn

Ervaren reizigers zijn zich soms meer bewust van de gevolgen van klimaatverandering dan anderen. Simpelweg omdat ze de gevolgen met eigen ogen hebben gezien. Duurzamer leven willen we dan ook best wel, maar duurzaam reizen gaat ons vaak net een stap te ver.

Maar waarom eigenlijk? Is het omdat we het gevoel hebben onze passie te moeten opgeven? Of misschien omdat we een verkeerd beeld hebben van duurzaam reizen? Een beeld waarbij je met iets te hoog opgetrokken sokken en een afritsbroek gaat kamperen in een eco-tent en water filtert in de nabij gelegen rivier? Duurzaam leven en reizen kampt geregeld nog met een geitenwollensokken imago, maar naar mijn mening is dat geheel onterecht. Duurzaam leven en reizen kan ook heel leuk zijn en tegelijkertijd kunnen er grote sprongen worden gemaakt ter voorkoming van klimaatverandering. Want laten we eerlijk zijn, ons reisgedrag praten we vooral goed door elders kleine aanpassingen te maken. Afval scheiden, minder vlees eten, een dopper meenemen en een boom planten bij het boeken van een vliegticket bijvoorbeeld. Helaas is dat dweilen met de kraan open. Voor een retourtje Bali moeten namelijk 1000 bomen p.p. geplant worden om de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren. Dat doet natuurlijk niemand…

We moeten duurzaam leven en reizen leuk maken en dan zal je zien dat heel veel niet eens zoveel moeite kost.

Duurzaam leven en reizen leuk maken

Duurzaam bezig zijn gaat om het totaalplaatje en daarom zijn er wel degelijk mogelijkheden om te kunnen blijven reizen. Maar met kleine veranderingen en ons slechte gedrag goed praten gaan we er niet komen. Kijk dan ook vooral naar wat een duurzame levensstijl oplevert in plaats van wat ingeleverd moet worden. Met een andere blik kan duurzaam leven en reizen ineens heel leuk worden, heb ook ik mogen ondervinden. Mijn ervaringen en aanpassingen deel ik dan ook graag, inclusief een kritische noot naar mezelf. Want ook ik heb natuurlijk mijn groene dilemma’s en last van goedpraat gedrag.

#1 Veganistisch eten
Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n foodie. Ik eet vooral omdat het noodzakelijk is, maar verder heb ik er maar weinig mee en eet ik vrij simpel. De overstap naar veganistisch eten was voor mij dan ook niet zo groot. Voor veel anderen zal veganistisch eten wel als een flinke opoffering voelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede vlees-, ei- en zuivelvervangers verkrijgbaar waarbij er qua smaak helemaal niet zoveel ingeleverd hoeft te worden.

Veganistisch eten Tel Aviv Anita ice cream
Vegan ijs in Tel Aviv

Wat veganistisch eten voor mij leuk maakt?
Ik voel me fysiek beter, eet aanzienlijk minder vet, suiker en zout (en dus gezonder), ben goedkoper uit met de boodschappen, verklein aanzienlijk mijn impact op het klimaat en doe niet meer mee aan dierenleed. Sushi is mijn uitzondering. Mijn guilty pleasure. Dan wil ik nog weleens sushi met zalm of kip nemen, maar dat is maar heel af en toe > zie je, ook ik praat goed ;-)

#2 Zuinige omgang met energie
Het voordeel is dat we in een huis met energielabel A wonen en geen gasaansluiting hebben. Ons huis wordt met restwarmte middels stadsverwarming (met schakelaar) verwarmt en koken doen we op een inductieplaat. Dat is natuurlijk al makkelijk scoren. Maar we maken ook gebruik van een slimme thermosstaat, we verwarmen alleen beneden en stellen de temperatuur in op 19 graden. Verder gaan we zuinig om met wassen en drogen, verlichten we ruimtes met spaarlampen en hebben we vrijwel alleen apparatuur in huis met energielabel A.

Wat zuinige omgang met energie voor mij leuk maakt?
Vooral omdat het nauwelijks moeite kost en het toch zorgt voor een leuke energierekening. We hebben een tweepersoonshuishouden, maar elk jaar krijgen we geld terug omdat we hetzelfde verbruiken als een eenpersoons- tot anderhalf persoons huishouden.

#3 Auto delen
Ik kocht een auto, maar omdat ik veel vanuit huis werk reed ik er maar zelden in. En als ik dan toch afspraken heb met klanten is het vaak op fietsafstand of beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De auto ging de deur uit en mocht ik toch iets nodig hebben dan pak ik de auto van Niels. Onze Volvo S90 uit 1998 is niet het meest zuinige exemplaar wat je kan kiezen, maar als youngtimer (zakelijk aantrekkelijk) en als passie van Niels mogen we dit van onszelf (daar hebben we weer een goedpratertje ;-). Gelukkig zit er nog een ‘zuinig’ aspect aan. De auto rijdt namelijk op lpg G3, de meest zuinige fossiele brandstof die er is.

Volvo S90 1998

Wat een auto delen voor mij leuk maakt?
Vooral het kostenplaatje. Dubbel preventief onderhoud, wegenbelasting en een autoverzekering kosten elke maand best wat geld. Door een auto te delen verlagen we onze vaste lasten terwijl het voor ons meer dan prima te doen is om de auto om en om te hebben.

#4 Weinig spullen kopen
Nieuwe spullen aanschaffen heeft op dit moment de grootste klimaatimpact. De productie kost veel water en energie, en ook het transport middels vrachtwagens, vliegtuigen en schepen is verre van milieuvriendelijk. Ik heb een hekel aan shoppen en dus zijn we maar weinig te vinden in winkelgebied. We kopen meestal alleen als het nodig is of als we iets echt graag willen en voor langere periode gebruiken.

Wat weinig nieuwe spullen kopen voor mij leuk maakt?
Toch ook weer die portemonnee. Elke paar maanden iets kopen in plaats van elke week bespaart veel geld. Maar naast een flinke besparing krijgen we er ook een opgeruimd huis van terug en zijn we minder materialistisch ingesteld. Een fijne bijkomstigheid!

#5 Duurzamer reizen
Met minder vliegen maken we grote klimaatsprongen, maar als reisliefhebber blijft het toch een dilemma. Er staan nu eenmaal ook landen op mijn wensenlijstje die ik alleen per vliegtuig kan bereiken (ah, nog een goedpratertje). Die landen hoef ik natuurlijk niet allemaal in één jaar te bezoeken en dus zou ik vaker kunnen spreiden en tussendoor voor duurzamere vormen van reizen kunnen kiezen. We hebben hierin een eerste stap gezet door het kopen van een bestelbus en deze om te bouwen tot camper. Een diesel welteverstaan, maar het is al zóveel beter dan het vliegtuig. Ook omdat we de camper zelfvoorzienend gaan maken door na onze eerste reis zonnepanelen op het dak te plaatsen. Vervolgens kunnen we er alle kanten mee op. Europa is groot en eigenlijk heb ik nog maar weinig van mijn eigen continent gezien als ik er zo over nadenk.

Wat alternatief reizen voor mij leuk maakt?
Creatief zijn in het bedenken van andere reismogelijkheden, maar het blijft lastig. Eigenlijk wil ik nog maar één of maximaal twee keer per jaar het vliegtuig in stappen. Vliegen is zo slecht voor het milieu, dat vaker eigenlijk niet meer te compenseren valt. Laat staan het verminderen van je algemene CO2 uitstoot. Ik wil de komende jaren dan ook veel met onze eigen camper op reis en daarnaast andere duurzame vormen van reizen uitproberen. Bijvoorbeeld met Nomad Cruise mee het water op of met de Trans Mongolië Express naar China. Best toffe alternatieven volgens mij!


Duurzaam leven of reizen wordt vaak als duur beschouwd, maar mijn ervaring is dat ik vooral veel geld bespaar. En het leuke is dat het nauwelijks moeite kost. Wat duurzaam leven en reizen mij écht oplevert:

 • Geld besparing
 • Betere gezondheid
 • Minder dierenleed
 • Opgeruimd huis
 • Minimalistischer
 • Creatief zijn in het bedenken van schonere en avontuurlijke reismogelijkheden

Best leuk toch! Daarnaast is het ook leerzaam en geeft het een voldaan gevoel om “goed” bezig te zijn. Maar ik ben er nog lang niet en weet dat ik nog veel meer kan verbeteren. Zo wil ik ook kijken naar andere veganistische producten en wil ik bij het aanschaffen van spullen vaker kijken naar tweedehands opties. Ook wil ik minder eten verspillen en proberen zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. En als laatste natuurlijk toch een manier weten te vinden om te kunnen reizen zonder zoveel uit te stoten dat ik met mijn gedrag meer dan één aarde nodig heb.

Hopelijk heb ik je de indruk kunnen geven dat duurzaam leven en reizen vooral ook heel leuk kan zijn en persoonlijk veel kan opleveren. Voldoening, wijsheid, maar bijvoorbeeld ook een grote besparing voor de portemonnee.

Heb jij nog tips voor mij of algemene leuke duurzaamheidstips? Laat dan een reactie achter :-)

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

3 Comments

 1. Denise schreef:

  In plaats van de verwarming op 19 graden te zetten (of eerder uitzetten voordat je gaat slapen) zou je ook een keer een dekentje kunnen pakken en de verwarming uitlaten ;) dat doen wij regelmatig wanneer het buiten erg koud is. En in plaats van kleding drogen in de droger, misschien nadenken over een droogrek? Werkt prima voor ons!

  Voor de rest vind ik het heel tof hoe je bezig bent. Kan ik nog van leren! Alhoewel ik al wel veel van je punten toepas, moet ik toch nog wel vaker vegetarisch/vaganistisch eten… vind dat punt toch wel erg moeilijk.

  • Shamira schreef:

   Dekentje pak ik er regelmatig bij (koukleum haha!), maar dan zet ik de verwarming niet lager dan 19 graden. Zou ik zeker eens naar kunnen kijken! De droger gebruiken we alleen voor beddengoed en handdoeken, kleding hang ik altijd uit :)

 2. Renco schreef:

  Leuk stuk! En laat me jou en alle anderen die graag duurzaam willen vliegen helpen: het kan wél duurzaam als je op biobrandstoffen vliegt! Wij (SkyNRG) leveren dagelijks aan KLM en zijn ook bezig met het ontwikkelingen van een consumentenprogramma.
  Overigens, verpakkingen om groente/fruit zijn niet per definitie slecht. Zonder verpakkingen vergaan de producten veel sneller, wat vaak tegengegaan wordt door ze te behandelen met schadelijke chemicalien die een veel hogere impact op het milieu kunnen hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *