2017 belandt in top 3 warmste jaren ooit

Terugblik 2017 en mijn blog & reisplannen voor 2018
29 december 2017
Wat te doen in Tel Aviv
Wat te doen in bruisend Tel Aviv?
9 januari 2018

2017 belandt in top 3 warmste jaren ooit

2017 in top 3 warmste jaar ooit

2017 gaat de boeken in als een van de warmste jaren ooit gemeten. Het afgelopen jaar belandt zelfs in de top drie. De aarde is inmiddels ongeveer een graad warmer dan een halve eeuw geleden en dat is zorgwekkend te noemen. Als we zo doorgaan komt daar na enkele tientallen jaren nog een graad bij, met alle gevolgen van dien.

2017 gaat de boeken in als het op een na warmste jaar sinds de metingen in 1880. Zo verrassend is dat niet, want het ene na het andere warmterecord wordt neergezet. Zo bestond de top 3 hiervoor uit de voorgaande jaren 2014, 2015 en 2016 met die laatste als absolute koploper.

Oorzaak en gevolg opwarming aarde
De mens is volgens klimaatwetenschappers de grootste oorzaak van klimaatverandering. We zijn direct en indirect verantwoordelijk voor meer uitstoot van slechte broeikasgassen dan de aarde op de lange termijn aankan. We verbranden fossiele brandstoffen tijdens transport, gebruiken palmolie in onze voeding en biobrandstoffen, en eten vlees en andere dierlijke producten om maar wat voorbeelden te noemen. Dat zorgt bij elkaar voor een toename van koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en stikstofdioxiden (NOx).

We stoten te veel uit waardoor de temperatuur meer stijgt dan goed is voor onze aarde. Daar beginnen we inmiddels de eerste serieuze gevolgen van te zien. Het weer wordt namelijk niet alleen warmer, maar ook extremer. Zo stevent het zee-ijs rondom Antarctica af op een laagterecord, wordt in Europa steeds vaker een warmterecord verbroken en zijn er wereldwijd meer natuurrampen.

Fox gletsjer
Krimpende gletsjers in Nieuw-Zeeland

Vooral dat laatste is iets wat we in 2017 veelvuldig in het nieuws hebben gezien.

Natuurrampen
We kennen allemaal de beelden nog wel van orkaan Irma die in de zomer van 2017 het Caribisch gebied teisterde en onder andere Sint-Maarten bijna compleet verwoestte. En dat was niet het enige, want het orkaanseizoen was extreem te noemen. Er deed zich een afgebroken reeks voor van 10 stormen die uit zijn gegroeid tot een orkaan. Waaronder bekende orkanen zoals Maria, Harvey en eerdergenoemde Irma. Zelfs in Europa kwam er een orkaan voorbijrazen die uitzonderlijk noordelijk ging en zelfs Ierland bereikte. Dat is uitzonderlijk, want een orkaan heeft relatief warm zeewater nodig (het was oktober…) om zijn kracht te behouden of in kracht toe te nemen.

Ook elders was het raak en haalde moeder natuur regelmatig de nieuwsberichten. Extreme droogte, heftige overstromingen, oncontroleerbare bosbranden en hitterecords vlogen ons om de oren. Normaal gesproken zijn deze natuurrampen een ver van ons bed show, maar de extreme weersomstandigheden komen steeds dichterbij. Bijvoorbeeld de heftige bosbranden in Portugal, de overstromingen in Oost-Europa en het Spaanse hitterecord van maar liefst 46,9 graden. Zo ver weg is het niet meer en ook in ons ‘koude’ kikkerlandje beginnen we steeds vaker en extremer last te krijgen van stormen, overstromingen, hittegolven en zelfs bosbranden.

Lange termijn gevolgen
Op dit moment is de aarde gemiddeld een graad warmer dan een halve eeuw geleden. Binnen enkele tientallen jaren kan dat verdubbelen en ontstaan er situaties die niet meer terug te draaien zijn en dat grote impact heeft op onze wereld.

Nu lijkt één of twee graden niet veel, maar het heeft een grote impact dan je zou denken. Een tekort aan voedsel en drinkwater, het uitsterven van bepaalde diersoorten, het verspreiden van gevaarlijke tropische ziektes en opkomende klimaatvluchtelingen zijn het gevolg van het opwarmen van de aarde met gemiddeld ‘slechts’ twee graden… Die gevolgen gelden ook zeker voor Nederland, ook al lijkt dat nu nog ver weg.

Warmterecord na warmterecord
Klimaatverandering is nu gaande en niet meer iets wat we kunnen doorschuiven naar de toekomst. We verbreken immers warmterecord na warmterecord. Maar liefst zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten sinds 2001. En ook 2017 mag plaatsnemen in dit rijtje en eindigt zelfs op de tweede plek net na 2016. Dat is weliswaar geen verrassing, maar wel bijzonder gezien er in 2017 geen sprake was van een El Niño.

Zelfs zonder dit natuurverschijnsel is het dus mogelijk om in de top drie warmste jaren ooit te komen. Dat zegt vooral iets over hoe snel de aarde verder opwarmt.

Heb jij op reis of in Nederland al de gevolgen van klimaatverandering gezien?

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *