Benieuwd naar de locatie-onafhankelijke stories van anderen? Wij gaan voor je op zoek naar de meest bijzondere verhalen van digital nomads uit binnen- én buitenland. Van toffe remote ideeën tot digital nomads op wielen en van duurzaam reizen tot de meest bijzondere ondernemersavonturen. Lees mee en laat je inspireren!
Het begon allemaal met de Facebook groep ‘Dutchies in Australia’. Met zo’n 20.000 leden is deze groep inmiddels uitgegroeid tot dé plek om informatie voor je reis naar Australië te verzamelen. De groep is opgericht door Lisanna en ze heeft er zelfs haar werk van kunnen maken. Haar verhaal lees je hier!
#1 Vertel eens, wie ben je?
Mijn naam is Lisanna, geboren en getogen in Maastricht in 1989, en ik woon nu al 8 jaar in Australië, waar ik drie jaar geleden mijn eigen bedrijfje “Dutchies Travel” ben gestart. Ik woon samen met mijn Mexicaanse vriend Daniel en kat Mona in St Kilda, een wijk van Melbourne. Omdat we allebei flexibel zijn met ons werk, reizen we veel!
#2 Het begon allemaal met Australië, maar wat bracht jou naar de andere kant van de wereld?
Backpacken! Ik was 18, en ik wist bij god niet wat ik wilde studeren, of wat de volgende stap moest zijn. Maar ik wist wel dat ik even niet meer naar school wilde. In het laatste jaar van de middelbare school kwamen ik en Laura (mijn beste vriendin) in contact met een organisatie die kindertehuizen in India helpen, en 10 maanden later bevonden we ons in een van deze tehuizen. Een wereldreis maken stond al van kleins af aan op mijn bucketlist, dus na India hebben we ook Australië, Nieuw Zeeland en Indonesië aan de reis toegevoegd. In Australië ben ik verliefd geworden op het land, op de cultuur, op het “even helemaal niets hoeven doen”, het relaxte leven (je een keer niet druk maken over de toekomst) en ook op een 14 jaar oudere Australische levensgenieter die in een campervan woonde. Outback Bill, de liefde van mijn leven dacht ik toen natuurlijk, heeft er voor gezorgd dat ik een verblijfsvergunning heb gekregen in Australië, en samen hebben we een bedrijfje gerund waarbij we backpackers in dienst hadden om fruit te plukken bij boerderijen. Na 6 jaar liep deze relatie echter op de klippen, maar toch besloot ik in Melbourne te blijven. Dit was nu mijn thuis.
#3 Australië is dus al lange tijd je thuis. Zou je ooit nog eens ergens anders willen wonen of terug naar Nederland willen?
Momenteel is het even helemaal prima hier. Terug naar Nederland staat niet heel hoog op de verlanglijst, niet alleen vanwege het klimaat, maar ook het stukje levensgenot. Nog steeds vind ik mensen in Nederland erg stug, zeker als je geen bekende bent. Hier in Australië is dat heel anders, het duurt wel allemaal iets langer, maar alles gebeurd een stuk relaxter en vriendelijker. Maar, zeg nooit nooit. De helft van mijn vrienden hebben net een kindje gekregen en dit is de eerste keer in mijn leven dat ik echt iets “mis”. Iedere keer als ik terug kom is er nu wel wat verandert: die kinderen groeien als kool! En ik vind het jammer dat ik daar niet bij kan zijn.
#4 Na het succes van de Facebook groepen ben je Dutchies Travel gestart. Kun je meer vertellen over hoe dat idee is ontstaan?
Nadat het uitgegaan is met mijn Australische ex ben ik een beetje in een gat gevallen. Ik werkte inmiddels in Melbourne voor een reisbureau, een restaurant en deed de marketing voor een biermerk, maar ik kende eigenlijk helemaal niet zo veel mensen! In die kerstperiode bleven er dus ineens 3 wildvreemde Zweedse backpackers bij mij logeren omdat ze geen accommodatie konden vinden. Na een week vol met pret reden ze met hun net gekochte auto naar hun net gevonden fruit pluk baantje in Mildura. “Hoe hebben jullie dit zo snel gedaan?” vroeg ik hen. Via de Facebook groep “Zweden in Australië” antwoorden ze. Waarom hebben Nederlanders dit niet? vroeg ik me af en de volgende dag ben ik de groep gestart – en de rest is history.
#5 Als online reisagentschap werken jullie met adviseurs die wereldwijd woonachtig zijn. Hoe gaan jullie als collega’s om met deze manier van remote werken en hoe zorgen jullie ervoor dat dit een voordeel is ten opzichte van jullie concurrenten?
Het online werken is een blessing in the sky. Voor onszelf creëert dit natuurlijk enorm veel vrijheid, we hoeven geen vakantiedagen op te bouwen en kunnen al reizende onze levensstijl onderhouden. Doordat we in andere tijdzones werken is het ook nog een voordeel dat we voor klanten bijna 24/7 beschikbaar zijn! Als ik om 18:00 in Australië stop wordt Nederland net wakker! Wel grappig dat ik sommige mensen van ons team nog nooit in het echt heb ontmoet! Maar zo voelt dat helemaal niet, door Whatsapp, Skype en een strakke communicatie heb ik het gevoel dat ik iedereen best goed ken!
#6 Wat is jouw belangrijkste les geweest binnen het ondernemerschap en in het bijzonder als digital nomad?
Ieder proces waar Dutchies Travel weer door heen gaat is een leerles. Er is niemand die je vertelt hoe je een bedrijf moet runnen, je moet het jezelf aanleren. En alles gaat met ups en downs. Ik weet nog goed; de eerste keer dat ik iemand aan moest nemen, DOODeng was dat! Hoe kon ik nou uren beloven terwijl ik niet eens wist of we nog klanten zouden hebben volgende maand? Hoe weet je welke investering slim is? Wat zijn de volgende stappen? Je komt er maar op een manier achter: door het te doen. Dat is niet altijd even makkelijk, zo kwamen we er pasgeleden achter dat als je team groeit, (wat natuurlijk goed lijkt op het eerste oogpunt) dat de persoonlijkheid naar klanten toe kleiner wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Dus we zijn meteen met oplossingen gaan experimenteren en hebben nu de persoonlijkheid weer terug gebracht! Niet alleen naar onze klanten toe, maar ook binnen in ons team is er nu een stuk minder stress en werken we steeds vaker samen in plaats van alleen. We zijn technisch gezien geen “startup” meer, maar zo staan we er wel nog in. Als er een probleem is, moeten we een oplossing vinden! En iedereen in ons team draagt daar zijn of haar eigen steentje aan bij.
#7 Een project waar jullie ook mee bezig zijn is de Awesome Aussie Race. Kun je daar meer over vertellen?
De Awesome Aussie Race is helaas alweer afgelopen, maar wat een gaaf project was dat!! Ik ben nog steeds aan het bijkomen haha. We hebben in augustus twee Nederlandse teams met hun eigen cameraman en campervan tegen elkaar laten racen om de meeste punten te winnen op hun reis van Sydney naar Cairns. Via ons YouTube kanaal kun je de 6 afleveringen nog een keer kijken. Uiteraard zijn we geen professionele filmcrew en daarom gingen veel dingen mis zoals het geluid, taxi’s die niet op kwamen dagen, ruzies met het team, een cameraman die op de bus gezet is om tijd te winnen, spellingsfouten in de edits en 10000000 wifi problemen om de afleveringen op tijd online te krijgen (daar zijn ze in Australië niet goed in). Maar als je bedenkt dat we dit met een team van 5 man hebben gefilmd, ge-edit en geproduceerd: ben ik daar mega mega trots op. Het resultaat mag er wezen! Ik hoop dat we het nog een keer kunnen doen, zodat we alle leerlessen in de praktijk nog een keer kunnen uitoefenen. Als we 1000 YouTube abonnees krijgen kan ik hopelijk een sponsor zo gek krijgen om te investeren, want goedkoop was dit grapje niet!
#8 Waar zou je met Dutchies Travel nog naartoe willen groeien en heb je nog andere doelen als ondernemer?
Ik kijk altijd vooruit en ben eigenlijk nooit tevreden met wat er nu is. ‘Ambitie’ noemen ze dat ook wel haha, maar soms is het stront irritant, altijd maar door moeten! Ik heb momenteel even geen plannen voor volgend jaar maar ik word zelf altijd warm van het bij elkaar brengen van mensen. Ik hoop dat we met Dutchies Travel dus ook meer Dutchies die zijn geëmigreerd kunnen stimuleren om zich bij ons aan te sluiten en Nederlanders over de hele wereld kunnen helpen! Zuid-Amerika staat heel hoog op ons lijstje! Ik wil daar zelf ook graag nog heen en een stukje deskundig advies (plus leuke kortingen / dealtjes natuurlijk) is nooit weggenomen. Als je een land niet kent vraag ik altijd om hulp, want ik wil waarde voor mijn geld en tijd krijgen. Ik vertrouw een Nederlander altijd iets meer dan een lokaal iemand die me probeert af te zetten en niet snapt wat ik belangrijk vind.
#9 Je woont sinds 2011 in Australië. Wat is jouw ultieme tip voor digital nomads die in Australië willen werken?
Australië is duur om te wonen, je geeft veel geld uit (er is ook zo veel leuks te doen / zien!!). Het is levensgenieten: kortom, veel uit eten, veel lunchen, veel drankjes op het terras of een flesje wijn op het strand. Dus zorg dat je genoeg geld mee hebt als je ergens vast wilt zitten. Vooraf dingen boeken kan geld schelen, vooral m.b.t. campervans! https://safetywing.com/ is een goede verzekering die je overal in de wereld als digital nomad kan afsluiten (is stuk goedkoper dan de andere verzekeringen). Een laatste ding dat ik wil zeggen over het digital nomad leven creëren is: onderschat het niet. Het vergt ontzettend veel zelfstandigheid en bovendien ben je heel vaak alleen. Alleen met je laptop. Dat is niet voor iedereen weggelegd.
#10 Tot slot: als mensen jouw reis- en digital nomad avonturen willen volgen, waar kunnen ze dat het best doen?
Ik sta altijd open voor een gesprek of vragen! Dat vind ik alleen maar leuk! Dus je mag mij altijd e-mailen lisanna@dutchies.travel. Verder ben ik te vinden op Instagram: www.instagram.com/lisannaweston – daar probeer ik d.m.v. stories en foto’s altijd een beetje een samenvatting te maken van mijn reis. Ik ben geen influencer, daar ben ik te lui voor! Echt Instagrammen kost mega veel tijd en soms vergeet ik het ook helemaal omdat ik te druk ben met werk of met gewoon lekker genieten.