Een leven als digital nomad is geen vakantie waar je eenvoudig zo nu en dan een opdracht uitvoert om een extra zakcentje te verdienen. Je bent ondernemer en hebt een bedrijf te runnen. Er moet dus gewoon gewerkt worden voor klanten die waarde verwachten voor hun geld. Jezelf blijven ontwikkelen binnen het eigen vakgebied, op de hoogte zijn van de regels rondom (locatie-onafhankelijk) ondernemen, nadenken over pensioen en natuurlijk het vinden van voldoende opdrachten zijn zaken waar je dan mee te maken krijgt.
En dat laatste is nog niet zo eenvoudig. Misschien dat je juist daarom bij dit artikel uit bent gekomen. Het vinden van voldoende opdrachten is als ondernemer soms sowieso een uitdaging, maar als digital nomad heb je te maken met een extra drempel. Bij remote werken is aanwezigheid en persoonlijkheid niet of in mindere mate aanwezig terwijl sommige opdrachtgevers daar wel veel waarde aan hechten. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar klanten die juist de voordelen inzien van het ‘nieuwe werken’ en wel openstaan voor een samenwerking met een digital nomad.
Maar hoe vind je dit soort opdrachten als digital nomad?
#1 Online platforms
Op het internet zijn er ontelbare platformen die dienen als online marktplaats voor zelfstandig ondernemers of in het bijzonder voor digital nomads. Er zijn veel buitenlandse initiatieven hierin, maar er zijn zeker ook een paar goede Nederlandse platforms te vinden. Platformen zoals Hoofdkraan.nl, Freelance.nl en soortgelijke websites laat ik persoonlijk liever buiten beschouwing. Ik ben groot voorstander van marktconforme tarieven en deze websites zijn vooral gericht op het uitzetten van low-budget opdrachten over honderden freelancers.
Online platform aanraders:
- Indeed.nl (filteren op freelance of zzp)
- Nationalevacaturebank.nl
- Villamedia.nl
- Woordkunstenaars.nl
- Upwork.com
#2 Social Media
Als digital nomad is social media misschien nog wel een van de beste manieren om online aan een opdracht te komen. In de eerste plaats omdat een deel van je netwerk zich daar bevindt, maar er zijn ook veel gelijkgestemden en andere ondernemers te vinden. Linkedin is natuurlijk hét zakelijke sociale medium, maar ook Facebook is interessant om op zoek te gaan naar opdrachten. Vooral groepen zijn een aanrader.
Social media aanraders:
- FB groep: Ambitieuze meisjes
- FB groep: Digital nomads around the world
- FB groep: Nederlandse digital nomads
- FB groep: Business Babes NL
- FB groep: Tekstschrijvers, (bedrijfs)journalisten en copywriters
- FB groep: ZZP’er gevraagd
#3 Samenwerken
Veel online ondernemers hebben te maken met een overlap in bepaalde werkzaamheden. Zo moet een tekst soms ook geoptimaliseerd worden voor de zoekmachines, heeft een social media beheerder soms nieuwe content nodig van een professionele fotograaf en heeft een webdeveloper soms de hulp nodig van een grafisch vormgever. Het is slim om een vaste samenwerking aan te gaan met ondernemers die overlappende werkzaamheden uitvoeren. Zo kun je opdrachten aan elkaar doorspelen, maar ook samenwerken aan grotere opdrachten.
#4 Laat zien wat je kan
Opdrachten liggen niet altijd voor het oprapen en steeds nieuwe klanten vinden is een tijdrovende klus. Daarom is het ook goed om andere vormen van marketing en communicatie te benutten om ervoor te zorgen dat klanten naar jou toekomen in plaats van dat jij steeds op zoek moet naar werk. Dat kan bijvoorbeeld door van te voren al te laten zien wat je kan. Daarmee zeg ik niet dat je gratis moet werken, maar online zijn er voldoende mogelijkheden om potentiële klanten kennis te laten maken met je werk. Bijvoorbeeld met artikelen op een eigen blog, foto’s op een eigen Instagram account of een nieuwsbrief waar je kennis deelt door het geven van tips. Ook gastblogs en interviews zijn manieren om elders in beeld te komen en/of te laten zien wat je kan.
#5 Passief inkomen
Ook het creëren van passief inkomen is een manier om niet steeds opnieuw naar klanten op zoek te hoeven gaan. Zo kun je eenmalig een verdienmodel creëren en deze meerdere keren verkopen. Dat scheelt niet alleen een boel werk, maar het kan voor de lange termijn ook zorgen voor een stabieler inkomen. Voorbeelden van passief inkomen is het schrijven van een eigen boek, het opzetten van een online cursus, een webwinkel toevoegen aan je blog of een groepsprogramma ontwikkelen waar meerdere mensen zich voor kunnen aanmelden.
#6 SEO
Nog zo’n manier om klanten naar jou toe te laten komen is het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google. Daar begint immers voor veel ondernemers en bedrijven de zoektocht naar een webdeveloper, tekstschrijver, grafisch vormgever etc. Je doet er dus goed aan om ervoor te zorgen dat jouw website op een passende zoekterm naar voren komt. Garanties voor succes heb je natuurlijk niet, want gevonden worden is nog iets anders dan een inhoudelijk website hebben die aansluit op de vraag van de bezoeker.
#7 Netwerken
Het kan nooit kwaad om verder te kijken dan je huidige bestand aan klanten en samenwerkingen. Zeker wie op het moment afhankelijk is van één, twee of drie opdrachtgevers doet er goed aan om te gaan netwerken. Je loopt anders te veel risico dat een opdrachtgever wegvalt en daarmee wellicht ook een grote stroom aan inkomsten. Nu kun je de standaard netwerkborrels afgaan, maar voor digital nomads zijn er ook wat andere initiatieven. Denk aan de eerder genoemde groepen op social media bijvoorbeeld, maar ook coworking spaces in het buitenland of meegaan op workation met andere ondernemers is een goede manier om te netwerken.
#8 Eigen netwerk
En als laatste tip het eigen netwerk. Deze is uiteindelijk het meest waardevol van allemaal. Wanneer mensen je al kennen heb je simpelweg een streepje voor vanwege de gunfactor. Laat dus iedereen weten dat je op zoek bent naar nieuwe opdrachten, vraag om aanbevelingen van bestaande klanten en doe wat terug voor je eigen netwerk. Tag bijvoorbeeld een ondernemer die je kent onder een opdracht die aansluit bij zijn/haar werkzaamheden en gun opdrachten die jij hebt ook aan ondernemers binnen je eigen netwerk.