Écht groen reizen doe je zo

Reizen als vluchtgedrag
Reizen als vluchtgedrag?
9 maart 2018
Digital nomad beroepen
Digital nomad beroepen
23 maart 2018

Écht groen reizen doe je zo

Echt groen reizen doe je zo

Boven gemiddeld vaak reizen en je toch hard maken voor het milieu. Het is misschien wat hypocriet, want als reiziger hebben we nu eenmaal niet zo’n schone voetafdruk. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om ook als reiziger groen te leven, maar dat gaat wel verder dan een beetje compenseren.

De wereld lijdt steeds meer onder klimaatverandering en als reiziger kun je dat met eigen ogen aanschouwen. Niet vanaf de bank kijkend naar het acht uur journaal, maar live op een bestemming pal voor je neus. Zo zag ik gletsjers in Nieuw-Zeeland die schrikbarend in formaat zijn afgenomen, stroomde het water mijn moeders huis op Curaçao binnen na een voorbijrazende orkaan en zag ik verbleekt koraal in het beroemde Great Barrier Reef in Australië. Direct en indirect zijn het allemaal gevolgen van klimaatverandering.

Fox gletsjer

Compenseren is niet voldoende
Als reiziger je hard maken voor het milieu is misschien hypocriet, maar uiteindelijk kunnen we allemaal iets doen dat écht helpt onze wereld te redden. We leven echter in een compensatiecultuur. Wanneer je vaker dan gemiddeld reist betaal je wat extra voor het planten van een boom en eet je wat minder vlees. We compenseren ons ‘slechte’ gedrag, maar compenseren is niets meer dan onderaan de streep weer in het midden uitkomen en daar heeft de wereld niets aan.

Compenseren is niet voldoende en wij als reiziger moeten daar wat mij betreft een voorbeeld in nemen. Wij zijn immers degene die anderen de gevolgen van ons ‘slechte’ gedrag kunnen laten zien, juist omdat de gevolgen van klimaatverandering in Nederland nog in veel mindere mate zichtbaar zijn dan elders op de wereld.

Focus ook op andere klimaateffecten
Steeds meer onderzoeken komen naar buiten die duidelijk onze klimaatimpact weergeven. Daar komen ook gedragsuitingen naar voren waarvan men niet eerder dacht dat het zo’n sterke invloed kon hebben op onze wereld.

Zo pakken we al jaren de transportsector aan, maar blijft vervuilend gedrag op het gebied van spullen kopen en het eten van dierlijke producten een beetje op de achtergrond. Dat is jammer, want de focus op de transportsector leidt tot een veel belovende schone transporttoekomst. We zijn er nog lang niet, maar elektrisch autorijden, elektrisch openbaar vervoer en vliegen op zuinigere brandstoffen is volop in ontwikkeling.

Maar de rest? Dat blijft toch een beetje achter. En dat terwijl bijvoorbeeld het kopen van nieuwe spullen zoveel energie en transport kost dat dit het meest vervuilende is wat we doen. Had je dat gedacht toen je op de fiets sprong naar de stad om een middagje te winkelen?

Tijd voor meer bewustwording. Zo is die CO2 compensatie bij het boeken van je vliegticket dweilen met de kraan open. Extra bomen planten is natuurlijk prima, maar het levert pas echt wat op als er überhaupt geen voetbalvelden aan bos meer worden gekapt. Om dat te bereiken moeten we minderen, niet compenseren.

Wil je pas écht groen reizen, dat doe je zo!

#1 Minder nieuwe spullen
Voor een nieuwe reis de handige gadgets aanvullen en de backpack voorzien van een lading nieuwe kleding. Kopen, kopen, kopen. Winkelen is een hobby geworden in plaats van een noodzakelijk goed.

Tuurlijk kun je eens wat leuks aanschaffen, maar we kopen te veel en te vaak. Nieuwe spullen kopen is volgens onderzoek de grootste boosdoener van milieuvervuiling. Wie had dat gedacht… Nieuwe spullen kosten nu eenmaal veel energie om te produceren, om nog maar niet te spreken over de logistiek erachter.

Durf eens kritisch naar je aankopen te kijken en vraag jezelf eens af of die aankoop echt per se nodig was. Ben je stiekem toch een beetje verslaafd aan winkelen, kijk dan eens wat vaker naar tweedehands spullen. Het hergebruiken van spullen is juist iets wat we vaker zouden moeten doen.

Denk hierbij niet alleen aan het kopen van spullen en het verkopen van je eigen spullen, maar bijvoorbeeld ook het (uit)lenen van spullen.

#2 Flexitariër, flexanist, vegetariër of veganist
Het zijn nogal wat termen, maar waar het op neerkomt is het minder of helemaal niet nuttigen van vlees of dierlijke producten überhaupt. De kiloknallers vlees vullen de schappen in de supermarkt terwijl over veganisme wordt gedacht dat je niets anders meer kan eten dan noten, fruit en wat groente. Het helpt allemaal niet om onze dierlijke consumptie te verminderen.

Okinawa Levontin

Maar draai die gedachte over veganisme eens om en besef dan in hoeveel boodschappen er eigenlijk dierlijke ingrediënten zitten verwerkt… Het is veel. En dat terwijl er tegenwoordig goede vleesvervangers te koop zijn en er ook voor andere dierlijke producten zoals boter, kaas en ander zuivel bijzonder goede alternatieven beschikbaar zijn. Gewoon in de plaatselijke supermarkt bij jou in de buurt.

De vleesindustrie staat namelijk op een dikke tweede plek op het gebied van milieuvervuiling en dat is niet iets om trots op te zijn. Het huisvesten van al het vee kost veel grond, water en voedsel, en dat heeft zo’n grote impact op het klimaat dat deze industrie wel beter moet. Runderen spannen overigens de kroon. Zij stoten het milieuvervuilende methaan uit en dat is maar liefst 23x! Krachtiger dan CO2.

Moet je dan gelijk maar veganist worden? Ik kan het aanbevelen, maar bewustwording en het aanzienlijk verminderen van de inname van dierlijke producten maakt al letterlijk een wereld van verschil.

#3 Reizen
Reizen is net even leuker als het milieu nog enigszins wordt bespaard, maar doorgaans maken we er vooral een potje van…

Reizigers die elke vrije mogelijkheid aangrijpen om het vliegtuig in te stappen. Toeristen die hun afval zonder pardon op straat gooien omdat de locals dat ook doen. Backpackers die zo goedkoop mogelijk willen vliegen en daardoor kiezen voor onnodige tussenstops. Of wereldreizigers die het liefst zo lang mogelijk weg blijven tegen zo min mogelijke kosten en daardoor kriskras de wereld over vliegen zonder logische en minder vervuilende route.

Nee, echt goed bezig zijn we nog niet. Het zijn allemaal voorbeelden die beter kunnen of eigenlijk beter moeten. Het begint allemaal bij bewustwording, want pas dan besef je hoe vervuilend je reisgedrag is en kun je concreet actie ondernemen. Dat is doorgaans minder leuk voor de portemonnee, maar als we die mooie reiswereld willen behouden is dat het wel waard. Toch?

Een wat duurdere maar minder vervuilende vlucht kun je overigens wel weer compenseren door op de bestemming zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Dat is goedkoper dan de taxi of een eigen huurauto en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Wil je een reis helemaal milieuvriendelijk maken, kies dan eens voor een avontuurlijke zeilvakantie, sportieve fietsvakantie, een meerdaagse wandeltocht of een bijzondere treinreis zoals de Trans Mongolië Express of interrailen door Europa.

Zeilen Whitsundays

#4 Transport thuis
Ook thuis in Nederland kan er milieuvriendelijk gereisd worden. Vaker de fiets pakken of reizen met het openbaar vervoer is natuurlijk geen nieuws. Toch een auto? Deel de auto met anderen, dan wel met vreemden en anders thuis met het gezin.

Overweeg bij het kopen van een nieuwe auto om een elektrisch exemplaar aan te schaffen. Veel onderzoeken spreken dit tegen omdat de energie die het kost voor het produceren van de batterij niet op zou wegen tegen het rijden van een benzineauto. De uitspraak lijkt vooral een trucje te zijn van tegenhangers omtrent klimaatverandering, want volgens een interessant stuk dat ik vond in De Correspondent worden in deze onderzoeken niet de productie van benzine meegenomen. Een nogal cruciaal element als je het mij vraagt…

Maar hoe zit het met de aanschaf van een tweedehands exemplaar? Niet iedereen heeft immers het budget voor het kopen van een elektrische auto, simpelweg omdat ze nog maar relatief kort op de markt zijn waardoor er een hoog prijskaartje aan vast zit. En voor de vergelijking met tweedehands modellen moet niet alleen de productie meegenomen worden, maar ook zaken zoals motorinhoud, levensduur en onderhoud. Dat maakt het voor de mensen die alleen budget hebben voor een tweedehandsauto lastig kiezen wanneer ze toch rekening willen houden met het milieu.

Logischerwijs zou een zo zuinig mogelijk (en daarmee vaak zo nieuw mogelijk) exemplaar voor de hand liggen. Als dat ook nog te prijzig is, overweeg dan een klein model met een kleine motor of een auto rijdend op lpg (G3). Dit is de meest zuinige fossiele brandstof die er is.

#5 Koop lokaal
In de Spaanse snackbar een Hollandse kroket eten, in Australië een pak stroopwafels halen en in Curaçao de Nederlandse kaas van de Albert Heijn in je boodschappenkar gooien is verre van lokaal inkopen.

Deze populaire koopjes in het buitenland zorgen voor ladingen vol schepen, vrachtwagens en vliegtuigen die dagelijks onderweg zijn om buitenlandse producten elders af te leveren. Meer lokale producten kopen zorgt voor minder transport en daardoor voor minder CO2-uitstoot.

Een groot bijkomend voordeel is dat je investeert in de lokale economie en daardoor de lokale bevolking mee laat profiteren van jouw toeristische bezoek.

#6 Milieuvriendelijke accommodaties
Duurzaam toerisme bestaat en daardoor is het ook op reis mogelijk om mens, dier, natuur en cultuur centraal te stellen. Boek bijvoorbeeld eens een eco accommodatie.

Morena Eco Resort Curacçao

Deze vorm van milieuvriendelijke accommodaties worden doorgaans gebouwd met duurzame materialen, maar ze investeren vaak ook in lokale projecten en wekken hun eigen energie op, bijvoorbeeld door het gebruik van zonneboilers en zonnepanelen.


Wat doe jij om de CO2 uitstoot te minderen?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *