5 documentaires over klimaatverandering die je wakker schudden

75 mile beach
Zelf rijden op Fraser Island: de ultieme handleiding
16 februari 2018
Bimbi Park Great Ocean Road
In beeld: Australië
2 maart 2018

5 documentaires over klimaatverandering die je wakker schudden

Documentaires over klimaatverandering

Klimaatverandering is al jaren gaande, maar nu het 5 voor 12 is begint de tijd pas echt te dringen. Klimaatwetenschappers en milieuactivisten luiden de noodklok en zetten zich in om anderen bewust te maken. Het stoppen van de opwarming van de aarde is immers alleen mogelijk als we de handen in één slaan.

Wat zijn de gevolgen voor mens, dier en natuur? Op welke termijn? Wat kan de politiek ertegen doen en wat kunnen wij als individu betekenen? Moeten we alles opgeven om klimaatverandering tegen te gaan of is minderen voldoende? Kunnen wij als reisliefhebber bijvoorbeeld nog wel de wereld blijven zien?

Klimaatverandering roept vooralsnog meer vragen dan antwoorden op. Klimaatonderzoeken vol met cijfers doet het grote publiek weinig en daarom zijn documentaires perfect om het verhaal rondom klimaatverandering op een toegankelijke manier in de huiskamers te brengen. Ze informeren, inspireren en schudden ons hopelijk een beetje wakker. Daarom 5 documentaires over klimaatverandering op een rij.

5 documentaires over klimaatverandering

#1 Before the flood
Wetenschappers komen jaar in jaar uit met de meest schokkende cijfers naar buiten, maar het grote publiek lijkt het probleem maar nauwelijks in te zien. Leonardo DiCaprio probeert daar verandering in te brengen met de documentaire Before the flood.

De Amerikaanse acteur is geen klimaatwetenschapper, maar in dit geval een ‘gewone burger’ die zich zorgen maakt om onze wereld. Dat maakt de documentaire toegankelijk voor elke kijker. Leonardo weet immers maar net zo veel (of weinig) van dit probleem als jij en ik. Hij neemt ons mee tijdens zijn zoektocht naar antwoorden over klimaatverandering wereldwijd.

Met indrukwekkende maar ook schrijnende beelden van dood koraal, smeltende ijskappen, gekapt regenwoud en zijn inzet als milieuactivist is het absoluut het kijken waard voor het creëren van meer bewustwording.


De documentaire Before the flood is te zien op Netflix

#2 Cowspicary
Als consument leggen we het klimaatprobleem maar al te graag bij de politiek neer, terwijl de politiek op haar beurt grote bedrijven invloed laat uitoefenen op belangrijke beslissingen op dit vlak. Het wordt allemaal pijnlijk duidelijk gemaakt in de documentaire Cowspicary waarbij de nadruk wordt gelegd op de vleesindustrie.

Want hoewel we vooral de focus leggen op de transportsector, is de vleesindustrie met zijn kiloknallers nog veel vervuilender. Vooral koeien vormen een probleem omdat zij methaan uitstoten en dat is maar liefst 23 keer vervuilender dan CO2.

In de documentaire Cowspicary volgen we Kip Anderson die de manipulatie van deze industrie op hoger niveau blootlegt, maar ook dat wij als consument een belangrijk aandeel hebben in deze vervuilende industrie. Wij zijn immers degene die ervoor zorgen dat de schappen in de supermarkt elke keer weer worden voorzien van een lading vlees.


De documentaire Cowspicary is te zien op Netflix.

#3 Opwarming in het kwadraat – Spitsbergen
Fotograaf Sacha de Boer bezoekt voor Brandpunt + het eiland Spitsbergen. Het is het meest noordelijk gelegen bewoonde gebied en een bekende vestigingsplaats voor klimaatwetenschappers. Alles wat er met het klimaat gebeurt merk je als eerste op de Noordpool want het warmt er sneller op dan elders.

Als gevolg moeten bewoners verhuizen vanwege gevaarlijke modderlawines, de ijskappen smelten waardoor het zeeniveau stijgt en de permafrost bevriest niet meer volledig waardoor gassen vrijkomen die voorheen veilig opgeborgen lagen in het ijs.

Sacha gaat kamperen op Spitsbergen (zo warm is het), brengt de gevolgen van klimaatverandering op het eiland in beeld en spreekt met de plaatselijke bewoners en gevestigde klimaatwetenschappers.

De documentaire is hier te zien op de website van Brandpunt +.

#4 Chasing Coral
Een relatief nieuwe documentaire over klimaatverandering is Chasing Coral. Het is een vervolg van regisseur Jeff Orlowski op de documentaire Chasing Ice welke werd genomineerd voor een Oscar.

Benaderd door onderwaterfotograaf Richard Vevers trok Orlowski er weer op uit om een ander gevolg van klimaatverandering in beeld te brengen. Het koraal is in de afgelopen 30 jaar wereldwijd met ongeveer de helft afgenomen en dat is een alarmerende situatie. Het koraal sterft en daarmee ook de vissoorten die daar afhankelijk van zijn. En dat is nog niet alles, want ook economisch gezien heeft het wereldwijd grote gevolgen. Riffen zijn een bron van voedsel en inkomen voor meer dan 500 miljoen mensen.

Vevers vroeg Orlowski zijn hulp om op dezelfde manier timelapse video’s te maken van het koraal zoals hij dat voorheen deed bij het filmen van smeltende gletsjers.


Het resultaat en het bijbehorende verhaal is te zien in de documentaire Chasing Coral op Netflix, ook de eerdere documentaire Chasing Ice is hier te bekijken.

#5 An Inconvenient Truth
Dit is een documentaire over klimaatverandering gepresenteerd door Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten en milieuactivist. De eerste film kwam al uit in 2006 en hoewel deze versie ook wat kritiek te verduren kreeg, bleken veel van de voorspellingen over klimaatverandering later wel degelijk uit te komen. Inmiddels is versie twee uitgekomen (2017) omdat de effecten van klimaatverandering vandaag de dag steeds zichtbaarder worden. Maar er is hoop. In nieuwe generaties en innovatieve groene initiatieven. Ook die komen aan bod.


Welke documentaires over klimaatverandering heb jij gezien en wat vond je ervan?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

2 Comments

  1. Evelyn schreef:

    Hey! Hjeb je een blogchange? Leuk in ieder geval! Goed dat je ook met duurzaam bezig bent. Ik heb 2 vd docus die je noemt gezien. De rest scrhijf ik op voor in t vliegtuig (niet zo duurzaam :)(

    • Shamira schreef:

      Beetje =p Ik ben veel met duurzaamheid bezig en dit platform is natuurlijk een goede plek om die boodschap, zeker reis gerelateerd, verder helpen te verspreiden :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *