Als digital nomad overal ter wereld werken. Dan stroomt het geld wel binnen, toch?

Wat te doen op Fraser Island?
Wat te doen op Fraser Island?
26 juni 2017
Zonsondergang Uluru
#10 Wereldreisdagboek 2017
5 juli 2017

Als digital nomad overal ter wereld werken. Dan stroomt het geld wel binnen, toch?

Hoeveel verdient een digital nomad?

De ene reis is nog niet afgelopen of de volgende staat alweer op de agenda. Sommige blijven zelfs jaren achter elkaar weg. En op social media vliegen de jaloersmakende foto’s van wuivende palmbomen, witte zandstranden en een stralende zon je om de oren. Het leven van een digital nomad lijkt genieten geblazen. Je komt niet alleen op de mooiste plekjes ter wereld, maar ook het geld stroomt binnen. Dat moet wel met al die snoepreisjes. Toch?

Dan zal het vast vies tegenvallen als je hoort dat de gemiddelde digital nomad niet meer dan een maandelijks inkomen binnenhaalt van ongeveer $1000 (volgens onderzoek Harvard). En dan hebben ze ook nog last van opkomende concurrentie. De digital nomad beroepen zoals grafisch vormgevers, tekstschrijvers, fotografen, webdevelopers en bloggers schieten als paddestoelen uit de grond. En anders denken klanten tegenwoordig zelf wel een goede foto te kunnen schieten of een goede tekst te kunnen schrijven. Waar digital nomads het dan van doen? Gewoon door te kiezen voor bestemmingen waar het dagelijks leven voor Nederlandse begrippen goedkoop te noemen is. Zuidoost-Azië is met een reden zo populair. €1000 is daar veel geld. Daar kan makkelijk een maand van rondgekomen worden inclusief eten buiten de deur en activiteiten zoals duiken. In Nederland is dat inkomen niet eens het minimumloon bij een fulltime job. Sterker nog in Nederland valt dat inkomen onder de armoedegrens…

Voor een levensstijl als reiziger is de hoofdprijs verdienen dan ook niet nodig. Er moeten wel keuzes gemaakt worden. Zo is een nieuwe auto voor de deur, een luxueuze inrichting in huis, elke week kleding shoppen en uitbreiding van het gezin iets wat (deels) gelaten moet worden. Dat klinkt als een eenvoudige opgave, maar de gemiddelde Nederlander maakt zich gemakkelijk aan meerdere schuldig. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar het is ook een keuze. Het enige waar een digital nomad goed in investeert is een laptop, telefoon en/of backpack. De rest is bijzaak of überhaupt niet nodig. Ook de keuze van een bestemming speelt een belangrijke rol. Ook in het buitenland is een dak boven het hoofd en een belegde boterham immers gewenst. Zo is Zuidoost-Azië verreweg het goedkoopst, maar ook delen in Zuid-Amerika, Afrika en zelfs in Europa zijn relatief betaalbaar. Af en toe is uitwijken naar een duurdere bestemming in Oceanië, Noord-Amerika of Noord-Europa een optie. Maar net als de gemiddelde Nederlander moet ook de digital nomad daar een digitaal spaarvarkentje voor opzij zetten.

En weet dat je ook dan niet terecht komt in dat mooie vakantiehuis met zwembad, maar gewoon in een krakkemikkig hostel of met een beetje geluk een klein Airbnb appartementje.

Het leven als een digital nomad is dan ook niet zo gemakkelijk, al lijkt het van buitenaf een droombaan. Je zal geen digital nomad horen klagen, maar zij kiezen dan ook bewust voor deze levensstijl inclusief de bijbehorende nadelen. Want een vetpot? Dat is het meestal niet…

Shamira
Shamira
Met een drang naar vrijheid reis ik als digital nomad de wereld rond op zoek naar mooie bestemmingen, andere culturen en interessante verhalen. Op WanderRebel.com deel ik mijn ervaringen met de reisliefhebber, maar ook met de thuisblijver die liever meereist vanachter het beeldscherm.

5 Comments

 1. Erick schreef:

  Toch maar even sparen dus, voor ik deze lifestyle kies :)
  Maar wat je zegt, het is een keuze. Of luxe maar routine of vrijheid maar minder geld.

 2. Het lijkt mij ook geen vetpot, maar toch zou het mij heerlijk lijken! Gewoon lekker werken op een plek ter wereld waar het jou uitkomt :) Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Veel denken ook echt dat je als digital nomad niks doet en een beetje profiteert, maar ook dat slaat natuurlijk nergens op.

 3. Yvonne schreef:

  Leuk geschreven! Ik ben geen digital nomad, maar we reizen wel erg graag… en ook wij zaten afgelopen maand dus geregeld in een goedkoop airbnb appartementje en niet in het luxe hotel met zwembad… maar wat hebben we weer genoten van een maand op reis met ons gezin! Kan dus best, maar inderdaad keuzes maken. :)

 4. Jake schreef:

  Welk onderzoek van Harvard? Heb je een link?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *