Beperk je ecologische voetafdruk

Javea Spanje
Overwinteren in Jàvea/Xabia
5 februari 2017
Reisdagboek februari 2017
#5 Reisdagboek februari 2017
4 maart 2017

Beperk je ecologische voetafdruk

Duurzame zeilvakantie

Reizen en duurzaam gaan niet helemaal samen. Althans, dat denken we. Want er zijn wel degelijk mogelijkheden om te genieten van al het moois op de wereld zonder een al te schadelijke voetafdruk achter te laten.

Die voetafdruk laten we allemaal achter, maar als we iets meer ons best doen en iets meer compenseren dan we nu doen, kunnen mens, dier en natuur prima samenleven op een gezonde aardbol. Voor de mensen thuis, maar zeker ook als reiziger is er nog genoeg werk aan de winkel om de wereld een beetje beter te maken.

Wat jij kan doen om je voetafdruk te beperken, dat lees je hier.

#1 Milieuvriendelijke accommodaties
Duurzaam toerisme bestaat en daardoor is het ook op reis mogelijk om mens, dier, natuur en cultuur centraal te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door het boeken van een eco accommodatie.

Eco accommodaties zijn bijvoorbeeld gebouwd met duurzame materialen, ze investeren een deel van de winst in lokale projecten of wekken zelf energie op. Door zo nu en dan bewust voor deze vorm van accommodatie te kiezen, zullen er in de toekomst meer van dit soort duurzame initiatieven volgen en beperken we als reizigers steeds meer onze voetafdruk.

Zo verbleef ik eerder bijvoorbeeld in het Morena Eco Resort, de enige eco accommodatie op Curaçao. Zij spaarde 80% van de natuurlijke begroeiing tijdens de bouw van het resort, voorzien alle accommodaties van warm water dankzij een zonneboiler, bouwen en richten accommodaties in met duurzame fair trade materialen en hergebruiken afvalwater voor het besproeien van de tropische tuinen.

Morena Eco Resort Curaçao

 Een optimaal duurzaam initiatief voor eco toerisme waar veel reizigers vaker gebruik van mogen maken.

#2 Koop lokaal
Door lokale producten te kopen investeer je in het verlagen van transport dat nodig is om alle buitenlandse producten te vervoeren. Ladingen vol schepen, vrachtwagens en vliegtuigen zijn dagelijks onderweg om buitenlandse producten ergens af te leveren. Als we meer lokale producten kopen verminderen we het transport en daarmee ook de CO2-uitstoot.

Behalve goed voor het milieu, steun je met deze actie ook de lokale bevolking en de lokale economie.

#3 Alternatieve reismogelijkheden
Als reisfanaat doe je er goed aan om je verre vliegreizen eens af te wisselen met alternatieve reismogelijkheden. Het maakt je reis eens anders en bijzonder en het vermindert jouw CO2-uitstoot.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitdagende zeilvakantie? Een sportieve fietsvakantie? Of een bijzondere treinreis zoals de Trans Mongolië Express of interrailen door Europa?

Duurzame zeilvakantie

#4 Klimaatcompensatie voor vliegreizen
Kies je toch voor het vliegtuig, overweeg dan eens om de CO2-uitstoot van jouw vliegreis te compenseren door iets extra’s te betalen, dat wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Een aantal vliegtuigmaatschappijen bieden deze optie standaard aan en voor een klein extra bedrag zorgen zij ervoor dat jouw CO2-uitstoot ergens anders weer wordt gecompenseerd.

Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in projecten waarmee energie wordt bespaard, waar milieubelastende activiteiten worden vervangen voor milieuvriendelijke activiteiten en door het planten van bomen die CO2 omzetten in zuurstof.

#5 Zuinig vervoersmiddel
In een soms koud en regenachtig Nederland is de fiets pakken niet altijd even fijn. Het openbaar vervoer is dan een goed alternatief. In Nederland rijden al veel bussen en zelfs treinen elektrisch, maar ook in het buitenland is reizen met het openbaar vervoer beter voor het milieu dan reizen met de auto.

Heb je toch de voorkeur voor een auto vanwege je werk of omdat je graag een roadtrip wil maken, dan kun je natuurlijk kijken voor een milieuvriendelijk exemplaar. Elektrische auto’s zijn in Europa nog vrij nieuw en daarmee vrij prijzig en in het buitenland is elektrisch rijden soms helemaal geen optie. Gelukkig is de techniek de afgelopen jaren zo verbeterd, dat het ook loont om een zuinige tweedehandsauto aan te schaffen waar tevens meer aanbod in is.

Ben je vaak op reis en rij je thuis daarom weinig, dan kun je ook kiezen voor deeleconomie waarbij je spullen, in dit geval een auto, tijdelijk huurt van iemand anders. Bijvoorbeeld via Snappcar of MyWheels, de Airbnb onder de auto’s.

#6 Entertain niet met dieren
Wilde dieren horen in de natuur en dienen niet ter entertainment voor de mens. Helaas worden wilde dieren op een aantal plekken in de wereld, vooral in Zuidoost-Azië, nog steeds ingezet in de vorm van dierenattracties. Zo kun je met gedrogeerde tijgers op de foto en ritjes maken op een olifant. Steun deze dierenattracties niet, maar geef je geld ergens anders aan uit. Bijvoorbeeld aan goede doelen en projecten die actievoeren om deze vorm van entertainment te stoppen.

Olifantenritjes Azië

Koop ook geen illegale souvenirs zoals ivoor, zeldzame/wilde opgezette dieren of huiden of accessoires die van deze dieren zijn gemaakt.

#7 Eet minder vlees
Gelukkig krijgt dit onderwerp steeds meer media-aandacht, want wat veel mensen nog niet weten is dat ook de vleesconsumptie grote schade toebrengt aan onze aardbol. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door het methaan dat wordt uitgestoten door runderen. En met zoveel koeien die rondlopen op deze wereld, vrijwel alleen voor menselijke consumptie, begrijp je hoe groot dit probleem is.

Voor het huisvesten van het vee wordt veel grond ontbost. Bomen verdwijnen waardoor veel CO2 niet kan worden omgezet in zuurstof. Ook verbruikt het vee een recordhoeveelheid aan water dat nodig is om geproduceerd te kunnen worden.

Het is niet nodig om vegetarisch of veganist te worden, maar je maakt al een groot verschil als je de vleesconsumptie een paar keer per week mindert en nog een beetje beter als je dat stukje vlees vervangt voor kip, het minst schadelijke stukje vlees.

Kijktip: Before The Flood van Leonardo DiCaprio & Cowspicary

#8 Koop geen voedingsmiddelen met palmolie
Palmolie wordt in veel voedingsmiddelen aangeduid als plantaardige olie. Dat klinkt natuurlijk en daarmee ook goed, maar dat is het niet. Voor het verkrijgen van palmolie worden dagelijks tientallen tot honderden voetbalvelden aan bossen gekapt. Net als het vestigen van veevoer resulteert dit in het verdwijnen van veel bomen die schadelijke CO2 niet meer kunnen omzetten naar zuurstof.

Nederland is een van de, zo niet de grootste afnemer van palmolie in Europa. Het gaat misschien wat ver om het etiket van elk product in de supermarkt af te speuren naar termen zoals palmolie of plantaardige olie, maar met een beetje research op het internet ontdek je al snel welke productgroepen vrijwel standaard palmoliebestandsdelen bevatten.

Beperk je ecologische voetafdruk door geen palmolie te kopen

Vrijwel in alle producten waar de term ‘plantaardige olie’ op staat bevat palmolie. Ook zit palmolie veelal in producten waar meer dan 40% verzadigde vetten in zitten.

#9 Afval scheiden
Beginnen met afval in de prullenbak gooien is nogal voor de hand liggend, maar helaas liggen onze straten nog vol met kauwgom, snoeppapiertjes en plastic flesjes. We zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Singapore, waar afval op straat gooien verboden is en er hoge boetes worden uitgedeeld wanneer je dit wel doet. Het resultaat zijn, zelfs in het drukke Singapore, straten die zo schoon zijn dat je ervan kunt eten.

Glas en plastic zijn voorbeelden van afvalstoffen die moeilijk afbreekbaar zijn en daardoor veel schade aanrichten wanneer deze in de natuur belanden. Je helpt een extra handje wanneer je in ieder geval grof afval, glas en plastic scheidt.

Voorkom extra plastic afval door bijvoorbeeld te kiezen voor een eigen (water) fles die je thuis, op het werk of op reis steeds opnieuw kunt vullen.

Beperk jij al je ecologische voetafdruk en reis je duurzaam?

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Ik schrijf echter alleen op basis van mijn eigen mening en ervaring en plaats niets op mijn blog waar ik niet achter sta.

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *